PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
xorg + kde + logowanie
Autor Wiadomość
mospan 

Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 34
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 23:20   xorg + kde + logowanie

Zainstalowalem wlasnie TH + xorg + kde, uruchamiam kdm, dostaje pieknie okno logowania z moja nazwa uzytkownika wiec wpisuje haslo, klikam zaloguj i ... tak jakby przechodzilo dalej, ekran robi sie pusty ale za chwile jestem z powrotem w punkcie wyjscia, czyli znowu mam okno do logowania. No i tak w kolko. Nie laduje sie dalej. Sprawdzalem logi ale nic nie znalazlem. Jakies pomysly?
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 23:27   

A wybrałeś sesje ? Tam gdzieś (chyba na dole) masz wybór na co chcesz wejść, KDE, gnome itp. Wybierz swoje, zaloguj i powinno pójść.
 
 
 
mospan 

Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 34
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 23:37   

wybralem... nic z tego, caly czas to samo, nie moge sie zalogowac i juz :(
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 20 Lipiec 2007, 23:46   

Zalogować się chyba możesz skoro przechodzi dalej, tak by pisało ze błędne hasło, użytkownik czy coś takiego =).

Ja używam GDM który moim zdaniem jest nieco lepszy, ale to zależy od gustu =P.
Możesz spróbować jeszcze gdm zainstalować i z niego odpalić KDE.
Możesz też wpisać startkde lub:
Kod:

echo "kde">.desktop
startx

 
 
 
mospan 

Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 34
Wysłany: 21 Lipiec 2007, 00:41   

Z gdm przeszlo dalej i mam desktop. Wolalbym jednak wrocic do kdm wiec sprobuje sobie moze ze spac zbudowac moze wtedy bedzie sie ladowac bez problemu. Na razie dzieki.
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 21 Lipiec 2007, 00:47   

Może trzeba w configu KDM pogrzebać, ja już nie pamiętam, dawno na GDM przeszedłem bo KDM ma błędy i są problemy z nim.
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 21 Lipiec 2007, 15:41   

Zainstaluj:
Kod:
xinitrc-ng
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
alteriks 

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 23
Wysłany: 21 Lipiec 2007, 22:20   

użyj programu /usr/bin/genkdmconf zainstalowany wraz z paczką kdm, nie pamiętam czy używałem jakichś dodatkowych wajch, ale miałem taki sam problem i wygenerowanie nowego konfiga pomogło, nie chciałem się nawet zagłębiać w to co jest źle. Skoro gdm działał ot tak to kdm też powinien.
 
 
 
Ahmed
[Usunięty]

Wysłany: 23 Lipiec 2007, 22:57   

1. KMD domyślnie ma zablokowane logowanie się na roota.

2. Masz zainstalowany pakiet pwdutils ?
 
 
croolyc 
zajonc trejn


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 985
Skąd: Polanów
Wysłany: 24 Lipiec 2007, 09:34   

spróbuj przenieść lub usunąć .kde z domowego
_________________
PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland
 
 
 
mospan 

Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 34
Wysłany: 24 Lipiec 2007, 22:58   

zalp napisał/a:
Zainstaluj:
Kod:
xinitrc-ng


i to jest wlasnie trafna odpowiedz, po doinstalowaniu desktop sie zaladowal
thx :mrgreen:
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 24 Lipiec 2007, 23:07   

To dlaczego u zalpa nie widzę "pomógł"?
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
mospan 

Dołączył: 21 Lip 2005
Posty: 34
Wysłany: 26 Lipiec 2007, 00:26   

uuups, jak ja tego wczesniej nie zauwazylem?? :wink: no ale juz jest, dzieki jeszcze raz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group