PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mogę wyłączyć kompa
Autor Wiadomość
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 07:20   Nie mogę wyłączyć kompa

Cześć. Mama taki problem, że nie mogę wyłączyć kompa i nie umiem go rozgryźć.
Podczas wyłączania, gdy używam domyślnego upstarta, dochodzi do
Odmontowanie systemów plików i jest OK, po czym pod zaraz spodem mam taki zapis:
/dev:
init: rc main process killed by KILL signal

Gdy zmienię upstart na sam SysVinit, wtedy dostaję komunikat:
/dev:
no more processess left in this runlevel;
i w obydwu przypadkach na tym się wyłączanie kończy.
Pakiety najnowsze z Th + 2.6.32.15-laptop-1
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 12:30   

Cześć.
Mam to samo ale tylko na kernelu -laptop na innych bez problemu się system zamyka. Nie wnikałem głębiej w temat tylko zacząłem uruchamiać system na innym kernelu ;)
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 15:21   

No właśnie, na domyślnym kernelu z Th tych problemów nie ma.
 
 
svl 
paweld


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 1038
Skąd: Toruń
Wysłany: 12 Lipiec 2010, 16:40   

U mnie dokładnie tak samo jak u Was, kernel-desktop-pae, na standardowym wszystko w porządku.
_________________
God, root, what is difference?
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 17 Lipiec 2010, 13:33   

Zainstalowałem najnowszy kernel-laptop 2.6.34.1-2 z Ti test i dalej te same problemy. Coś na linii kernel-udev-hal-dbus?
 
 
svl 
paweld


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 1038
Skąd: Toruń
Wysłany: 5 Październik 2010, 21:52   

wiadomo coś nowego w tej sprawie?
Zmiana gpu oraz przejscie na otwarte sterowniki ati i problem wrócił.
Na zwykłym kernelu X nie wstaja. :/
_________________
God, root, what is difference?
 
 
svl 
paweld


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 1038
Skąd: Toruń
Wysłany: 6 Październik 2010, 21:27   

Kod:
cat /etc/modprobe.d/modprobe.conf
options radeon modeset=792

zalatwilo sprawe :)
_________________
God, root, what is difference?
 
 
tytus 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 4
Wysłany: 24 Październik 2010, 17:36   Nadal nie mogę wyłączyć kompa.

Tzn. ja potrafię, zawsze zostaje SysRq. Ale nie tylko ja korzystam z kompa i wolałbym tego nie zdradzać :-)

Objaw mam podobny - tzn. zatrzymuje się na wyłączeniu swapa, ale oprócz tego mam takie rzeczy:
- nie mogę restartować cupsa - bo się zatrzymuje
- nie mogę restartować kdma - bo się zatrzymuje
- nie mogę wykonać komendy ps -ef - bo się zatrzymuje
- htop też nie działa.
- top działa.

Wszystko to na jajku
Linux tytus.domek 2.6.35.7-2 #1 SMP Sat Oct 16 00:09:58 CEST 2010 x86_64 AMD_Athlon(tm)_64_Processor_3000+ PLD Linux

Od pewnego czasu (od kilku kerneli) nie działają mi różne apleciki plazmy monitorujące obciążenie procesora.

Ktoś ma jakieś pomysły, gdzie szukać i jakimi magicznymi komendami to śledzić?
_________________
Adam
 
 
fi9o 

Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 174
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 30 Październik 2010, 10:05   

Cytat:
Objaw mam podobny - tzn. zatrzymuje się na wyłączeniu swapa

Podpisuje sie pod tym.
_________________
<a href="http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/ac3f0a0d.gif" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/ac3f0a0d.gif</a>
 
 
 
tytus 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 4
Wysłany: 30 Październik 2010, 10:41   Nadal nie mogę wyłączyć kompa.

Ja tylko dodam, że opisane przeze mnie sytuacje występują dopiero po jakimś czasie - kilku godzin, może więcej. Na samym początku jest gites.
A w logach znalazłem kupę wpisów segfaulta ksysguarda - nie wiem, czy ten segfault to przyczyna czy skutek, bo nawet less mi przestał działać :-D .
Ale póki co odinstalowałem ksysguarda i zobaczę czy to coś da.
_________________
Adam
 
 
fi9o 

Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 174
Skąd: Jędrzejów
Wysłany: 31 Październik 2010, 09:28   

U mnie kiedy opisane nie wylaczenie ma nastapic to zawsze daemon cron sie wywala, czy jest to vixie-cron czy cronie przy zamykaniu pisze, ze mial [PROBLEMY].
_________________
<a href="http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/ac3f0a0d.gif" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-02/ac3f0a0d.gif</a>
 
 
 
tytus 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 4
Wysłany: 31 Październik 2010, 22:59   Nadal nie mogę wyłączyć kompa.

Hm. U mnie cron faktycznie też zawisa.
ps (jak jeszcze działa) to pokazuje dużo procesów crona odpalonych. żaden nie jest ubijalny.
A w logach - mam informacje, że cron przekroczył 120 sekundowy czas, w którym kernel zaczyna się denerwować, że z procesem coś nie tak.
Przy okazji - to wszystko zaczęło się u mnie jakieś 14000 sekund po starcie.

Ale widzę, że chyba tylko my mamy ten problem. Nie wiem, czy nie przyjdzie nam zmienić dystrybucji ;-)
_________________
Adam
 
 
dirdival 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 556
Skąd: Legionowo
Wysłany: 31 Październik 2010, 23:32   

tytus napisał/a:
Ale widzę, że chyba tylko my mamy ten problem.

Temat jest szerzej omawiany na liście pld-users..
[EDIT]
Prawdopodobnie dotyczy jajka i grsecurity. Na razie siedzę (a może powinienem napisać "wysiaduję") na starym jajku i nie mam problemów.
_________________
Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie.
 
 
tytus 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 4
Wysłany: 1 Listopad 2010, 00:14   Nadal nie mogę wyłączyć kompa.

No tak.
Co ślepemu po oczach.
Tam się zaczęło o zwisach na 120 sek. które u siebie zauważyłem dopiero wczoraj. A nie o zamykaniu.
No nic - czekamy dalej
_________________
Adam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group