PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Th] nie uruchamia sie
Autor Wiadomość
bhog 


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 86
Skąd: Żywiec
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 01:55   [Th] nie uruchamia sie

Witam

W porywie szalonej :) ciekawości zainstalowałem TH przeszło gładko chrootem. Potem odpalam Th wstaje, doinstalowałem X'y jakiś reboot, potem doinstalowałem pare programów, Gimp etc ... reboot i komp staje przy:

Kod:

Loading PLD-Th .......... ..................


no i to tyle :cry: , wdusiłem od nowa jądro bo tylko to mi do głowy przyszło ... i to samo. Nie wstał po reboocie kiedy zrobiłem go 1 raz 'myszką w kde', hmm nie wiem czy to ma jakeiś znaczenie ale wiem, że czytałem niedawno wątek, że ktoś miał podobny problem ale ni w ząb nie pamiętam czy tu czy gdzie bo przypadkiem trafiłem.
#1 Co może być nie tak ?

#2 tak poza tym, gdzie w Th znajdę cos ala adduser useradd ... ? Z Ac sobie zainstalowałem bo jakoś nic z tym guście nie widzę.

Pozdrawiam
Ja
_________________
Bóg, Honor, Ojczyzna, Górale
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1921
Skąd: Kamionek
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 04:47   

bhog napisał/a:
tak poza tym, gdzie w Th znajdę cos ala adduser useradd

Kod:
poldek:/all-avail> search -f */adduser
Przeszukiwanie pakietów..........................................zrobione.
No package matches '*/adduser'
poldek:/all-avail> search -f */useradd
Przeszukiwanie pakietów..........................................zrobione.
1 package(s) found:
pwdutils-3.1.3-2.i686
W ac szukało się podobnie.
Aha, i bardzo ważne - masz w źródłach poldka noarch? pwdutils akurat to nie dotyczy, ale często nowym userom th brakowało...
Kod:
th           ftp://ftp.th.pld-linux.org/dists/th/PLD/noarch/RPMS/  (type=pndir)
th           ftp://ftp.th.pld-linux.org/dists/th/PLD/i686/RPMS/  (type=pndir)
 
 
bhog 


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 86
Skąd: Żywiec
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 12:45   

Ok w sumie nie wiem dlaczego ale ruszyło:

Dziś rano się nie uruchamiał, ale teraz skopiowałem do Th jądro które zrobiłem sobie dla Ac i wstał na tym jądrze, a potem bez niczego wstał i na 'domyślnym' hmmm co prawda pod KDE znikła mi klawiatura (do kdm jeszcze da się wpisać hasło a potem umiera) ale to już coś. W sumie i tak nie wiem co było przyczyną.
_________________
Bóg, Honor, Ojczyzna, Górale
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group