PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja PLD, problem
Autor Wiadomość
AvantaR 
Gorolaz


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 56
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 21:58   Instalacja PLD, problem

Moja dziewczyna miala na komputerze Ubuntu. Niestety niezbyt dobrze chodzilo wiec postanowilismy zainstalowac PLD. Jako, ze jednak potrzebny do szkoly bedzie jej takze Windows, zainstalowalismy Windowsa XP. Wszystko poszlo ladnie ... nastepnie chcialem zainstalowac PLD i tu juz *zonk*. W czasie instalacji nie widac zadnych partycji (mimo, ze istnieja). Nie mozna stworzyc nowych itp. etc. W czasie proby tworzenia nowych partycji wyskakuje tekst "nie mozna spelnic wszystkich wymagan" czy cos w ten desen.

Czy jest mozliwe, ze Windows XP tak namieszal, ze nie mozna zainstalowac PLD? Czy moze ja robie cos zle.

Prosze o pomoc. Gdyz im dluzej moja dziewczyna bedzie bez Linuksa, tym wiecej zapomni (na temat jego obslugi itd.) a co za tym idzie bedzie jej sie ciezko znow przyzwyczajac ;(

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)
_________________
Wokol gory, gory i gory
I cale moje zycie w gorach ...
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:15   

A czy XP stoi na NTFS czy na FAT32.

Stawiam 2 piwa ze na NTFS. Mialem ten sam problem poradzilem sobie Partition Magikiem tworzac partycje ext2. Potem ja mi widzial instaloator wiec usunalem i zalozylem od podstaw bo nie ufam Magicowi. Wszystko smiga jak ta lala.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
AvantaR 
Gorolaz


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 56
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:17   

No na NTFSie oczywiscie, nie pozbawie XPka resztki bezpieczenstwa :P

Aczkolwiek druga partycja stoi na FAT32 ...

Czyli co mam zrobic? PM stworzyc zamiast FATa ext2?

Pzdr
_________________
Wokol gory, gory i gory
I cale moje zycie w gorach ...
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:34   

ja bym Ci radzil zrobic PM wolna przestrzen ( nie zajeta przez zadna partycje ) zmniejszajac partycje na ktorej jest NTFS albo partycje FAT. Potem juz w instalatorze pld zrobisz sobie partycje. (jesli zrobisz tak ja Ci Saigon radzi to potem moze Ci nie starczyc juz miejsca dla swap'a)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:38   

darede napisał/a:
jesli zrobisz tak ja Ci Saigon radzi to potem moze Ci nie starczyc juz miejsca dla swap'a)

Swapa zawsze można mieć w pliku :-)
_________________
Pooh
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 22:54   

pooh napisał/a:
Swapa zawsze można mieć w pliku :-)

o nawet nie wiedzialem :] (no chyba ze rozumiec to tak ze w linuxie ogolnie wszystko jest jako pliki :P )
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
AvantaR 
Gorolaz


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 56
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 23:08   

Najgorsze jest to, ze teoretycznie istnieje partycja na swap juz (z Ubuntu zostala). Ale PLD i tak jej nie widzi :(
_________________
Wokol gory, gory i gory
I cale moje zycie w gorach ...
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 23:09   

moze cos z tablica partycji ?
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 10 Styczeń 2006, 23:44   

darede napisał/a:
pooh napisał/a:
Swapa zawsze można mieć w pliku :-)

o nawet nie wiedzialem :] (no chyba ze rozumiec to tak ze w linuxie ogolnie wszystko jest jako pliki :P )

Swap można założyć zarówno na urządzeniu, jak i na ciągłym pliku:
Kod:
# dd if=/dev/zero of=swapfile bs=1M count=512
512+0 rekordów wczytanych
512+0 rekordów zapisanych
# mkswap swapfile
Setting up swapspace version 1, size = 536866 kB
# swapon swapfile

Więcej info: man mkswap ;-)

AvantaR napisał/a:
Najgorsze jest to, ze teoretycznie istnieje partycja na swap juz (z Ubuntu zostala). Ale PLD i tak jej nie widzi :(

A co mówi "fdisk -l /dev/twójdysk"?
_________________
Pooh
 
 
AvantaR 
Gorolaz


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 56
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 21:14   

Nie wiem co mowi, sprawdze jak tylko u niej bede. A co powinien mowic lub czego nie powinien (co bym wiedzial, co zrobic :P ).

Pozdrawiam
_________________
Wokol gory, gory i gory
I cale moje zycie w gorach ...
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 11 Styczeń 2006, 21:43   

AvantaR napisał/a:
A co powinien mowic lub czego nie powinien


to polecenie pokazuje Ci liste Twoich partycji. Moze pld nie widzi swapa bo go nie ma (o tym czy jest przekonamy sie jak nam pokazesz fdisk -l :) )
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
AvantaR 
Gorolaz


Dołączył: 02 Sie 2005
Posty: 56
Skąd: Łaziska Górne
Wysłany: 12 Styczeń 2006, 15:58   

Ale problem w tym, ze on nie widzi ZADNEJ partycji. Probowalismy instalowac takze Ubuntu i tez jakby nic nie widzial ... A partycje na bank sa, bo Windows normalnie widzi 'dysk' C:/ i E:/ (co ciekawe, ustawil 'dysk' E:/ jako systemowy...).

Pozdrawiam
_________________
Wokol gory, gory i gory
I cale moje zycie w gorach ...
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12 Styczeń 2006, 16:33   

AvantaR napisał/a:
Ale problem w tym, ze on nie widzi ZADNEJ partycji.

My też nie widzimy. I nie będziemy widzieć, dopóki nam ich nie pokażesz (fdisk -l).
_________________
Pooh
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 12 Styczeń 2006, 19:24   

chyba chodzi o sytuacje gdzie fdsik -l zwraca tylko informacje o nosniku bez zadnych partycji.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group