PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
live z pakietami
Autor Wiadomość
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 25 Maj 2009, 23:27   live z pakietami

Witam,

Mówiło się kiedyś o snapshotach th, napomknąłem wtedy o pomyśle
wrzucenia paczek na Live.th - czegoś na kształt snapshotu. W końcu się
zebrałem i przygotowałem eksperymentalne ISO, które można pobrać stąd:
ftp://ep09.pld-linux.org/people/qwiat/toys/pld-live_th_plus.2009.05.i686.iso

Obraz to klasyczne PLD-Live.th z ponad dwoma tysiącami paczek i686
+noarch o łącznej objętości 705MB. Pełna lista:
ftp://ep09.pld-linux.org/people/qwiat/toys/pld-live_th_plus.2009.05.i686.txt

Wrzuciłem paczki, które pozwolą zainstalować gnome i kde4 z metapakietów
i garść popularnych demonów, jak apache, postfix, bind. Wszystkie
pochodzą z oficjalnych buildów z th i th-ready z okolic połowy maja.


Pakiety znajdują się w katalogu /home/packages, a do konfiguracji poldka
jest dodane źródła 'liveth'. Do nowych zabawek dobieramy się
następująco:

1. bootujemy live
2. logujemy się, najlepiej jako live
3. przygotowujemy partycje, np.:
Kod:
 # /cfdisk/sda


Tradycyjna instalacja (chroot):

Kod:
# mkdir /rfs
# mount /dev/sdaX /rfs
# rpm --initdb -r /rfs
# poldek -n liveth -r /rfs


Instalacja z ChrInsta:

logujemy się jako użytkownik live
Kod:
$ sudo ~/chrinst/chrints
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 26 Maj 2009, 06:08   

Czy można liczyś, że dla x86_64 też będzie coś takiego?
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 26 Maj 2009, 07:43   

Jak pomysł chwyci to będzie też x86_64. Na razie to raczej projekt koncepcyjny.
 
 
Sajmon 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 156
Skąd: Graz
Wysłany: 20 Czerwiec 2009, 01:02   

Cze,

LiveCD:
Strzałka do dołu w terminalu gnome wywołuje zrzut ekranu.
SBx00 Azalia (Intel HDA) - moduł załadowany, dźwięku brak
Sieć chodzi tzn jest dostęp do internetu.

Instalka przebiegła z chrinsta + KDE, żadnych dodatkowych pakietów.
Pod sam koniec instalacji wystąpił problem podczas instalacji kernela
Kod:
Installing kernel-2.6.28.9-3.i686.rpm...
geninitrd: WARNING: /proc filesystem not mounted, may cause wrong results or failure.
geninitrd: find_root: can't find fstab entry for root mountpoint
Installing #491 package of total 506 (8.1M left to get)

Ku memu zdziwieniu reboot przebiegł bez najmniejszych problemów. (nie musiałem nigdzie grzebać jak to miało miejsce przed paroma miesiącami: ahci)
Login w KDE - myślę bomba :)
Zonk po ukazaniu się pulpitu:
Brak dostępu do internetu - konfig manualny eth0, wyrzucenie pakietu dhcp czy jakoś tak, instalacja dhclient - działa.
Opuszczenie KDE jest niemożliwe - mam na myśli menu/wyloguj a potem wybieramy tryb konsoli.
Jedynie co zostaje to ctrl +alt + Fx i ubicie kdm
Dźwięk mimo mych usilnych prób nie działa, być może brak jakiegoś pakietu, snd-hda-intel załadowany, dmesg nie pokazuje niczego ciekawego (alsa, modprobe.conf skonfigurowałem z rozpaczy tak jak w Slackware)
Brak przeglądarki po instalacji - hm.. nie no jest konqueror
kdebluetooth na którym mi najbardziej zależy nie działa (nie widać w menu, nawet po --upgrade-dist do testing), ps aux twierdzi że jest.
~/..xsession-errors jest pusty, a tu są czasami ciekawe rzeczy.
Wcześniej mount /dev/coś /mnt działał, teraz muszę koniecznie dodać -t reiserfs bo twierdzi że reiser (bez fs) nie istnieje czy coś podobnego.

Jako ciekawostkę dodam, po upgrade do testing, po zainstalowaniu ostatniego pakietu kde-4.2.4
wyłączył mi się monitor z informacją "No signal" Wyłączenie/włączenie nie pomogło, dopiero reboot
postawił go znowu na nogi. Czegoś takiego jeszcze nie miałem :)
_________________
Pozdrawiam.
Sajmon
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 20 Czerwiec 2009, 10:31   

Sajmon napisał/a:
Cze,

LiveCD:
Strzałka do dołu w terminalu gnome wywołuje zrzut ekranu.
SBx00 Azalia (Intel HDA) - moduł załadowany, dźwięku brak


to takie trochę partyzanckie LiveCD, z szybkiego upgrade, następne powinno być lepiej dopracowane. W tym skupiałem się głównie na instalacji z lokalnych paczek.

Sajmon napisał/a:

Instalka przebiegła z chrinsta + KDE, żadnych dodatkowych pakietów.

Prawie w ogóle nie znam KDE więc trochę na ślepo zrobiłem zestaw paczek, jakby ktoś był tak miły i podał coś użytecznego było by miło :)

Sajmon napisał/a:

Pod sam koniec instalacji wystąpił problem podczas instalacji kernela
Kod:
Installing kernel-2.6.28.9-3.i686.rpm...
geninitrd: WARNING: /proc filesystem not mounted, may cause wrong results or failure.
geninitrd: find_root: can't find fstab entry for root mountpoint
Installing #491 package of total 506 (8.1M left to get)



Tym się nie przejmuj, to feature a nie bug. ;) nie mam jak zamontować /proc zanim pojawią się katalogi dostarczane przez FHS, musiałbym dzielić proces instalacji na dwa etapy. Po instalacji montowany jest /proc i generowany prawidłowy initrd.

Sajmon napisał/a:

Ku memu zdziwieniu reboot przebiegł bez najmniejszych problemów. (nie musiałem nigdzie grzebać jak to miało miejsce przed paroma miesiącami: ahci)
Login w KDE - myślę bomba :)
Zonk po ukazaniu się pulpitu:
Brak dostępu do internetu - konfig manualny eth0, wyrzucenie pakietu dhcp czy jakoś tak, instalacja dhclient - działa.


W wersji Gnome automatycznie wstaje sieć za pomocą NetworkManagera, a to wymaga wyłączenia interfejsu w rc-skryptach. W KDE nie ma knetworkmanagera (a przynajmniej nie było w chwili tworzenia obrazu). Tu nie wiele mogę pomóc.

Sajmon napisał/a:

Opuszczenie KDE jest niemożliwe - mam na myśli menu/wyloguj a potem wybieramy tryb konsoli.
Jedynie co zostaje to ctrl +alt + Fx i ubicie kdm


sprawdzę to

Sajmon napisał/a:

Dźwięk mimo mych usilnych prób nie działa, być może brak jakiegoś pakietu, snd-hda-intel załadowany, dmesg nie pokazuje niczego ciekawego (alsa, modprobe.conf skonfigurowałem z rozpaczy tak jak w Slackware)


Nie znam się na dzwięku w KDE w ogóle. Jakbym dostał zestaw paczek + jakieś howto...

Sajmon napisał/a:

Brak przeglądarki po instalacji - hm.. nie no jest konqueror
kdebluetooth na którym mi najbardziej zależy nie działa (nie widać w menu, nawet po --upgrade-dist do testing), ps aux twierdzi że jest.


Nie mam jak testować, nie używam

Sajmon napisał/a:

~/..xsession-errors jest pusty, a tu są czasami ciekawe rzeczy.
Wcześniej mount /dev/coś /mnt działał, teraz muszę koniecznie dodać -t reiserfs bo twierdzi że reiser (bez fs) nie istnieje czy coś podobnego.


hm.. to może być mount albo kernel...

Sajmon napisał/a:

Jako ciekawostkę dodam, po upgrade do testing, po zainstalowaniu ostatniego pakietu kde-4.2.4
wyłączył mi się monitor z informacją "No signal" Wyłączenie/włączenie nie pomogło, dopiero reboot
postawił go znowu na nogi. Czegoś takiego jeszcze nie miałem :)



Wersja Gnome powinna być zdecydowanie lepiej dopracowana zwłaszcza w wydaniu które niedługo planuję. Jeśli chodzi o KDE to liczę na na was.
 
 
Sajmon 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 156
Skąd: Graz
Wysłany: 22 Czerwiec 2009, 16:56   

Cze,

Do tego żeby muza ruszyła na powitanie pod KDE4 (po instalacji jak wyżej, ale jeszcze nie aktualizowane do testing) potrzebne są
xine-decode-flac
xine-output-audio-alsa
xine-decode-ogg
xine-decode-mpc
W kmenu/system settings/multimedia jest xine i gstreamer

Myślę że dodatkowo można dodać do KDE - k3B*, amarok, iceweasel
Pod Xami po konfiguracji locali/konsoli brakuje fontów (łąźś itp), oprócz tego w
/usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/10-keymap.fd musiałem wymienić us na pl.

Doinstalowałem i działa.
fonconfig
xorg-font-font-adobe-75dpi
xorg-font-font-adobe-100dp

PS.
Z chęcią potestuję następne CD przed oficjalnym wypuszczeniem.

PS2.
1. W chrinscie przydałaby się możliwość nie instalowania bootloadera do MBR (niech zainstaluje pakiet i skonfigurowany config) np
bootloaderDev=no
2. I autopodpięcie(bez formatowania) innej partycji pod /home
:)
_________________
Pozdrawiam.
Sajmon
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 22 Lipiec 2009, 21:04   

Cytat:
1. W chrinscie przydałaby się możliwość nie instalowania bootloadera do MBR (niech zainstaluje pakiet i skonfigurowany config) np
bootloaderDev=no


w kroku: "Bootloader's device" jest napisane wyraźnie: "Leave empty to avoid bootloader installation"
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 22 Lipiec 2009, 21:05   

Sajmon napisał/a:

Myślę że dodatkowo można dodać do KDE - k3B*, amarok, iceweasel


Instaluje koszerne jak tylko się da, anie iceweasel, ani amarok nie są w metapakiecie
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 22 Lipiec 2009, 21:05   

Cytat:
xine-decode-flac
xine-output-audio-alsa
xine-decode-ogg
xine-decode-mpc


wielkie dzieki
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 22 Lipiec 2009, 21:09   

Cytat:
Czy można liczyś, że dla x86_64 też będzie coś takiego?


Skrytpty livecd z których korzystam nie umieją działać z x86_64, a że ostatnio zmieniłem archa na desktopie na 64bit to nie mogę wydawać na razie live anie 32bit ani 64. Mimo to chcę coś własnym sumptem przygotowac i przy dobrych wiatrach pod koniec sierpnia może być nowe live
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group