PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zły argument rpmdb
Autor Wiadomość
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 26 Sierpień 2007, 18:38   Zły argument rpmdb

Witam!
Updatowałem sobie PLD i znowu po tym mam problem z rpm:
Kod:

rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: unable to join the environment
błąd: błąd db4(11) z dbenv->open: Zasoby chwilowo niedostępne
błąd: nie można otworzyć indeksu Packages przy użyciu db3 - Zasoby chwilowo niedostępne (11)
błąd: nie można otworzyć bazy danych Packages w /var/lib/rpm


To pojawia się przy próbie instalowania czegokolwiek lub robienia czegoś w polsku. To samo pojawia się także przy próbie rebuildowania db.
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 26 Sierpień 2007, 18:44   

Zobacz rpm-em wersje pakietów. Jak któryś jest w niższej wersji (najprawdopodobniej poldek) to ściągnij ręcznie i zainstaluj rpm-em. Poniżej działający komplet
Kod:
$ rpm -q poldek rpm db4.6
poldek-0.21-0.20070703.00.3.i686
rpm-4.4.9-7.i686
db4.6-4.6.19-1.i686
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 26 Sierpień 2007, 22:20   

Kod:

poldek-0.21-0.20070703.00.3.i686
rpm-4.4.9-7.i686
db4.6-4.6.19-1.i686



A nawet jeśli chciał bym przeinstalować to nie mogę, bo przy próbie instalacji ten komunikat się pokazuje.
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 08:31   

Kod:
#rpm --rebuilddb

trochę to trwa, ale może coś pomoże?
_________________
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zalp 27 Sierpień 2007, 20:03, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
dlugi 
duddits


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 338
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 08:33   

Adi, upgrejdnij paczki używając bezpośrednio rpm (rpm -Uvh), konkretnie: poldek, db4.6 i samo rpm. Jak będą kłopoty z zależnościami, użyj --nodeps.
_________________
duddits
::http://fz6.pl/::
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 09:16   

Wszystko co wyżej pisaliście już próbowałem i nie mogłem tego robić bo ten błąd to blokował.
Ale problem miną sam, dziś jak sprawdziłem to już wszystko ruszyło. Nie wiem co było problemem...
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 16:04   

Z tym samym problemem spotkałem się dzisiaj w pracy. Wystarczyło po upgrade rpm i db4.6 wyjść z poldka(Ctrl+D) i zrestartować system bez żadnych hocków z rebuilddb. Dlatego teraz, gdy jestem na to przygotowany, te pakiety zostawiam sobie na deser do upgrade... ;)
EDIT:
Zostało same db4.6 i jeszcze jest cacy...
EDIT2:
Po upgrade db4.6 mam tak :
Kod:
Wczytywanie [rpmdbcache]/var/lib/rpm...
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: munmap: Zły argument
rpmdb: unable to join the environment
błąd: błąd db4(11) z dbenv->open: Zasoby chwilowo niedostępne
błąd: //var/lib/rpm: nie można otworzyć rpmowej bazy
rpmdb: munmap: Zły argument
Za chwilę dalszy ciąg historii...
Kod:
# killall poldek -9 ; reboot

EDIT3:
Jestem z powrotem, wszystko działa zgodnie z planem... :)
Wniosek mój jest taki - po upgrade db4.6 nie oglądając się na nic wypad z poldka i restart...
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 17:26   

Light-I napisał/a:
bez żadnych hocków z rebuilddb

Hmm, no może, a może nie (zawsze)?
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 17:55   

Istotę rozwiązania problemu potwierdziłem on-line na własnym komputerze, przedstawiając krok po kroku (post wyżej)... ;) Nie twierdzę, że zawsze tak będzie, a jedynie w przypadku problemu poruszonego w tym wątku.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
MegaBajt 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 88
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Sierpień 2007, 18:52   

U mnie wystarczyło, zaraz po uaktualnieniu db4.6:
Kod:
rm -f /var/lib/rpm/__*
_________________
Marcin Banasiak
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group