PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
niska rozdzielczosc
Autor Wiadomość
daab
[Usunięty]

Wysłany: 15 Styczeń 2011, 23:13   niska rozdzielczosc

Witam
Zainstalowalem PLD Ti na urzadzeniu Dell z karta graficzna intela. Generalnie X-y dzialaja, ale tylko w rozdzielczosci 640x480 i nie moge doprowadzic do tego aby zaskoczyly na rozdzielczosc 1440x900 (taki mam monitor). Jesli ktos wie co musze zrobic aby miec wyzsza rozdzielczosc to prosze o info.

A tak wyglada kawalek mojego xorga:
Kod:

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "ACI"
        ModelName    "PW191A"
        #HorizSync    30.0 - 80.0
        #VertRefresh  55.0 -75.0
        Option       "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "NoAccel"                   # [<bool>]
        #Option     "SWcursor"                  # [<bool>]
        #Option     "ColorKey"                  # <i>
        #Option     "CacheLines"                # <i>
        #Option     "Dac6Bit"                   # [<bool>]
        #Option     "DRI"                       # [<bool>]
        #Option     "NoDDC"                     # [<bool>]
        #Option     "ShowCache"                 # [<bool>]
        #Option     "XvMCSurfaces"              # <i>
        #Option     "PageFlip"                  # [<bool>]
        Identifier  "Card0"
        Driver      "vesa"
        VendorName  "Intel Corporation"
        BoardName   "82865G Integrated Graphics Controller"
        BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes "1440x900" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection

pozdrawiam
daab
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 15 Styczeń 2011, 23:41   

daab napisał/a:
Driver      "vesa"


Zainstaluj sterownik do intela i wpisz tam intel.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
daab
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2011, 00:24   

Tam bylo intel, sterownik jest zainstalowany, ale na sterowniku intela x-y nie wstają. Zmienilem to dlatego na vesa.
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 16 Styczeń 2011, 00:59   

To bym się na Twoim miejscu zastanawiał dlaczego Xy na intelu nie wstają. Jakieś logi?

Albo weź najświeższą betę live z kde4 i zainstaluj używając graficznego instalatora. Jeśli live wykryje poprawnie Twój sprzęt, to zainstalowany system też. Chyba że to ma być x86_64, wtedy live Ci się nie przyda.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
daab
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2011, 13:19   

Jesli chodzi o logi to wygladaja tak

Xorg.1.log

Z live beta KDE nie moge zainstalowac bo potrzebuje wersje na usb, a nie moge jej znlezc.

Pozdrawiam
 
 
daab
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2011, 13:35   

A takie mam logi gdy zmienie sterownik w xorg.conf na "intel"

Xorg.0.log
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 16 Styczeń 2011, 14:09   niska rozdzielczość

Może brakować pakietów Mesa........intel.....rpm i pochodnych,poldek może dociągnąć,albo Mesa...swrast.....rpm lub kernel-drm-numer-kernela.rpm jaki masz.
 
 
dirdival 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 556
Skąd: Legionowo
Wysłany: 16 Styczeń 2011, 14:28   

Fragment z intela:
Kod:
(II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0
(EE) intel(0): No kernel modesetting driver detected.
(II) UnloadModule: "intel"
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Fatal server error:
no screens found

Przypomina trochę ten wątek na forum.
_________________
Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie.
 
 
daab
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2011, 14:57   

Witam
Dopisalem
Kod:
options i915 modeset=1

do modprobe.con, zmienilem sterownik w xorg.conf na "intel" i nie zadzialalo,
potem doinstalowalem kernel-drm-numer-kernela.rpm i wyglada, ze jest ok bo mam teraz rozdzielczosc 1440x900 na sterowniku intela.
Dzieki za pomoc
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group