PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bioly
22 Sierpień 2007, 08:34
Vserver Th on Th
Autor Wiadomość
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 07:14   Vserver Th on Th

Kod:

[root@conflux ~]# uname -a
Linux conflux 2.6.21.7-1 #1 SMP Sat Aug 4 18:59:20 UTC 2007 i686 Intel(R)_Pentium(R)_M_processor_1.73GHz PLD Linux
[root@conflux ~]# rpm -q util-vserver
util-vserver-0.30.213-6.i686
[root@conflux ~]# vserver v-conflux build --context 3 -m poldek -n v-conflux
vpoldek: operating on vserver /etc/vservers/v-conflux

Pobieranie th::packages.ndir.md...
th jest aktualny

Pobieranie th::packages.ndir.md...
th jest aktualny

Pobieranie th-ready::packages.ndir.md...
th-ready jest aktualny

Pobieranie th-test::packages.ndir.md...
Pobieranie th-test::packages.ndir.md...
Pobieranie th-test::packages.ndir.gz...
.............................. 100.0% [1.5M (200.4K/s)]
Pobieranie th-test::packages.ndir.dscr.gz...
.............................. 100.0% [65.2K (65.2K/s)]
Pobieranie th-test::packages.ndir.dscr.i18n.gz...
.............................. 100.0% [64.8K (14.1K/s)]
th-test jest aktualny

Pobieranie th-updates-general::packages.ndir.md...
th-updates-general jest aktualny

Pobieranie th-updates-security::packages.ndir.md...
th-updates-security jest aktualny

vpoldek: operating on vserver /etc/vservers/v-conflux
Wczytywanie [pndir]th...
Wczytywanie [pndir]th...
Wczytywanie [pndir]th-updates-security...
Przeczytano 13853 pakiety
Przetwarzanie zależności...
issue-2.99-3.noarch zaznaczył FHS-2.3-19.i686 (wł. /etc)
  FHS-2.3-19.i686 zaznaczył setup-2.4.10-5.i686 (wł. setup >= 2.4.6-4)
rpm-base-4.4.9-6.i686 zaznaczył pdksh-5.2.14-45.i686 (wł. /bin/sh)
  pdksh-5.2.14-45.i686 zaznaczył sed-4.1.5-2.i686 (wł. sed >= 4.1.5-1.2)
    sed-4.1.5-2.i686 zaznaczył glibc-misc-2.6.1-1.i686 (wł. /usr/share/locale/af/LC_MESSAGES)
rpm-base-4.4.9-6.i686 zaznaczył filesystem-3.0-14.i686 (wł. /etc/sysconfig)
There are 11 packages to install (6 marked by dependencies):
I basesystem-2.99-3.i686, glibc-2.6.1-1.i686, issue-2.99-3.noarch, rpm-base-4.4.9-6.i686, vserver-packages-2-7.noarch
D FHS-2.3-19.i686, filesystem-3.0-14.i686, glibc-misc-2.6.1-1.i686, pdksh-5.2.14-45.i686, sed-4.1.5-2.i686, setup-2.4.10-5.i686
Potrzeba pobrać 2.8MB archiw. Po rozpakowaniu 7.6MB będzie użyte.
Uruchamianie vrpm-preload --install -vh --root /vservers/v-conflux --noorder...
Przygotowywanie...          błąd: nie można otworzyć indeksu Basenames przy użyciu db3 - Nie ma takiego pliku ani katalogu (2)
/usr/sbin/chbind: line 129: 10686 Naruszenie ochrony pamięci   "${create_cmd[@]}" "${chain_cmd[@]}" -- "$@"
vpoldek failed on vserver '/etc/vservers/v-conflux' with errorcode 1



can anyone with enough mana fix that / find WTF ?
exeption is recurrent.
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 19:51   

Stary rpm w v-server...
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:09   

Cytat:
Stary rpm w v-server...

raczej nie. w chwili obecnej na FTP nie ma nowszego, w specach jest zaledwie release o jeden wyższe.
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:22   

No to może
Kod:
# rm /etc/vservers/v-conflux/var/lib/rpm/__*.*
# chroot /etc/vservers/v-conflux
# rpm --rebuilddb
?
Jak instalowałem ostatnio TH z ostatniego rescue, to miałem identyczny komunikat
Cytat:
błąd: nie można otworzyć indeksu Basenames przy użyciu db3 - Nie ma takiego pliku ani katalogu
Pojawił się chyba po instalacji rpm w chroot z poldka (w chroot nowszy rpm, który zmienia strukturę bazy rpm, której stary rpm nie może otworzyć). Mi powyższe pomogło.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 20:44   

nie, to zupełnie inny problem. zauważ, że pojawia się:
Kod:
Uruchamianie vrpm-preload --install -vh --root /vservers/v-conflux --noorder...
Przygotowywanie...          błąd: nie można otworzyć indeksu Basenames przy użyciu db3 - Nie ma takiego pliku ani katalogu (2)
/usr/sbin/chbind: line 129:  6179 Naruszenie ochrony pamięci   "${create_cmd[@]}" "${chain_cmd[@]}" -- "$@"

Czyli w ogóle nie startuje inicjalizacja instalacji samego vservera. Z /etc/vservers/ nie ma czego usuwać.
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:03   

Hmmm... a może to pomoże :
Kod:
#rpm root=/etc/vservers/v-conflux --initdb
, toż to chyba typowy chroot...Tylko nie jestem pewny czy w /etc/vservers/v-conflux (vpoldek), czy też /vservers/v-conflux (vrpm-preload) - widzę pewną rozbieżność w twoich logach.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:19   

Light-I napisał/a:
Tylko nie jestem pewny czy w /etc/vservers/v-conflux (vpoldek), czy też /vservers/v-conflux (vrpm-preload) - widzę pewną rozbieżność w twoich logach.

czytaj dokładnie co piszę :)
wojtosz napisał/a:
nie startuje inicjalizacja instalacji samego vservera. Z /etc/vservers/ nie ma czego usuwać.

więc, raz jeszcze:
Nie tworzy się ani /etc/vservers/nazwa_vservera/ ani też /vservers/nazwa_vservera/

BTW, o jaką rozbieżność w moich logach chodzi ?
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 21 Sierpień 2007, 21:31   

zerknijmy też do /usr/sbin/chbind
Kod:
if test -z "$OPT_NID" || $_VSERVER_INFO -q "$OPT_NID" XIDTYPE static; then
    "${create_cmd[@]}" "${chain_cmd[@]}" -- "$@"
    rc=$?
else
    rc=254
fi

fi - jest naszą nieszczęsną, przewijającą się w błędach sto dwudziestą dziewiątą linijką.
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 22 Sierpień 2007, 17:44   

Kod:
# env | grep SHELL
# cat /proc/meminfo
?
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 24 Sierpień 2007, 06:40   

nie wiem za bardzo, co to wnosi, ale proszę :)

Kod:

[root@conflux ~]# env | grep SHELL
SHELL=/bin/sh
[root@conflux ~]# cat /proc/meminfo
MemTotal:       498420 kB
MemFree:          8856 kB
Buffers:            88 kB
Cached:         282000 kB
SwapCached:          0 kB
Active:         296896 kB
Inactive:       143852 kB
HighTotal:           0 kB
HighFree:            0 kB
LowTotal:       498420 kB
LowFree:          8856 kB
SwapTotal:     2000052 kB
SwapFree:      2000052 kB
Dirty:               0 kB
Writeback:           0 kB
AnonPages:      158660 kB
Mapped:          64224 kB
Slab:            39944 kB
SReclaimable:    29876 kB
SUnreclaim:      10068 kB
PageTables:       2400 kB
NFS_Unstable:        0 kB
Bounce:              0 kB
CommitLimit:   2249260 kB
Committed_AS:   617104 kB
VmallocTotal:   524280 kB
VmallocUsed:      8696 kB
VmallocChunk:   515212 kB
HugePages_Total:     0
HugePages_Free:      0
HugePages_Rsvd:      0
Hugepagesize:     4096 kB
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 24 Sierpień 2007, 16:30   

Zakładam, że test pamięci był robiony.
Spróbuj ruszyć problem po
Kod:
# usermod root -s /bin/bash
i przelogowaniu, ewentualnie modyfikacji nagłówka skryptu.
Zawsze możesz odwrócić zmianę
Kod:
# usermod root -s /bin/sh
.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 23:05   

as I can see, Patrys did something in this matter
PLD Th: fixing a vserver

I had no time to test the idea yet - but the solution seems to be correct.
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 23:27   

Wojtosz,
przepraszam, że się czepiam, ale dlaczego w jednym wątku piszesz raz po polsku raz po angielsku?

Pozdrawiam BAS
 
 
 
wojtosz 


Distro: PLD 2.0;3.0
Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 18
Skąd: Chojnice/Bydgoszcz
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 23:33   

zacząłem po angielsku, z uwagi na fakt, że nie wszyscy mogący pomóc (glen) mówią po polsku. z rozpędu, na odpowiedź udzieloną po polsku przez Light-I, odpisałem po polsku. osobiście wolę jednak angielski do opisywania technikaliów - nie trzeba wymyślać sztucznych spolszczeń dla niektórych wyrażeń i zwrotów.

czy tak uzasadnione wytłumaczenie jest dla Ciebie do przyjęcia ? :)
_________________
Pozdrawiam, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,

Wojciech "Wojtosz" Błaszkowski
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 23:49   

wojtosz napisał/a:
czy tak uzasadnione wytłumaczenie jest dla Ciebie do przyjęcia ? :)

:) Tak się trochę zdziwiłem.

Glen rozumie po polsku, ale też się kiedyś zdziwiłem jak napisałem do niego i dostałem odpowiedź, że rozumie ocb, ale wolałby, żebym pisał po angielsku:)

Pozdrawiam BAS
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group