PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
vim i backspace
Autor Wiadomość
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 13:24   vim i backspace

Przycisk backspace zamiast kasowac mi znak wypisuje mi ^? , w gvimie ani w konsoli ten problem nie wystepuje.
Jak mozna to naprawic?
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
msz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 113
Skąd: Olsztynek/Toruń
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 13:28   

a jestes w trybie WPROWADZANIA podczas gdy wciskasz backspace?
_________________
wątły, niebaczny, rozdwojony w sobie...
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 13:45   

msz napisał/a:
a jestes w trybie WPROWADZANIA podczas gdy wciskasz backspace?

oczywiscie
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
agaran
[Usunięty]

Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 14:19   

darede napisał/a:
msz napisał/a:
a jestes w trybie WPROWADZANIA podczas gdy wciskasz backspace?

oczywiscie

a co pokazuje echo $TERM, i inputrc? moze tam masz cos przestawione, tzn wg terminfo/termcap vim spodziewa sie innego kodu dla backspace niz terminal wysyla?
ctrl-h poprawnie kasuje znaki (tak jak powinno kasowac bacspace?)
 
 
msz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 113
Skąd: Olsztynek/Toruń
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 14:21   

darede napisał/a:
oczywiscie

tak tylko pytalem :)

o ile dobrze pamietam, w starych wersjach vim klawisz backspace nie mial zadnego specjalego znaczenia. ja np do kasowania uzywam klawisza "x" lub "X". mimo, ze to nie jest rozwiazanie Twojego problemu, to moze jednak warto sie przestawic?

sprobuj w pliku /etc/vim/vimrc zrobic wpis
Kod:
set nocompatible

ustawia to mozliwosc kasowania backspace'em
w tej chwili powinienes tam miec wpisane
Kod:
set compatible

i pewnie stad bierze sie blad
_________________
wątły, niebaczny, rozdwojony w sobie...
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 14:44   

agaran napisał/a:
a co pokazuje echo $TERM

Kod:
~ ]:>echo $TERM
rxvt

Cytat:
ctrl-h poprawnie kasuje znaki (tak jak powinno kasowac bacspace?)

tak :)
msz napisał/a:
ja np do kasowania uzywam klawisza "x" lub "X"

no ale np. jak cos piszesz i powiedzmy pomylily Ci sie klawisze to wychodzisz z trybu insert potem kasujesz 'x' albo 'X' a potem znowu wchodzisz do insert?
msz napisał/a:
sprobuj w pliku /etc/vim/vimrc zrobic wpis
Kod:
Kod:   
set nocompatible   


mam to juz tam wpisane :)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
msz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 113
Skąd: Olsztynek/Toruń
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 15:14   

darede napisał/a:
no ale np. jak cos piszesz i powiedzmy pomylily Ci sie klawisze to wychodzisz z trybu insert potem kasujesz 'x' albo 'X' a potem znowu wchodzisz do insert?

tak

zrob kopie zapasowa swojego pliku vimrc i sprawdz czy z moim bedzie dobrze: link
_________________
wątły, niebaczny, rozdwojony w sobie...
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 1 Wrzesień 2005, 17:14   

sproboij zaktualizowac basha do tego z ready
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 12:24   

msz napisał/a:
darede napisał/a:

no ale np. jak cos piszesz i powiedzmy pomylily Ci sie klawisze to wychodzisz z trybu insert potem kasujesz 'x' albo 'X' a potem znowu wchodzisz do insert?

tak

chyba jedak proszciej i szybciej byloby uzywac backspace ;)

msz napisał/a:
zrob kopie zapasowa swojego pliku vimrc i sprawdz czy z moim bedzie dobrze: link

dalej nic

spider napisał/a:
sproboij zaktualizowac basha do tego z ready

dzieki pomoglo :)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 14:10   

klyknij pomogl :)
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 15:44   

spider napisał/a:
klyknij pomogl

sorki ciagle zapominam, dzieki za przypomnienie :)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
msz 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 113
Skąd: Olsztynek/Toruń
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 21:14   

darede napisał/a:
chyba jedak proszciej i szybciej byloby uzywac backspace ;)

eee tam... kwestia przyzwyczajenia :)
_________________
wątły, niebaczny, rozdwojony w sobie...
 
 
littleb
Gość
Wysłany: 5 Wrzesień 2005, 13:29   

mnie tam dziala tak
cat .Xclients |grep Xdefaults
xrdb -nocpp -merge ~/.Xdefaults << EOF
cat Xdefaults|grep erase
xterm*ttyModes: erase ^?

i restart xow
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group