problem z konfiguracją X.org (X11) |
Autor |
Wiadomość |
e-Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 22:37 problem z konfiguracją X.org (X11)
|
|
|
Witam
Mam problem, mianowicie zainstalowalem i skonfigurowałem serwer protokołu X11 tak jak zostało to napisane na tej stronie http://pl.docs.pld-linux.org/x_wstep.html
jednak po wpisaniu komendy
#X
wyskakuje mi kolorowe okienko gdzie sa informacje o czestotliwosci monitora i odliczanie 20 sek. po czym wlacza sie "power management":|
# ctrl + alt + backspace (wychodze)
i pisze jakie byly bledy
(EE) LoadModule: Module keybord does not have a keybordModuleData data object
(EE) Failed to load module "keybord" (invalid module, 0)
Symbol __glXgetActiveScreen from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdr.a is unresolved
Symbol __glXgetActiveScreen from module /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdr.a is unresolved
(EE) Failed to initialize GLX extension (NVIDIA X driver not found)
Widze ze nie wykrywa sterownikow Nvidii ale zrobiłem wszystko co napiasli na tamtej stronie i wszystko przebieglo pomyslnie. Nie wiem co robic, pomozcie mi to naprawic. Dziękuję
[ Added: 2005-09-03, 23:38 ]
sorry zły link podałem....http://pl.docs.pld-linux.org/x_xserver.html
ten jest dobry i zrobiłem co było tam napisane. |
|
|
|
 |
pit

Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Lip 2005 Posty: 136 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2005, 00:00
|
|
|
potrzeba jeszcze doinstalować pakiet zawierajacy moduł do obsługi karty graficznej - jak wyżej widzę karta nvidii wiec jeśli masz aktualne jajko z repo to pewnie potrzeba Ci Kod: | poldek -i kernel-video-nvidia | no i w /etc/xorg.conf proponuję wpisać kbd jako sterownik klawiatury... chyba tyle starczy
no i jeszcze w instrukcji nie widzę nic o tym żeby doinstalować jeszcze pakiet X11-driver-nvidia - też sie przyda :-b |
_________________ :-( |
|
|
|
 |
Chavez
asylus.pl

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2005, 11:19
|
|
|
Cytat: | (EE) LoadModule: Module keybord does not have a keybordModuleData data object
(EE) Failed to load module "keybord" (invalid module, 0) |
A to chyba znaczym, ze klawiatury nie wykryl, no nie? Ja w xorg.conf klawiature mam na module . Moze pomoze. |
_________________ "Dobre piwo jest jak dobry system operacyjny: Ty już padniesz a ono ciągle działa!"
http://chavez.asylus.pl - Trochę wolniej... |
|
|
|
 |
e-Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Wrzesień 2005, 14:17
|
|
|
Wiem wiem ze trzeba zainstalowac X11-driver-nvidia i kernel-video-nvidia.
Zrobiłem od początku wszystko to co tam jest i zauważyłem że wtedy nie zamieniłem w tym pliku /etc/X11/xorg.conf w sekcji device driver z nv na nvidia. No ale teraz już zrobiłem wszystko dobrze i wpisałem kbd tak jak mówiliście. Jednak dalej nie może znależć NVidii
modprobe: Can not locate module nvidia
(EE) NVIDIA(0): Failed to load the NVIDIA kernel module!
(EE) NVIDIA(0): ***Aborting***
(EE) Sreen(s) found, but none have a usable configuration
Fatal server error:
no screens found
Nie wiem co mam robić. Na 100% wszystko zrobiłem dobrze. Proszę o pomoc... |
|
|
|
 |
pit

|
Wysłany: 4 Wrzesień 2005, 22:24
|
|
|
a bez X'ów działa? |
|
|
|
 |
evil_core
hackin'newbie...

Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2005, 15:08
|
|
|
Sprawdz czy napewno zainstalowales modul so swojej wersji kernela.
Sprawdz czy nie zaladowales jakis modulow ktore moga kolidowac z modulem nvidii (np rivafb).
Ja z nvidia mam raczej dobre dosiadczenia, ale ostatnio bratu radeona 9600pro konfigurowalem., i nie chcialo dzialac z via-agp, i musialem zaladowac ati-agp :/ // nie znam sie na ati, i nie wiem czy to jest normalne |
|
|
|
 |
e-Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Wrzesień 2005, 20:33
|
|
|
Przepraszam, że nie odpisywałem, ale provider internetu się wyłożył i nie miałem:|
Więc spróbowałem #modprobe nvidia
Can't find module nvidia
a co do koligowania ze sobą pakietów to rzeczwiście. Z pośród podanych w tym poradniku pakietów które trzeba zainstalować jest X11-OpenGL-core i kiedy go instaluję pokazuje, że jakiś tam plik jest dostępny w trzech pakietach.
a) OpenGL-Libg -coś takiego nie pamiętam
b) X11-driver-(nie pamiętam dalej ale napewno nie to)
c) X11-driver-nvidia
I pyta który chcę zainstalować. Jak wybieram nvidii to wyskakuje błąd a jak wybiorę ten OpenGL to normalnie się instaluje.
Kiedy przechodzę do instalacji X11-driver-nvidia instaluje go ale usuwa OpenGL więc zainstalowałem ten pakiet X11-OpenGL-core z opcją "just-install". To chyba najrozsądniejszy sposób.
Oczywiście próbowałem najpierw bez tego OpenGL-core oraz z nim <ale z tą opcją a)>
Jak sprawdzić czy dla swojego kernela zainstalowałem sterowniki? Poldek chyba automatycznie ma już po instalacji systemu dla której platformy instalować pakiety. |
|
|
|
 |
Chavez
asylus.pl

|
Wysłany: 6 Wrzesień 2005, 10:30
|
|
|
1.0.7174-2 to numer sterownikow
2.6.11.10_6 to wersja kernela na ktora sa te stery |
_________________ "Dobre piwo jest jak dobry system operacyjny: Ty już padniesz a ono ciągle działa!"
http://chavez.asylus.pl - Trochę wolniej... |
|
|
|
 |
e-Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2005, 18:40
|
|
|
instalowalem dla swojego jadra i swojej platformy athlon ...ale przeciez nie dziala:/ i wez tu sie nie wkurzaj:) |
|
|
|
 |
littleb
Gość
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2005, 18:55
|
|
|
Ej no skoro nvidia to nie OpenGL-core po co ci to ?
odinstaluj i sama nvidie. Poldek to takie cudo ze sam powinien dociagnac co potrzebuje.
Jezeli nie bedzie dzialalo prawdopodobnie bedziesz musial zbudowac inna nvidie na builderze. Ja tak mialem |
|
|
|
 |
raikou
lim IQ->0 IQ = 0

Pomógł: 25 razy Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 295 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2005, 21:14
|
|
|
Pozumiem że teraz masz OpenGL-*. W przypadku radeona (sterownik ati, firegl) kolizja zachodziła w pakiecie X11-OpenGL-libGL (bo libgl.so jest w obu paczkach). Najprawdopodobniej kolizja jest w tym samym miejscu. Sugeruję więc zrobić:
Kod: | #poldek -e --nodeps --nofollow X11-OpenGL-libGL
#poldek -i X11-driver-nvidia |
A następnie ponownie skonfigurować X pod Nvidie i odpalić. Jak nadal krzyczy że X11-driver-nvidia z czymś koliduje to albo wywalić blokujące pakiety albo dać --force. |
_________________ Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods. |
|
|
|
 |
littleb
Gość
|
Wysłany: 6 Wrzesień 2005, 23:02
|
|
|
raikou Byzydura |
|
|
|
 |
evil_core
hackin'newbie...

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2005, 02:30
|
|
|
Ja tez mialem konflikty poyzszych pakietow..... Pozatym ostatnio byly zmiany w sterowmikach i te nowsze nvidi nie obsluguje niczego starszego od geforce'a2 (jego tez wlaczajac) dla rivytrnt2 - geforce2 ma byc pakiet -legacy
Po drugie jezeli wywala cannot find module, to znaczy ze nie zainstalowales modulu do jadra, a nie ze koliduje z innym modulem :/ |
|
|
|
 |
pit

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2005, 09:06
|
|
|
evil_core napisał/a: | Pozatym ostatnio byly zmiany w sterowmikach i te nowsze nvidi nie obsluguje niczego starszego od geforce'a2 (jego tez wlaczajac) dla rivytrnt2 - geforce2 ma byc pakiet -legacy |
DObrze wiedzieć, pewnie bym się lada moment denerwował po _którejś_ aktualizacji... mam geforce'a 2 i nie mam pakietu -legacy, nawet w repo żadnym i działa u mnie wszystko (tak mi się wydaje) - od kiedy taka zmiana ma być, wiadomo? |
|
|
|
 |
evil_core
hackin'newbie...

|
Wysłany: 18 Wrzesień 2005, 15:49
|
|