PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
db4.6 i lista paczek
Autor Wiadomość
52aqir 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 161
Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 11:33   db4.6 i lista paczek

Witam,
Zdaje sobie sprawe, ze ten temat byl juz poruszany, baaaa nawet mialem sie do niego przykleic, ale pomyslalem, ze jak ktos pomoze to nie zostanie nagrodzony, wiec otwarlem nowy temat.

Tak wiec po kolei: zrobilem ja nieszczesny upgrade pld jakies 2 dni temu no i powstaly problemy z db4.6 a niestety czasem zanim pomysle to robie no i zaczalem 'naprawiac'. Poldek padl, to ja go rpm --rebuilddb i niestety nie bylo efektu, to odpalilem rescueCD zainstalowalem rpm, poldka i teraz to co nie bylo najsprytniejszym posunieciem - skasowalem katalog /var/lib/rpm :P ale poldek ruszyl :D bol w tym, ze nie widzi zainstalowanych paczek :/ rpm zreszta tez, zadne rpm --initdb ani --rebuilddb nie pomaga. Widzi tylko te paczki, ktore mu zainstaluje na nowo do momentu az znowu nie skasuje katalogu /var/lib/rpm :P
Czy istnieje jakas sztuczka, zeby sobie przeszukal od nowa co ma zainstalowane w systemie?

Pozdrawiam
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 17:59   

Nie wiem czy jest prostszy sposób, ale ja bym to zrobił tak:
dla wszystkich plików w /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin sprawdzić w poldku search -f plik co pokaże do jakiego pakietu plik należy. Oczywiście ubrałbym to pewnie w jakiś skrypt. A potem wyszukane w ten sposób pakiety dodał do bazy rpm opcją OIDP --justdb.
Dla 100% pewności należałoby tak potraktować wszystkie pliki...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
52aqir 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 161
Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 21:52   

hmm... a jak pogodzic tryb interaktywny poldka z bashem? chodzi mi o to, ze --search poldkowy wystepuje tylko w trybie interaktywnym, wiec jak mozna pokazac poldkowi wylistowane programy z /bin itd... ?
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 22:05   

52aqir napisał/a:
hmm... a jak pogodzic tryb interaktywny poldka z bashem? chodzi mi o to, ze --search poldkowy wystepuje tylko w trybie interaktywnym
Na wszystko jest sposób :)
Spróbuj
Kod:
$ poldek --shcmd="search -f /usr/bin/*"
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
52aqir 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 161
Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Sierpień 2007, 23:54   

i dziala - znaczy sposob dziala, tyle, ze albo cos spartolilem, albo mialem straszny syf w systemie, bo zrzucilem wszystko z /bin ( itd ) ls-em do pliku, posortowalem ( w zasadzie nie wiem po co, ale posortowalem ) potem
Kod:
poldek -U --pset=listasort --justdb
i zaczal sciagac pakiety ( moze sciagal dlatego, ze mu wczesniej w root przeczyscilem .poldek-cache ) ale nie instalowal, wiec czekalem na efekt, ale jak juz zaczal sciagac torcs to sie zdeka zdziwilem, bo nie pamietam, zebym to instalowal :| tak wiec sposob wyglada na dobry, tylko mi cos nie wyszlo :P przynajmniej mam motywacje, zeby posprzatac w systemie ;)

Dziekuje za pomoc. Plusik dany :)

Pozdrawiam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group