PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pld na lvm
Autor Wiadomość
sbady 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 157
Wysłany: 21 Marzec 2011, 10:46   pld na lvm

Witam,
Ponieważ ostatnio obiło mi się o uszy że grub2 wspiera bootowanie z LVM więc postanowiłem to przetestować. Teraz do rzeczy... Utworzyłem przy pomocy mdadm z dwóch dysków macierz programową (mirror) na której to utworzyłem LVM'a, teraz problem pojawia się przy próbie instalacji pld na tym LVM'ie gdyż poldek kończy swoje działanie komunikatem segmentation foult po instalacji pierwszego pakietu (FHS) a w dmesgu ląduje coś takiego:

Kod:
poldek[2670]: segfault at 4fb8d010 ip 00007f6a55ef601f sp 00007fff44fbb960 error 4 in libc-2.12.so[7f6a55e71000+161000]


(kod przepisywałem więc w powyższym może się wkraść jakiś błąd w cyferkach). Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy to jest normalne zachowanie poldka który nie lubi lvm'a czy to jakiś błąd? pozdrawiam
_________________
Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej, windowsa tylko za pomocą prawdopodobieństwa....
 
 
 
sbady 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 157
Wysłany: 21 Marzec 2011, 14:06   

to sam sobie odpowiem
Kod:
rm /pldroot/var/lib/rpm/-_*


natomiast mam pytanie dotyczące instalacji grub2, robię tak:

Kod:
grub-install --modules="raid mdraid lvm" /dev/sda

ale dostaję
Kod:
grub-setup: warn: Attempting to install GRUB to a partitionless disk. This is a BAD idea.
grub-setup: error: Embedding is not possible, but this is required when the root device is on a RAID array od LVM volume

w pliku konfiguracyjnym gruba mam wpisy:
Kod:
menuentry "pld" {
  insmod raid
  insmod dmraid
  insmod lvm
  set root='(vgsys-rootfs)'
  linux /vmlinuz root=/dev/mapper/vgsys-rootfs
  initrd /initrd
}

co robię źle? pozdrawiam
_________________
Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej, windowsa tylko za pomocą prawdopodobieństwa....
 
 
 
lalotche 


Distro: PLD 3.0
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 42
Wysłany: 21 Marzec 2011, 23:04   

sbady napisał/a:
to a partitionless disk


Grub potrzebuje gdzieś mieć swoje pliki konfiguracyjne i moduły.
Najlepiej na ext2/3 ew. reiser/xfs.
A u ciebie jakby pustynia, przynajmniej na sda.
Rozumiem, że tego lvma masz na innych dyskach?
pokaż
#parted /dev/sda print
_________________
w.kier
 
 
sbady 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 157
Wysłany: 21 Marzec 2011, 23:47   

lalotche napisał/a:
Rozumiem, że tego lvma masz na innych dyskach?

Lalotche dzięki za zainteresowanie tematem, co do konfiguracji to ma być dość nietypowa, póki co w zamyśle są 2 dyski bez partycji (lub z jedną partycją obejmującą cały dysk) spięte w raid1, na tym raid1 będzie utworzony lvm, na którym będzie siedziło sobie pld (i nie tylko), ogólnie zamysł jest taki żeby przy wywrotce jednego dysku szybko i bez większych komplikacji można było go podmienić (i jednocześnie nie bawić się w jego partycjonowanie, i dodawanie do macierzy każdej partycji z osobna gdyby było takich kilka), tak czy inaczej po całym dniu walki z grubem na maszynie testowej zwątpiłem zarówno w swoje jak i w gruba możliwości i zainstalowałem lilo które ku mojemu zdziwieniu zadziałało od razu bez większego problemu, pozdrawiam
_________________
Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej, windowsa tylko za pomocą prawdopodobieństwa....
 
 
 
lalotche 


Distro: PLD 3.0
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 42
Wysłany: 22 Marzec 2011, 00:48   

sbady napisał/a:
w zamyśle są 2 dyski bez partycji (lub z jedną partycją obejmującą cały dysk) spięte w raid1


To w zamyśle, czy są?
Kod:
http://grub.enbug.org/LVMandRAID


"If your boot partition (the one containing grub data) is part of an LVM, the module must be part of your core.img rather than being loaded at grub.conf processing time. In order to create a core.img with lvm support, perform the following:

grub-mkimage --output=/boot/grub/core.img ext2 _chain part_msdos part_gpt biosdisk lvm"
_________________
w.kier
 
 
sbady 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 157
Wysłany: 22 Marzec 2011, 15:37   

lalotche napisał/a:
To w zamyśle, czy są?

fakt wyraziłem się troche nie jasno... w zamyśle są na maszynie produkcyjnej, na maszynie testowej są w rzeczywistości

lalotche napisał/a:
grub-mkimage --output=/boot/grub/core.img ext2 _chain part_msdos part_gpt biosdisk lvm"

a tuż poniżej jest zdanie
Cytat:
The core.img is usually installed outside of logical volumes...

co mnie w ogóle nie urządza... tak czy inaczej przerobiłem konfiguracje ze strony do której linka zamieściłeś i mi to nie działało (zauważ że nie ma tam uwzględnionej konfiguracji gdy lvm jest na raid) ale nie jest wykluczone że mogłem robić coś nie tak, pozdrawiam
_________________
Linuksa, czy innego Uniksa, można opisać za pomocą logiki boolowskiej, windowsa tylko za pomocą prawdopodobieństwa....
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group