PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak pliku przy instalacji TVTime
Autor Wiadomość
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 22 Lipiec 2007, 01:48   Brak pliku przy instalacji TVTime

WItam!
Dziś postanowiłem uruchomić swój tuner TV. Wszystko na początku szło ładnie, dopóki nie zacząłem instalować TVTime.
W czasie make wywala taki błąd:
Kod:

In file included from videoinput.c:39:
videodev2.h:19:47: error: /linux/compiler.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
make[2]: *** [tvtime-videoinput.o] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/root/Desktop/tvtime-1.0.1/src'
make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/root/Desktop/tvtime-1.0.1'
make: *** [all] Błąd 2
[root@ADI_PLD-SYSTEM tvtime-1.0.1]# modprobe v4l
FATAL: Module v4l not found.


Czyli niby niema compiler.h który jest w kernel-headers, ale ja go mam zainstalowanego a go tam mimo to niema.
Myślałem aby zrobić make kernelowi ale to trwa i trwa... więc przerwałem =/.

Jak to naprawić ? Czy może polecacie inny program ? Tylko prosił bym jakiś z wyszukiwarką kanałów =)
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 23 Lipiec 2007, 14:35   

Serio? A to ciekawe dlaczego ja mam:

Zapisano: /home/users/shadzik/rpm/RPMS/tvtime-1.0.2-3.x86_64.rpm
Zapisano: /home/users/shadzik/rpm/RPMS/tvtime-debuginfo-1.0.2-3.x86_64.rpm

:) Sam tą paczkę w maju poprawiałem. Buduje się bez problemu.

P.S.
Puściłem do Th, zaraz będzie dostępna do ściągnięcia poldkiem. A polecam KdeTV jeśli używasz kde.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 23 Lipiec 2007, 16:25   

A jak się używa tego KDETV ? Tzn sam dojdę, ale jak tam się bierze aby kanały znalazł ?
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 23 Lipiec 2007, 19:57   

ADI-mistrzu napisał/a:
Hm... wciąż nie widzę tego w poldku

A patrzyłeś też w ready/test?
Na http://ep09.pld-linux.org/~builderth/queue.html jest że się zbudowało...
Kod:
19124. 2007.07.23 15:36:01 from shadzik f7363916-1a82-4cfe-bfe8-212dda1b2299, 10, upgrade
    * tvtime-1.0.2-3.src.rpm (tvtime.spec -R HEAD ) [th-x86_64:OK th-athlon:OK th-i486:? th-i686:OK th-ppc:FAIL]
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 3 Sierpień 2007, 11:45   

Spec od tvtime jest juz poprawiony i moglbys sprawdzic przy okazji czy program dziala :)
Tvtime wg mnie bija na glowe inne tego typu programy do ogladania tv.
_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group