PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
VBoxHeadless x86_64 failed
Autor Wiadomość
gom
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 10:04   VBoxHeadless x86_64 failed

Witam

Staram sie postawic maszynke XP w VirtualBoxie na arch 64. Niestety przy odpaleniu
wirtuala maszyna staje , host rowniez tak ze trzeba go zresetowac z guzika.Konsole nie
reaguja, w logi po restarcie sa puste. Probowalem paczki z repo na maszynie Th i Ti
budowalem ze speca na obu zarowno ose jak i bin - efekt ten sam. Czy ktos kiedys spotkal
sie z podobnymi efektami VB? (na th 32 dziala - sprawdzilem)
 
 
witek_P 

Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 76
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 11:33   

A czy masz włączoną obsługę VT-x/AMD-V? Jeśli tak to niestety wyłącz.
 
 
gom
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 12:57   

calosc zostala skopiowana z maszyny 32 bitowej ale moze w ustawieniach mozna jakos wylaczyc VT-x/AMD-V.Googlowalem przez chwile za tym tematem i nie wiem jak sie to
wylącza
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 16:16   

witek_P napisał/a:
A czy masz włączoną obsługę VT-x/AMD-V? Jeśli tak to niestety wyłącz.
gom napisał/a:
moze w ustawieniach mozna jakos wylaczyc VT-x/AMD-V
W VirtualBoksie ustawienia->system->akceleracja
Inna sprawa, że u mnie jest włączone i działa, ale to może kwestia procesora
Kod:
$ uname -a
Linux assustom 2.6.34.6-1 #1 SMP Fri Aug 27 09:54:56 CEST 2010 x86_64 AMD_Turion(tm)_64_X2_Mobile_Technology_TL-62 PLD Linux
$ rpm -q VirtualBox-bin
VirtualBox-bin-3.2.8-2.x86_64
VirtualBox-bin budowany bez okołokernelowych modułów, te moduły mam normalnie z repo.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
gom
[Usunięty]

Wysłany: 22 Wrzesień 2010, 22:30   

Niestety nie moge sobie pozwolic na X-y na tej maszynie wiec uzywam VBoxHeadless
natomiast jak widac procesory sa na tyle leciwe ze nie obsluguja wirtualizacji
Kod:

Linux ant 2.6.34.7-1 #1 SMP Wed Sep 15 21:51:29 CEST 2010 x86_64 Intel(R)_Xeon(TM)_CPU_2.80GHz PLD Linux


Kod:
flags        : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl cid cx16 xtpr


VirtualBox-bin zrobiony ze speca z modulami do kernela
wiec jest jak Bóg przykazal

Kod:
gom@ant ~]$ sudo rpm -qa | egrep 'Virtua|vbox'
VirtualBox-bin-3.2.8-2.x86_64
kernel-misc-vboxdrv-3.2.8-2@2.6.34.7_1.x86_64
kernel-misc-vboxnetflt-3.2.8-2@2.6.34.7_1.x86_64
VirtualBox-bin-udev-3.2.8-2.x86_64
kernel-misc-vboxnetadp-3.2.8-2@2.6.34.7_1.x86_64


tak sobie poradzilem z wylaczeniem wirtualizacji:
Kod:
<Hardware version="2">
      <CPU count="1" hotplug="false">
        <HardwareVirtEx enabled="false" exclusive="false"/>
        <HardwareVirtExNestedPaging enabled="false"/>
        <HardwareVirtExVPID enabled="false"/>
        <PAE enabled="true"/>
      </CPU>


Jakis czas temu bylo postawione tam Ubuntu 64
i VB dzialalo choc bylo odpalane z GUI.
Byc moze VBoxHeadless ma jakis problem a arch..?
Czy ktos moze polecic jakies inne rozwiazanie ktore bedzie chodzilo
z ta architektura z guestem WinXp 32 bity ?
 
 
witek_P 

Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 76
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 24 Wrzesień 2010, 07:28   

Niestety nie podałeś typu procesora (nie wszystkie Xeon'y) mogą obsłuzyć VT-x (za wikipedią Xeon 3300 and +, 5000, 7000 series). Możesz też zerknąć do biosu czy VTx jest włączone. A czy poprzednio na ubuntu nie miałeś VBox'a jeszcze bez obsługi sprzętowej wirtualizacji? To w sumie nie tak dawno je wprowadzono. Bo ja rozumiem, że teraz ci działa (bo wyłączenie zrobiłeś poprawnie choć nie wiem co oznacza exclusive="false"). Ja na xeonach (ale serii 5000) używam Xen'a z parawirtualizacją.
 
 
gom
[Usunięty]

Wysłany: 24 Wrzesień 2010, 09:31   

to jest Xeon z serii 3000 i nie ma VT-X. Pytanie czy Xen obsluzy guesta WinXP bez wsparcia pelnej wirtualizacji?
 
 
witek_P 

Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 76
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 24 Wrzesień 2010, 10:41   

Wydaje mi się, że jedynym problemem w przypadku użycia Xen'a była by praca w parawirtualizacji (u ciebie jak piszesz niemożliwa), ale w przypadku pełnej wirtualizacji nie słyszałem o problemach. Pełna wirtualizacja nie ma takich obostrzeń dotyczących sprzętu ani oprogramowania gościa, działa wolniej ale Ty wszak nie masz wyjścia :) . Tu żebyśmy się zrozumieli :) pełna wirtualizacja - to ta gorsza bo system gościa nie wykorzystuje bezpośrednio sprzętu.
 
 
gom
[Usunięty]

Wysłany: 25 Wrzesień 2010, 17:21   

No dobra opuszczam VB i postanowilem wziac sie za xena. W repo nie ma paczki wiec buduje ze speca jednakze nie moge ..
Kod:
In file included from xenbus.c:52:0:
blktaplib.h:123:2: error: variably modified 'pending_list' at file scope
make[5]: *** [xenbus.o] Error 1
make[5]: Leaving directory `/root/rpm/BUILD/xen-3.4.2/tools/blktap/lib'
make[4]: *** [subdir-install-lib] Error 2
make[4]: Leaving directory `/root/rpm/BUILD/xen-3.4.2/tools/blktap'
make[3]: *** [subdirs-install] Error 2
make[3]: Leaving directory `/root/rpm/BUILD/xen-3.4.2/tools/blktap'
make[2]: *** [subdir-install-blktap] Error 2
make[2]: Leaving directory `/root/rpm/BUILD/xen-3.4.2/tools'
make[1]: *** [subdirs-install] Error 2
make[1]: Leaving directory `/root/rpm/BUILD/xen-3.4.2/tools'
make: *** [install-tools] Error 2
b&#322;&#261;d: B&#322;&#281;dny status wyj&#347;cia z /root/tmp/rpm-tmp.37722 (%build)


B&#322;&#281;dy budowania RPM-a:
    B&#322;&#281;dny status wyj&#347;cia z /root/tmp/rpm-tmp.37722 (%build)
Error: package build failed. (no more info)


Ok nie zrazam sie zobacze byc moze jest cos jeszcze no i jest VMware-workstation
ale tu nie jestem w stanie dociagnac zrodel bo link jest stary...

Ma ktos sposob na KVM ? (64 bit oczywiscie)
 
 
qwiat 

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 11 Lut 2006
Posty: 367
Wysłany: 25 Wrzesień 2010, 17:30   

A na czym polega problem z KVM-em?
 
 
arekm
[Usunięty]

Wysłany: 10 Październik 2010, 09:42   

@gom: to najprawdopodobniej wina grsecurity. Problem jest znany od dawna (również autorom grsec) ale rozwiązania brak.
 
 
gom
[Usunięty]

Wysłany: 19 Październik 2010, 21:00   

po wielu probach odpuscilem i postawilem VB na maszynie 32 bity...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group