PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dostęp do CVS
Autor Wiadomość
jamp
[Usunięty]

Wysłany: 9 Styczeń 2006, 03:13   Dostęp do CVS

Witam
Zainstalowałem PLD i muszę przebudować parę pakietów :)
jak ściągnąć drzewo PLD z cvs :?:
nie udało mi się tego dokonać poleceniem:
cvs -d:pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot/SPECS checkout SPECS
Jak to uczynić :?:
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 09:01   

http://developer-doc.pld-.../slack2pld.html

wszystko jest w dokumentacji robilem to wczoraj i poszlo bez problemow.

Ale chetnie podlacze sie do tematu gdyz nie moge znalezc OpenAL na CVS a potrzebuje wersje
>= 0.0.8. (W repo jest 0.0.7).
Kod:

[saigon@pldmachine rpm]# ./getsrc OpenAL.spec


nie dziala pisze ze nie moze znalesc probowalem rozne kombinacje male/wielki litery i nadal nic.

Przez WWW jak wejde na cvs.pld-linux.org to w katalogu /SPECS jest link OpenAL.spec ale klikniecie go nie zciaga tylko daje mozliwosc sprawdzenia roznic pomiedzy wersjami.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam Saigon.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
MegaBajt 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 88
Skąd: Łódź
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 10:08   Re: Dostęp do CVS

jamp napisał/a:
jak ściągnąć drzewo PLD z cvs :?:

To tak... żeby nie bawić się za każdym razem w wpisywanie -d :pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot
Kod:
$ export CVSROOT=":pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot"

To pobiera drzewko SPECS
Kod:
$ cvs get SPECS/

Tylko, że w PLD został wymyślony ciekawy skrypcik o nazwie builder automatyzujący w jakiś sposób proces budowania paczek. Aby go użyć wykonujemy następujące czynności:
Kod:
$ mkdir -p ~/rpm/{BUILD,RPMS,SPECS,SOURCES,SRPMS}
$ export CVSROOT=":pserver:cvs@cvs.pld-linux.org:/cvsroot"
$ cd ~/rpm
$ cvs get SPECS/mirrors SPECS/builder SOURCES/rpm.groups

Teraz, żeby zbudować jakąś paczkę (np. OpenAL ;) )
Kod:
$ cd ~/rpm/SPECS
$ ./builder OpenAL.spec
_________________
Marcin Banasiak
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 10:41   

sprobuje jak bede mial dostep do tego kompa o ktorego mi chodzi...

a jak jest roznica w opisie twoim od tego "Baseciq" bo widze tylko w lini
Kod:

cvs get SPECS/mirrors SPECS/builder SOURCES/rpm.groups


ale nie chodzi mi o roznice w zapisie tylko w efekcie
??

dzieki pomoglo, niestety nie moge kliknac
;( nie moj topic
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
Ostatnio zmieniony przez Saigon 9 Styczeń 2006, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
MegaBajt 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 88
Skąd: Łódź
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 11:07   

Saigon napisał/a:
a jak jest roznica w opisie twoim od tego "Baseciq"

W moim opisie pobiera pliki SPECS/builder, SPECS/mirrors i SOURCES/rpm.groups, a u Baseciqa SPECS/builder, SPECS/getsrc i SOURCES/kernel-i386.config . Pliki pobierane do SOURCES są potrzebne jedynie do "zainicjowania" SOURCES. Efekt wykonania tych wszystkich komend jest taki sam - zbudowany pakiet rpm.
_________________
Marcin Banasiak
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 12:23   

potrzebuje develke z tego OpenAL'a i niestety nie wiem jak to zbudowac w opcjach ./builder znalazlem jak zrobic src.rpm ale to chyba nie to samo. prosze o pomoc mam juz zbudowana paczke OpenAL-0.0.8 i zrodla i SPEC'a na localu tylko jakiej uzyc opcji aby develka z tego byla
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
MegaBajt 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 88
Skąd: Łódź
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 13:10   

Kod:
$ cd ~/rpm/SPECS
$ ./builder OpenAL.spec
U OpenAL.spec
# $Revision: 1.40 $, $Date: 2005/12/05 17:48:23 $
[...]
Zapisano: /home/users/mb/rpm/SRPMS/OpenAL-0.0.8-0.20051015.1.src.rpm
Zapisano: /home/users/mb/rpm/RPMS/OpenAL-0.0.8-0.20051015.1.athlon.rpm
Zapisano: /home/users/mb/rpm/RPMS/OpenAL-devel-0.0.8-0.20051015.1.athlon.rpm
Zapisano: /home/users/mb/rpm/RPMS/OpenAL-static-0.0.8-0.20051015.1.athlon.rpm

Nie wiem w czym problem. W katalogu SPECS wpisz tylko ./builder OpenAL.spec
_________________
Marcin Banasiak
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 13:44   

Przepraszam za klopot ale nie sprawdzilem wynikow ani katalogu RPMS wiec nie zauwazylem ze develka tez sie zbudowala. Jeszczeraz dzieki mam nadzieje ze wiecej problemow nie sprawie ;)

Dziekuje za wspolprace wlasnie kompiluje Scorched3d 39.1 bo na 38 juz sie nigdzie na zaden serwer czlowiek nie podlaczy ;)
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
jamp
[Usunięty]

Wysłany: 10 Styczeń 2006, 01:19   

Ja rowniez dziękuje za podpowiedzi :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group