PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kde4 pliki na pulpicie
Autor Wiadomość
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 30 Lipiec 2011, 19:05   kde4 pliki na pulpicie

Dodałem "pulpit", dodałem sobie do niego dolphin'a, chciałbym móc tak jak w kde3 trzymać pliki na pulpicie.
JTZ?

Pozdrawiam BAS

ps. Pomijamy, że nie powinno się tego robić
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 00:38   

Nie wiem czy się dobrze domyślam, że pulpit na monitorze masz pusty, a katalog ~/Desktop coś ma i chciałbyś to widzieć na pulpicie...
Po którymś upgradzie coś takiego stało mi się w gnome. W menu znalazłem jakiś "Tweak Tool" (programy->akcesoria->dostrajanie zaawansowanych ustawień) i w nim włączyłem sobie wyświetlanie pulpitu.
Być może to co opisałem dotyczy tylko gnome, ale możliwe, że w kde będzie podobnie...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
Sajmon 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 156
Skąd: Graz
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 09:56   

Prawą mychą na pulpicie wybrać Desktop Settings , Layout ustawić na Folder View.
_________________
Pozdrawiam.
Sajmon
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 16:11   

Super, działa.
Jeszcze jedno pytanie: icony katalogów są na pulpicie, ale są martwe, klikam w nie, ale nie ma żadnej reakcji. OCB?

Pozdrawiam BAS
 
 
 
Sajmon 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 156
Skąd: Graz
Wysłany: 31 Lipiec 2011, 20:02   

hm.. a ~/.xsession-errors masz ? Jeśli tak to może zajrzyj tam. Szczerze mówiąc coś takiego jeszcze mi się nie przytrafiło.
_________________
Pozdrawiam.
Sajmon
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 11 Sierpień 2011, 18:09   

bas napisał/a:
ps. Pomijamy, że nie powinno się tego robić


Aha, a można zapytać niby dlaczego? Jeśli mi powiesz, że dlatego bo panowie z KDE albo z GNOME tak sobie wymyślili to nawet Linus ich za to wyśmiał. Pliki na pulpicie są nieodzowną częścią desktopa od lat '70 i zdążyliśmy się do nich przyzwyczaić bo są wygodne. Zabieranie tego jest po prostu głupotą.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 11 Sierpień 2011, 18:22   

shadzik napisał/a:
a można zapytać niby dlaczego?


Pulpit to obrazek, który przy każdym ruchu jest odświeżany, jeśli na ten obrazek nałożysz kolejne obrazki to bardziej obciążasz/spowalniasz działanie systemu.
Mówię oczywiście o sytuacji, w której ktoś ma na pulpicie 500 plików a nie 5.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 15 Sierpień 2011, 20:50   

bas napisał/a:
jeśli na ten obrazek nałożysz kolejne obrazki to bardziej obciążasz/spowalniasz działanie systemu.


Ale co mnie to tak naprawdę interesuje jak to działa? Ja chcę mieć funkcjonalność, którą znam od lat, a nie musieć z niej rezygnować bo jakimś oszołomom z freedesktop zapomniało się jak się porządnie programuje. Nie moja brocha co oni tam muszą liczyć i jak i w ogóle dlaczego tego nie robi GPU :)
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group