|
PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux
|
PCSpeaker/Głośnik systemowy/Ctrl+G/konsole |
Autor |
Wiadomość |
Light-I
Używatiel PLD

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 841 Skąd: /town/Słupsk
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 15:17 PCSpeaker/Głośnik systemowy/Ctrl+G/konsole
|
|
|
Ściema!
Problem mam prosty jak drut - wciskam ^G(Ctrl+G), a tu cicho na terminalach(ttyX)...
Dodatkowo tylko konsole (xterm od KDE) odpalone z roota wydają z siebie ustawiony wcześniej w powiadomieniach "Dzwonek uruchamiany w widocznej sesji", tj. /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg Kod: | # ls -l /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg
-rw-r--r-- 1 root root 4146 2005-05-23 14:13 /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg
# groups light-i
light-i : users.... audio... |
To działa : Kod: | [light-i@${maszyna}]$ play /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg | Natomiast wpisanie tego samego w powiadomieniach jako aplikację do uruchomienia i wyłączenie odtwarzania dźwięku - nie działa. Też tak macie ? |
_________________ Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... |
|
|
|
 |
evil_core
hackin'newbie...

Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 17:22
|
|
|
modprobe pcspkr
Czy play nie korzysta przypadkiem z /dev/dsp ? (nie uzywam wiec nie wiem)
Bo pcspekaer to troche imho inna rzecz niz glosniki
A co do graficznych konsol kde/gnome to one czesta ptrzerzucaja te 'beep' na arts/esd, luib moze wogole nie byc odtwarzane.... |
|
|
|
 |
Light-I
Używatiel PLD

|
Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 18:03
|
|
|
evil_core napisał/a: | modprobe pcspkr | Za to dzieki, bo szukałem po /usr/src/linux/Documentation pliku zawierającego "*speaker*" i się nie doszukałem niestety
Czyli jeden problem mam z głowy, dopiszę "pcspkr" do /etc/modules.
Ciekawostka przyrodnicza : bawiłem się setterm i na tty1 mam inny ton speakera...
Kod: | #setterm -blength 100 -bfreq 400 |
Część druga problemu dalej otwarta, bo play z palca idzie z tym samym plikiem i użytkownikiem, natomiast wywoływany jako polecenie powiadomień milczy, podobnie jak wbudowane odtwarzanie dźwięków.
Dla kompletu informacji dodam, ze powiadomienie "Sesja zakończyła się z niezerowym kodem powrotu" wydaje z siebie głos zarówno przy "wykonaj program" [play /usr/share/sounds/KDE_Beep_Bottles.wav], jak i "Odtwórz dźwięk" [/usr/share/sounds/KDE_Beep_Bottles.wav] Kod: | # ls -l /usr/share/sounds/KDE_Beep_Bottles.wav
-rw-r--r-- 1 root root 4972 2005-05-23 14:13 /usr/share/sounds/KDE_Beep_Bottles.wav | Czyli prawa identyczne jak /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg Kod: | # ls -l /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg
-rw-r--r-- 1 root root 4146 2005-05-23 14:13 /usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg | Może jakiś filtr po drodze jest wykonywany bez odpowiednich uprawnień ?
Bo konsole odpalone w tej samej sesji KDE przez "Menager plików (tryb administratora)" ładnie mi "bipa" na "/usr/share/sounds/KDE_Beep.ogg" przy ^G...
[ Dodano: 2005-09-09, 19:33 ]
Poprawka, w tym konsole spod root-a nie można zmienić dźwięku "Dzwonek uruchamiany w widocznej sesji" na inny, znaczy się można ustawić inny, ale i tak jest odgrywany domyślny.
Po załadowaniu modułu pcspkr natomiast w konsole uzytkownika po ^G odzywa się PCSpeaker, a u root-a nie (dwie oddzielne sesje console) Ki diabeł ? |
_________________ Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... |
|
|
|
 |
evil_core
hackin'newbie...

Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 9 Wrzesień 2005, 23:38
|
|
|
To ze maszuprawniia do odczytywania pliu, nie znaczy ze masz uraniwnia do zapisywania do pliku. Moze masz karte c-medi lub inne glowno bez sprzetowego mixera, wtedy powinienes zainteresowac sie dmix..... Moze ci sie jakis daemon wlacza alsy czy arts ktory ci blokuje dostep do urzadenia :/
Narazie siedze na windzie u koilezanki. Jutro (o ile zdaze wrocic , lub pojutrze pojdade po lelektronike do sysku, tylko co potem zrbir z pld na athlona skoro tera bede mial dostep tylko do celerona bo tatus chce zabrac kompa rodzxenstwa by graly mniej a ja spal a nie przesadywal po nocach :/ |
|
|
|
 |
Light-I
Używatiel PLD

|
Wysłany: 10 Wrzesień 2005, 00:20
|
|
|
Karta jest ok - SBLive!, maksymalna ilość odtwarzanych jednocześnie PCM - 32... W jakim celu miałbym zapisywać do tych plików ? Przecież tylko je odtwarzam. Problem jest bez względu, czy XMMS chodzi w tle, czy nie. Kod: | # lsmod | egrep "snd|sound"
snd_pcm_oss 45728 0
snd_seq_oss 29568 0
snd_seq_midi_event 6016 1 snd_seq_oss
snd_seq 45072 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_mixer_oss 16128 2 snd_pcm_oss
snd_emu10k1 85508 5
snd_rawmidi 18848 1 snd_emu10k1
snd_seq_device 7052 4 snd_seq_oss,snd_seq,snd_emu10k1,snd_rawmidi
snd_ac97_codec 69496 1 snd_emu10k1
snd_pcm 77704 4 snd_pcm_oss,snd_emu10k1,snd_ac97_codec
snd_timer 19588 3 snd_seq,snd_emu10k1,snd_pcm
snd_page_alloc 7556 2 snd_emu10k1,snd_pcm
snd_util_mem 3456 1 snd_emu10k1
snd_hwdep 7072 1 snd_emu10k1
snd 44388 18 snd_pcm_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_mixer_oss,snd_emu10k1,snd_rawmidi,snd_seq_device,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
soundcore 7136 2 snd
# uname -r
2.6.11.10-6 | Raczej stawiam na buga w konsole, lub okolicach - z generowaniem powiadomień, bo np. w kopete jest OK - wszystko idzie w/g ustawień. |
|
|
|
 |
|
|