PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
inaczej dd
Autor Wiadomość
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 26 Październik 2006, 00:50   inaczej dd

Zainstalowałem sobie system(pld-ac) na aparacie fotograficznym, na karcie sd 256MB, system zajmuje 101MB.

Jak robie dd if=/dev/sda of=plik.img to powstaje plik wielkości 256MB, który po zbzipowaniu ma 256MB, kolejny problem to, że jak zrobię dd if=plik.img of=/dev/sda na innej karcie, powiedzmy 512MB to powstanie partycja 256MB.
Jak zrobić dd(albo cokolwiek innego sensownego) aby:

  • dało się to "zainstalować" na nośniku dowolnej wielkości np. bez sztucznego zmniejszania jego pojemności,
  • tak utworzony obraz zajmował nie więcej niż dane źródłowe(101MB),
    ?

Cały bajer polega na tym, że tam przecież jest system plików(ext2) i tablica partycji, więc nasuwa się kolejne pytanie jak rozciągać podczas "instalacji" system plików i partycje?

Pozdrawiam BAS
 
 
 
awass 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 22 Maj 2006
Posty: 255
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Październik 2006, 07:44   

ja np robie tak:

wszystko oprocz /proc
(nie dam glowy ze to polecenie zadziala dobrze ale powinno :) )
tar -cz /*[!proc] > /nowy nosnik/plik.tar.gz

potem na nowa partycje czy nawet dysk
cd /tam gdzie chesz miec system
tar zxvf plikIso.tar.gz
potem z chroot poprawiasz wpisy w lilo czy grub i juz
jesli natomiast zmieniasz calkowicie maszyne to
mount /proc
poldek -i kernel
generate-modprobe.conf > /etc/modprobe.conf

i powinno dzialac
ja przynajmniej kilka maszyn juz tak przenioslem bez reinstalacji calego systemu
_________________
pozdr A

www.awass.pl
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 26 Październik 2006, 09:03   

Przenieść system to ja potrafię, jak masz wyłączony system to nie musisz pomijać /proc. Chodzi mi o utworzenie czegoś co nie będzie wymagało tworzenia partycji, systemów plików itd.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26 Październik 2006, 09:14   

bas napisał/a:
Chodzi mi o utworzenie czegoś co nie będzie wymagało tworzenia partycji

Nie da się - geometria dysków może się różnić i wpisy w tablicy partycji mogą do siebie nie pasować. Partycje musisz tworzyć sam.

bas napisał/a:
systemów plików itd.

Albo dd if=/dev/hda1 (tylko partycję, nie cały dysk) - ale wtedy kopiujesz ją sektor po sektorze, razem ze śmieciami po skasowanych plikach i dlatego nie możesz jej dobrze skompresować, albo jakiś parted, który "rozumie" system plików i zrobi image zawierający tylko dane używane.

Po przegraniu partycji mniejszej na większą wszystko będzie działać. Żeby nie marnować miejsca będziesz mógł rozszerzyć system plików, żeby zajął wolne miejsce (dla ext2/3: resize2fs).
_________________
Pooh
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 26 Październik 2006, 11:03   

Czyli pozostaje ztarować system, napisać skrypt, który będzie partycjonował dysk, tworzył system plików, roztarowywał, tworzył mbr.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 26 Październik 2006, 18:18   

Pewnie wystarczy jedna full partycja :) na niej pozniej system plikow i podmountowac roztarowac i voila ;)

=)
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 26 Październik 2006, 18:31   

Czy 1partycja czy 4 to bez różnicy, tak czy inaczej musi być skrypt.:(

Pozdrawiam BAS
 
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 26 Październik 2006, 18:46   

zobacz czy zadziala tak sobie wymyslilem ;) a nie mam zadnej mp3 pod reka :

cfdisk -z /dev/sda <nowa_partycja

zawartosc pliku nowa_partycja
Kod:
np(ENTER)
bWyes(ENTER)
q


partycja primary max dostepnego rozmiaru

pozniej dla ext3 np.:

mkfs.ext3 /dev/sda1

mount -t ext3 /dev/sda1 /mnt
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 26 Październik 2006, 19:23   

Pewnie to zadziała, ale użycie skryptu powoduje, że muszę zrobić płytę bootowalną z instalką a to komplikuje(z pewnego punktu widzenia) instalację a z punktu widzenia nie posiadania linux'a(nie wiem jak zrobić na windowsie dd if=plik of=/dev/sda) ułatwia.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 24 Czerwiec 2008, 20:54   

Pewnym w calkiem wygodnym rozwiazaniem moze byc umsdos
wtedy rozpakowujesz zipa na pena i po sprawie :D

hint zipslack nie wiem czy jeszcze wspierany.

Chyba juz nie wspierany.

Ewentualnie jeszcze mozna plikopartycje wrzucic wprost na pena. :)
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
_rmtl 

Dołączył: 06 Sie 2009
Posty: 2
Wysłany: 6 Sierpień 2009, 14:23   Re: inaczej dd

OK, fajnie to działa. Mam do Was pytanie z innej beczki. Czy można w tej wersji zainstalować kernel z obsługą PCMCIA, lub ewentualnie doinstalować niezbędne pakiety do kompilacji (na pewno brakuje źródeł kernela)? Jeśli można, to jak to zrobić? Próbowałem poldkiem doinstalować pakiet kernel-pcmcia, ale system zwraca błędy zależności prawdopodobie ze względu na próbę instalacji zbyt nowej wersji kernela nie kompatybilnej z zestawem pakietów zawartych na pendrajwie. Liczę na waszą pomoc i z góry dzięki za odpowiedzi.
 
 
svl 
paweld


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 1038
Skąd: Toruń
Wysłany: 6 Sierpień 2009, 20:13   

_rmtl napisał/a:
Mam do Was pytanie z innej beczki.

Czy z uwagi na inną beczkę nie wypadało by założyć nowego wątku, a nie podpisać się pod zupełnie nie związany z tym tematem?
Imo za bardzo kombinujesz, zrób aktualizację kernela i po sprawie [najwyżej założysz nowy wątek z problemami po aktualizacji]. Jeżeli już się upierasz to zbuduj sobie ze speca tą wersję kernela, której teraz używasz i doinstaluj kernel-pcmcia.
_________________
God, root, what is difference?
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 7 Sierpień 2009, 11:25   

bas napisał/a:
Przenieść system to ja potrafię, jak masz wyłączony system to nie musisz pomijać /proc. Chodzi mi o utworzenie czegoś co nie będzie wymagało tworzenia partycji, systemów plików itd.


A spróbuj zbootować z system z nowej karty, fdiskiem powiększ partycję, reboot i powiększenie systemu plików.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group