PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem przy instalacji X-ów
Autor Wiadomość
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 17 Czerwiec 2010, 15:37   Problem przy instalacji X-ów

Witam.

Postawiłem dzisiaj PLD na komputerze w pracy, problem polega na tym że nie mogę zainstalować X-ow a co za tym idzie środowiska graficznego :(

Grafika to zintegrowany Intel GMA X4500

Xorg.0.log :


Kod:

[   708.699]
X.Org X Server 1.8.1
Release Date: 2010-05-11
[   708.699] X Protocol Version 11, Revision 0
[   708.699] Build Operating System: PLD/Linux PLD/Team
[   708.699] Current Operating System: Linux pldmachine 2.6.33.5-1 #1 SMP Fri May 28 12:36:12 CEST 2010 i686
[   708.700] Kernel command line: BOOT_IMAGE=pld ro root=807
[   708.700] Build Date: 13 May 2010  12:21:04PM
[   708.700] 
[   708.700] Current version of pixman: 0.16.6
[   708.700]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[   708.700] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   708.701] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Jun 17 18:18:11 2010
[   708.701] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   708.702] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   708.702] (==) No screen section available. Using defaults.
[   708.702] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   708.702] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   708.702] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[   708.702] (==) Automatically adding devices
[   708.702] (==) Automatically enabling devices
[   708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/TTF".
[   708.702]     Entry deleted from font path.
[   708.702]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/TTF").
[   708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/OTF".
[   708.702]     Entry deleted from font path.
[   708.702]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/OTF").
[   708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/Type1".
[   708.702]     Entry deleted from font path.
[   708.702]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/Type1").
[   708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi".
[   708.702]     Entry deleted from font path.
[   708.702]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi").
[   708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi".
[   708.702]     Entry deleted from font path.
[   708.702]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi").
[   708.702] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc
[   708.702] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   708.702] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   708.702] (II) Loader magic: 0x81d7ea0
[   708.702] (II) Module ABI versions:
[   708.702]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   708.702]     X.Org Video Driver: 7.0
[   708.703]     X.Org XInput driver : 9.0
[   708.703]     X.Org Server Extension : 3.0
[   708.718] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:2e32:1458:d000 Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller rev 3, Mem @ 0xe1000000/4194304, 0xd0000000/268435456, I/O @ 0x0000e000/8
[   708.718] (II) LoadModule: "extmod"
[   708.718] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[   708.718] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[   708.718]     compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[   708.718]     Module class: X.Org Server Extension
[   708.718]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.718] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[   708.718] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[   708.718] (II) Loading extension XFree86-DGA
[   708.718] (II) Loading extension DPMS
[   708.718] (II) Loading extension XVideo
[   708.718] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[   708.718] (II) Loading extension X-Resource
[   708.718] (II) LoadModule: "dbe"
[   708.719] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[   708.719] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[   708.719]     compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[   708.719]     Module class: X.Org Server Extension
[   708.719]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.719] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[   708.719] (II) LoadModule: "glx"
[   708.719] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   708.719] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   708.719]     compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[   708.719]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.719] (==) AIGLX enabled
[   708.719] (II) Loading extension GLX
[   708.719] (II) LoadModule: "record"
[   708.719] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[   708.720] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[   708.720]     compiled for 1.8.1, module version = 1.13.0
[   708.720]     Module class: X.Org Server Extension
[   708.720]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.720] (II) Loading extension RECORD
[   708.720] (II) LoadModule: "dri"
[   708.720] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[   708.720] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[   708.720]     compiled for 1.8.1, module version = 1.0.0
[   708.720]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.720] (II) Loading extension XFree86-DRI
[   708.720] (II) LoadModule: "dri2"
[   708.720] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   708.720] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   708.720]     compiled for 1.8.1, module version = 1.2.0
[   708.720]     ABI class: X.Org Server Extension, version 3.0
[   708.720] (II) Loading extension DRI2
[   708.720] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[   708.720] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 1
[   708.721] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[   708.721] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   708.721] (II) LoadModule: "intel"
[   708.721] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   708.721] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[   708.721]     compiled for 1.8.0, module version = 2.11.0
[   708.721]     Module class: X.Org Video Driver
[   708.721]     ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[   708.721] (II) LoadModule: "vesa"
[   708.721] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[   708.721] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[   708.721]     compiled for 1.8.0, module version = 2.3.0
[   708.721]     Module class: X.Org Video Driver
[   708.721]     ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[   708.721] (II) LoadModule: "fbdev"
[   708.721] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[   708.722] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[   708.722]     compiled for 1.8.0, module version = 0.4.1
[   708.722]     ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[   708.722] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
    i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G,
    E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
    965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
    4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, Clarkdale, Arrandale
[   708.722] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[   708.722] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[   708.722] (--) using VT number 5

[   708.728] (II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0
[   708.728] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[   708.728] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[   708.728] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   708.728] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   708.728] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfbdevhw.so
[   708.728] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   708.728]     compiled for 1.8.1, module version = 0.0.2
[   708.728]     ABI class: X.Org Video Driver, version 7.0
[   708.728] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[   708.732] (EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
[   708.732] (II) UnloadModule: "intel"
[   708.732] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   708.732]
Fatal server error:
[   708.732] no screens found
[   708.732]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   708.732] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   708.732]




Pokazuje że niema /dev/fb0 ma racje ale jak to dodać ? xorg-driver-video-fbdev (lub jakoś tak xD) instalowałem i nic... Zainstalowany mam Udev. Ma ktoś może jakiś pomysł ?
 
 
 
lisu87
[Usunięty]

Wysłany: 18 Czerwiec 2010, 10:55   

A pokaz swoj xorg.xonf
 
 
muras12144 


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 13
Skąd: Bielsko
Wysłany: 18 Czerwiec 2010, 10:59   

pcidev /m fb
a pozniej modprobe i nazwa modulu
potem tylko dopisac do /etc/modules ten modul
_________________
Im bardziej dana cywilizacja zrozumie, że jej obraz świata jest fikcją tym wyższy jest jej poziom nauki.
Albert Einstein

Jeżeli ten post pomógł Ci, kliknij aby dodać punkt.
 
 
muras12144 


Dołączył: 02 Lis 2009
Posty: 13
Skąd: Bielsko
Wysłany: 18 Czerwiec 2010, 11:10   

(EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected. tu wystarczy doinstalowac pakiet o nazwie kernel-drm i poleceniem pcidev /m agp sprawdzic nazwe pozniej jak wyzej zaladowac poleceniem modprobe nazwa i dopisac do /etc/modules.

(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration. a co do tego sprawdz czy wygenerowales xorg.conf i czy jest w odpowiednim miejscu.


[ 708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/TTF".
[ 708.702] Entry deleted from font path.
[ 708.702] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/TTF").
[ 708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/OTF".
[ 708.702] Entry deleted from font path.
[ 708.702] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/OTF").
[ 708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/Type1".
[ 708.702] Entry deleted from font path.
[ 708.702] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/Type1").
[ 708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi".
[ 708.702] Entry deleted from font path.
[ 708.702] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi").
[ 708.702] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi".
[ 708.702] Entry deleted from font path.
[ 708.702] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi"). tutaj wystarczy doinstalowac xorg-font-font-* i xorg-app-mkfontdir pozniej wejsc do kazdego z katalogow np: /usr/share/fonts/OTF i wydac polecenie mkfontdir
_________________
Im bardziej dana cywilizacja zrozumie, że jej obraz świata jest fikcją tym wyższy jest jej poziom nauki.
Albert Einstein

Jeżeli ten post pomógł Ci, kliknij aby dodać punkt.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 20 Czerwiec 2010, 22:31   

Jeżeli chodzi o pcidev to od początku jak wpiszę: agp fb gfx nie daje nic dlatego też nic nie załadowałem a że to intel to dorzuciłem xorg-video-driver-intel ale z drugiej strony na starszej płycie też z intelem wystarczyło dodać chyba intel-agp. Jutro w pracy popróbuję...

Edit:

Xorg.conf:

Kod:


Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath     "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi"
EndSection

Section "Module"
    Load  "extmod"
    Load  "dbe"
    Load  "dri2"
    Load  "record"
    Load  "dri"
    Load  "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse0"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Monitor0"
    VendorName   "Monitor Vendor"
    ModelName    "Monitor Model"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "NoAccel"                # [<bool>]
        #Option     "SWcursor"               # [<bool>]
        #Option     "ColorKey"               # <i>
        #Option     "CacheLines"             # <i>
        #Option     "Dac6Bit"                # [<bool>]
        #Option     "DRI"                    # [<bool>]
        #Option     "NoDDC"                  # [<bool>]
        #Option     "ShowCache"              # [<bool>]
        #Option     "XvMCSurfaces"           # <i>
        #Option     "PageFlip"               # [<bool>]
    Identifier  "Card0"
    Driver      "vesa"
    VendorName  "Intel Corporation"
    BoardName   "4 Series Chipset Integrated Graphics Controller"
    BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     1
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     4
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     8
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     15
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     16
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
    EndSubSection
EndSection



Zmieniłem w driver z intel na vesa. pokazuje mi się czarny ekran i nic więcej. Jedyne co mogę zrobić to ctrl alt F1,F2 etc. Co dziwne X -configure utworzył mi Xorg.conf w /root/ więc sobie go przekopiowałem do /etc/X11/
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 08:53   

Zobacz sobie tą listę pakietów i zainstaluj takie pakiety xorg-*: lista

Oraz zobacz sobie taki xorg.conf: xorg.conf
bo na nim działa dobrze intel.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
dirdival 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 556
Skąd: Legionowo
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 12:29   

Doom napisał/a:
nie mogę zainstalować X-ow ... Zmieniłem w driver z intel na vesa. pokazuje mi się czarny ekran i nic więcej

Jeśli to same Xy to może serwer działa, tylko nie masz poprawnie skonfigurowanej myszy. Jak odpalasz Xy?
Spróbuj z konsoli i zobacz czy zostanie czarny ekran, czy wróci do terminala. Zobacz czy po zmianie na vesa w logach coś się zmieniło.
_________________
Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 15:39   

więc tak na intelu zostaje mi:

(EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected. - problem polega na tym że pcidev nie wywala mi nic związanego z grafiką. Mam pustą linię więc nie wiem jaki moduł załadować...

Przy Vesie nie wywala błędów ale mycha nie działa... Tak samo przy załadowaniu psmouse kiedyś w konsoli pokazywał się kursor mychy a teraz nic.

A czy jak pod livecd dam pcidev lub lsmod to wywali moduł od fb ? Bo może tak będzie łatwiej...
 
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 16:45   

Kod:
cat /etc/modprobe.d/modprobe.conf
blacklist pcspkr
options i915 modeset=1
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
dirdival 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 556
Skąd: Legionowo
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 17:03   

Doom napisał/a:
Tak samo przy załadowaniu psmouse kiedyś w konsoli pokazywał się kursor mychy a teraz nic.

Do tego potrzebny jest pakiet gpm.
Jeśli chodzi o gryzonia pod Xsami to inna sprawa, na pewno powinieneś zainstalować:
Kod:
xorg-driver-input-mouse
xorg-driver-input-evdev

Jeśli masz LiveCD z działającymi Xami, po prostu sprawdź jakie pakiety ładuje (lsmod).
_________________
Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie.
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 21 Czerwiec 2010, 17:23   

Oczywiście pakiety Mesa powinieneś również zainstalować takie jakie są na liście, którą pokazałem. Dodatkowo to co mówi grizz - czyli włączyć modsetting.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 08:50   

Więc tak:

Zawartość /etc/modprobe.d/modprobe.conf
Kod:

blacklist pcspkr
options i915 modeset=1


i nic się nie zmienia na wszelki wypadek zrobiłem wygenerowałem jeszcze raz obraz jądra :P Dalej mam:

Kod:

[    66.739] (EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.


oraz

Kod:

[    66.739] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration


a niżej:

Kod:

Fatal server error:
[    66.739] no screens found
[    66.739]


na vesie jedyne do czego można się przyczepić to:

Kod:

[   636.694] (WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[   636.694] (WW) Disabling Mouse0
[   636.694] (WW) Disabling Keyboard0
Ostatnio zmieniony przez Doom 22 Czerwiec 2010, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 08:51   

A ten moduł i915 w ogóle załadowałeś?
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 08:52   

przez modprobe i915 ?
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 22 Czerwiec 2010, 08:52   

Tak.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group