PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brak mozliwosci instalacji systemu
Autor Wiadomość
GEN
[Usunięty]

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 21:34   brak mozliwosci instalacji systemu

Witam!
Obojetnie czy przy uzyciu rcd 2.97 czy 2.98, nie da sie zainstalowac systemu poprzez chroot. Zawsze trybilo podlug instrukcji a teraz nidyrydy i ch..! Oczywiscie w wersji rcd 2.97 wywala bledami ze nie moze znalezc plikow rpm, w nowszej wersji od razu pisze ze ta sama wersja pakietow jest juz zainstalowana. Probowalem z roznych zrodel dist/th ale to wyglada na problem z poldkiem. Czy ktos wie co jest przyczyna tego jakze niebagatelnego problemu i jak to obejsc/naprawic. Wsciekam sie ostatnimi czasy na PLD bo coraz wiecej problemow, tak jakby PLD przestal byc dla administratorow... a jak tak bardzo go chce uzywac :)
 
 
svl 
paweld


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 1038
Skąd: Toruń
Wysłany: 24 Lipiec 2010, 07:13   

To weź użyj live-cd, ostatnio są problemy z rescue, było na listach i na forum.
_________________
God, root, what is difference?
 
 
GEN
[Usunięty]

Wysłany: 28 Lipiec 2010, 10:22   

hmm sciagnalem live-cd w najnowszej wersji kde i nie potrafi sie odpalic ani na laptopie z amdx2 i 3GB ramu ani na starszym desktopie z celeronem 2GHz i 1GB ramu, obojetnie czy w trybie wgrywania wszystkiego w RAM czy nie, wystepuje komunikat ze nie znajduje jakichs plikow i zeby zgrac katalog boot na dysk.... hmm strange
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 28 Lipiec 2010, 10:26   

Jednym słowem linux-live. Czekam na komit qwiata i jego automatyki, bo zapowiada się ciekawie i wtedy wydam nową wersję.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
GEN
[Usunięty]

Wysłany: 28 Lipiec 2010, 13:06   

to ja sie pytam, czy moze ktos sprobowac zainstalowac na bazie rescue cd 2.98 ?
 
 
GEN
[Usunięty]

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 11:50   

hmm pewnie bylo cos ruszane, teraz przy isntalacji poldek dalej wywala komunikaty z zainstalowanymi wersjami, Conflictname w db3 oraz db4 error(2) from dbcursor->get, ale instalacja wszystkiego jakos topornie przeszla. Musialem pare razy wpisywac pakiety przez bledy w zaleznosciach ale wyglada na to ze wsio trybi.


oczywiscie sie pospieszylem... kernel sie nie instaluje poprawnie, nie moze znalezc modules.dep i faktycznie go nie ma. Eh wtedy kiedy potrzebuje to nie mozna, sciska mnie z tych bolaczek systemowych ze nie wiadomo o co chodzi
 
 
arekm
[Usunięty]

Wysłany: 3 Sierpień 2010, 11:02   

Stare rescue: bootujesz, poldek i w nim "install rpm poldek". Dopiero wtedy instalacja systemu.
Nowe rescue (http://rescuecd.pld-linux.org/beta/) - _chyba_ pójdzie bez powyższego kroku.
 
 
GEN
[Usunięty]

Wysłany: 5 Sierpień 2010, 09:31   

nie bardzo rozumiem o co chodzi z wersja beta, przeciez problem wystepuje w wersji w 2.97 i ta rozumiesz pewnie za stara ale rowniez wystepuje w wersji 2.98 (2010-06-24) a beta tez jest z data 2010-Jun-24 i ta sama godzina. Wracajac do tematu, bootuje rescuecd, wchodze do poldka i instaluje rpm oraz poldek ale dla chroota czy dla wirtualnej partycji z rescue?
 
 
arekm
[Usunięty]

Wysłany: 5 Sierpień 2010, 09:39   

Wirtualnej rescue.

(Nie pamiętam w sumie czy beta z rcd ma właściwe fixy czy nie)
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 18 Sierpień 2010, 20:15   

GEN napisał/a:
hmm sciagnalem live-cd w najnowszej wersji kde i nie potrafi sie odpalic ani na laptopie z amdx2 i 3GB ramu ani na starszym desktopie z celeronem 2GHz i 1GB ramu, obojetnie czy w trybie wgrywania wszystkiego w RAM czy nie, wystepuje komunikat ze nie znajduje jakichs plikow i zeby zgrac katalog boot na dysk.... hmm strange


Najnowsze kivecd-kde sie uruchomi jak w trakcie botowania nie bedziesz wciskal ESC przechodzac to trybu tekstowego.....u mnie tak jest,a instalacja na hd to inna sprawa.
1.tryb kde zaczyna instalke od xorg-....
2.jak dochodzi do kdebase infocenter i kappfinder na tych plikach sie potyka i konczy instalacje.
3.wersja minimal przechodzi cala(dodalem do konfigu instalatora dla wlasnej wygody pliki: lilo i mc.)
Kde doinstalowalem pozniej,trochee czkawek w dzialaniu:
1.problem z ustawieniem panelu na dole ekranu.....w koncu udany
2.niemozliwosc wstawienia do trayu glosnika kmix,chociaz jak zainstalowalem gnome mixer ustawieniu dzwieku dziala kmix ale ukryty w tle.
3.kmail uruchamia strigi-nepomuk razem z kmail i suwa sie strigi od lewej do prawej w nieskonczonosc-zawiesza ksiazke adresowa przy okazji.
4.chociaz zainstalowalem plik polonizujcy kde system go nie widzi,moze niektorych rzeczy nie daje rady ustawic bo w angielskim slabo u mnie.
Tyle z testow.Logow poki co nie szukalem bo to poczatki zadzialania.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group