PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: bioly
1 Czerwiec 2007, 09:41
[TH] kernel panic :|
Autor Wiadomość
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 24 Marzec 2007, 09:03   [TH] kernel panic :|

Witam.
Wczoraj instalwoałem th na moim laptopie hp no i wszystko szło dobrze aż do momentu gdy dostaje nieszczęsny kerenl panic.
Nie mogłem skopiować logów bo sie nie zapisują tak więc fota
http://www.uslugi.torun.pl/~zajac/foty/hppanic.jpg
Prosze o pomoc bo poległem o 4 rano.
_________________
Strony internetowe Toruń.
Ostatnio zmieniony przez pooh 24 Marzec 2007, 10:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 24 Marzec 2007, 20:17   

Napisz może coś więcej o tym jak instalowałeś th.
Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na instalację przez chroot i niewłaściwe wpisy w fstab co spowodowało wygenerowanie błędnego initrd z jakimś /newroot którego nie ma przy normalnym starcie... Ale to na razie tylko wstępna diagnoza uzyskana za pomocą wahadełka nad fotką ;)
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
grymek 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 82
Skąd: Marki k. Wawy
Wysłany: 24 Marzec 2007, 23:02   

Napisze jakie ja mialem problemy przy starcie systemu na moim lapie:
1) Musialem dodac do gruba / lilo opcje do jadra - noapic. Wtedy ruszylo dalej. Jednak:
2)Wykrzaczalo sie na montowaniu dysku (a pozniej partycji) - zatem zle wygenerowany initrd. Musialem dodac drivera do kontrolera dyskow sata (u mnie nvidii) - z opcja --with <sterownik>
Wtedy dopiero odpalily sie skrypty rc.
Pozdrawiam
 
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 25 Marzec 2007, 00:31   

Troszeczke grzebalem i wyszlo mi juz coś innego a mianowicie komunikat
Kod:
Suspend2: Initrdr lacks echo > /sys/power/suspend2/do_resume.
VFS: Cannot open root device "sda6" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kerenl panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)

fstab
Kod:
/dev/sda5       swap                    swap    defaults                0 0
/dev/sda6       /                       xfs     defaults                0 0
/dev/sda7       /home                   xfs     defaults                0 0

none            /proc                   proc    defaults,noauto,gid=17  0 0
none            /sys                    sysfs   defaults,noauto,gid=17  0 0
none            /proc/bus/usb           usbfs   defaults,noauto,devgid=78,devmode=0664  0 0
none            /dev                    devfs   defaults,noauto         0 0
none            /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620          0 0
none            /dev/cpuset             cpuset  defaults,noauto         0 0
none            /dev/shm                tmpfs   mode=1777,nosuid,nodev,noexec           0 0

konfiguracja gruba menu.lst
Kod:
color yellow/blue blue/cyan
timeout 15
default 0
fallback 1
title  Linux
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda6
initrd /boot/initrd

title Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

title Install GRUB into the hard disk
root    (hd0,5)
setup   (hd0)

Pomocy bo już nie mam siły.



EDIT: dzieki brakowało mi w initrd ahci :)
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
dlugi 
duddits


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 338
Wysłany: 25 Marzec 2007, 14:10   

Pokaż zawartość pliku:
Kod:
/etc/sysconfig/geninitrd

?

Sprawdź jeszcze czy moduł do sata (bo to sata?)
masz w initrd. Ja u siebie musiałem dodać do
PREMODS, bo nie chciał mi z automatu tego
zrobić.

Hooah?
_________________
duddits
::http://fz6.pl/::
 
 
grymek 


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 82
Skąd: Marki k. Wawy
Wysłany: 25 Marzec 2007, 17:51   

czyli juz po sprawie tak?
 
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 26 Marzec 2007, 12:30   

grymek napisał/a:
czyli juz po sprawie tak?

Tak po sprawie z uruchomieniem ale inne jeszcze są :)
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 12:37   

Witam!
Nie chciałem już tworzyć nowego tematu bo moim zdaniem to prosty płąd, ale jak dla mnie nie do rozwiązania ;p.



Wgrałem sobie framebufera, bo chciałem sobie zrobił bootloadera przy starcie sysa, poustawiałem go, wziąłem wygenerowałem ponownie initrd, przeładowałem lilo i taki właśnie błąd mi wywaliło...

Nie wiem nawet o co w nim chodzi...
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 13:00   

ADI-mistrzu napisał/a:
wziąłem wygenerowałem ponownie initrd, przeładowałem lilo i taki właśnie błąd mi wywaliło...

Nie wiem nawet o co w nim chodzi...

A teraz przeczytaj jeszcze raz cały wątek, bo jest tu mowa o dokładnie takim samym przypadku. Zły initrd, niezawierający modułów do kontrolera ata/sata/co tam masz.
_________________
Pooh
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 13:42   

No właśnie dodałem moduł:
Kod:

geninitrd -v --with=sata_via /boot/initrd-2.6.20.4-1 2.6.20.4-1
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 14:13   

ADI-mistrzu napisał/a:
No właśnie dodałem moduł:

W szklanej kuli nie widzę, co geninitrd ci napisał i jakie moduły dodał. Dorzuć scsi_mod, sd_mod i libata, jeśli ich brakuje.
_________________
Pooh
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 16:49   

ja musiałem dołożyć
Kod:
ahci

i wtedy poszło.
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 17:35   



Wynik generowania initrd (to stara generacja jest, w nowym było jeszcze dodane to ahci).

Błąd jest dalej ten sam, dalej jajko panikuje...

A może być przez bootloadera ? Bo jeśli tak to tym bardziej nie wiem jak to naprawić...
Co jeszcze wam pokazać ?
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 20:07   

Nie wiem czy to ten problem, ale odkomentuj wpis INITRDFS=rom w /etc/sysconfig/geninitrd i wygeneruj jeszcze raz...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 6 Kwiecień 2007, 08:31   

Krystian T. jesteś bogiem, ruszyło =D!
Wielkie dzięki =) !
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group