PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bioly
1 Czerwiec 2007, 09:40
[th] szybkość zgrywania płyt
Autor Wiadomość
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 30 Kwiecień 2007, 14:33   [th] szybkość zgrywania płyt

Witam.
Na moim laptopie stoi TH i wszystko pięknie śmiga tylko w momencie kiedy chcę zrobić obraz płyty dvd to to trwa strasznie długa ponad pół godziny gdzie na stacjonarnym też TH trwało to poniżej 10 minut.
Kod:
$ dmesg |grep sr0
sr0: scsi3-mmc drive: 24x/24x writer dvd-ram cd/rw xa/form2 cdda tray
sr 0:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr0
Kod:
$ hdparm -d1 /dev/sr0

/dev/sr0:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Inappropriate ioctl for device

Kod:
$ hdparm /dev/sr0

/dev/sr0:
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device

no i jak widać dma nie działa bo chyba o to tu chodzi.

Pytanie jak przyśpieszyć zgrywanie płyt? Czy może trzeba użyć sdparm? Tylko jak?
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 6 Maj 2007, 00:47   

hmmm
ja w /etc/modules mam :
Kod:
ide-cd
#ide-scsi


z ide-scsi nie dzialalo jak trzeba ... wiec zakomentowalem i uzylem ide-cd

Jak masz u siebie ?
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 6 Maj 2007, 09:15   

Sprawę już rozwiązałem przed tygodniem. Okazało się że byłem zbyt gorliwy jeśli chodzi o wkładaniu modułów do initrd jak zostawiłem
Cytat:
PREMODS="xfs ahci"
to ładnie utworzyło /dev/hda i mogłem włączyć dma.
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 6 Maj 2007, 11:28   

Ja mam za to inny problem dma sie "samo" wylacza ...

Kod:

hdc: irq timeout: status=0xd0 { Busy }
ide: failed opcode was: unknown
hdc: DMA disabled
hdc: ATAPI reset complete
hdc: irq timeout: status=0xd0 { Busy }
ide: failed opcode was: unknown
hdc: ATAPI reset complete
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group