PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pendrivy po upgradzie
Autor Wiadomość
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 27 Listopad 2010, 01:13   pendrivy po upgradzie

Hej
Po ostatnich upgradach (main, ready i test) mam coś takiego, że jak podłączam pendrivy to wyskakuje komunikat
Kod:
Nie można zamontować
Not Authorized
Przedtem ładnie się pokazywały ikonki na pulpicie i dwuklikiem mogłem nań wejść...
Myślę, że nie jestem w tym sam, może ktoś wie jak powrócić do poprzedniej funkcjonalności...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 29 Listopad 2010, 16:32   

Z glupia frant, a nie jest cos namieszane w regulach policykit?
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 29 Listopad 2010, 22:59   

Tylko co i gdzie szukać? Ja tam nigdzie nie grzebałem...
Było tak:
działa->upgrade-dist->nie działa
Dodatkowo zniknęła opcja "wyłącz" z menu - została tylko "wyloguj". To już kiedyś miałem i po którymś kolejnym upgradzie się naprawiło.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 1 Grudzień 2010, 14:53   

W /usr/share/policykit masz pliki. Zabij, padł mi dysk, więc piszę z pamięci. W jednym z pliku, policykit.org*disk* są opcje dotyczące dostępu do montowania/odczytu urządzeń pamięci masowej.
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 17 Grudzień 2010, 08:06   

/usr/share/polkit-1/actions/xorg.freedesktop.udisks.policy - tam w części
<action id="org.freedesktop.udisks.filesystem-mount">
<description>Mount a device</description>
zmieniłem <allow_any> z "no" na "yes"

Ale zagadką pozostaje dlaczego było dobrze i się zepsuło... tym bardziej, że to chyba jakiś głębszy problem, bo np. w menu gnome nie mam "zamknij" a root ma...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group