PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
KDE restart okna logowania po zalogowaniu
Autor Wiadomość
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 22:39   KDE restart okna logowania po zalogowaniu

Czemu jak sie loguje (haslo i user) to wywala mnie znow do okna logowania ?? :( co mam zrobic ??
 
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 22:52   

a wybrales KDE z listy albo jakis inny menadzer okien w kdm? (jesli masz kdm oczywiscie :) )
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 22:55   

Jak wybrac ??? xD Mam kdm ale nic tam nie dotykalem :D W opisie nic nie bylo :P
 
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 23:03   

w oknie tam gdzie login wpisujesz MENU->SESION TYPE
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 23:14   

Moge sie wbic tylko na TWM a czemu na KDE wywala mi okno ponownie??
Jak mam sie tam wbic ?? Nic tam nieustawialem (niewiem jak i co) KDE jest tylko zainstalowane i wbite zeby odrazu wchodzilo zamiast konsoli... no i jest jeszcze kdm tez nic tam nie robilem bo nie do konca wiem jak...
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 11:19   

Ja osobiscie takie zachowanie mialem jak brakowalo mi pakietow do KDE lub gdy konfiguracja KDE byla na tyle zla ze nie moglo sie uruchomic . Stawiam na brak pakietow posprawdzaj czy wszystko masz.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 11:36   

Wywalilo mi ze czegos niemogl zainstalowac ale teraz jak biore uninstall wszystkich rzeczy i instaluje je to nic nie wyskakuje... Sprobuje jeszcze raz...
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 12:11   

No i nic w poldku wpisalem uninstall kde* i mi usunal wszystko pozniej instalowalem po koleji
Kod:

install
kdeaddons-ark kdeadmin-kpackage kdebase-desktop kdebase-kate
kdebase-konsole kdebase-kwrite

install kdegraphics-kfile
kdegraphics-kghostview kdegraphics-kpdf

install kdemultimedia-akode
kdemultimedia-juk kdemultimedia-kaboodle kdemultimedia-kfile
kdemultimedia-kmid kdemultimedia-kmix kdemultimedia-kscd
kdemultimedia-mpeglib

install kdenetwork-kget kdesdk-kfile

install kdeutils-ark kdeutils-kcalc kdeutils-kedit kdeutils-kfloppy
kdeutils-kwalletmanager konqueror

Nie wywalilo mi zadnego bledu a kde dalej niechodzi... :(
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 12:18   

przejdz do konsoli i po kolei:

Kod:

Telinit 3
startkde


zobczymy co nam powie

Pozdrawiam Saigon
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 12:42   

Doom napisał/a:
Wysłany: 2005-12-31, 11:36
Wywalilo mi ze czegos niemogl zainstalowac ale teraz jak biore uninstall wszystkich rzeczy i instaluje je to nic nie wyskakuje... Sprobuje jeszcze raz...

Doom napisał/a:
Wysłany: 2005-12-31, 12:11
No i nic w poldku wpisalem uninstall kde* i mi usunal wszystko pozniej instalowalem po koleji


Doom, przeczytaj to jeszcze raz:
http://forum.pld-linux.or...php?p=4947#4947
_________________
Pooh
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 12:54   

Dobra rozumiem...

Wiec po wpisaniu komend Telinit 3 i startkde wywalilo mi :
Kod:

xsetroot: untable to open display ''
xset: untable to open display ""
xsetroot: untable to open display ''
startkde: Starting up
ksplash: cannot connect to X server
kdeinit: Aborting. $DISPLAY is not set
WARNING: connect() failed:  : no such file or directory
ksmserver: cannot connect to X server
Error: Couldn`t attach to DCOP server
startkde:  Shutting down
WARNING: connect() failed:  : no such file or directory
Error: Can`t contact kdeinit
startkde: Running shutdown scripts
startkde: Done
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 15:46   

z tego co widze to musisz najpierw dac startx powinien zainicjowac sie xorg i pojawic sie na nim emulacja konsoli (tak bylo w mandrake w PLD tego nie robilem) i stamtad dac start kde i czytac logi mozesz tez sprobowac z kdm'a wybrac logowanie do twm i sprobowac z niego uruchomic kde ale tego nie jestem pewien.
niestety nie wiem czy kdm gdzies swoje logi zapisuje ale mozesz tez poszukac moze znajdziesz jakis komunikat na temat startowania kde
Pozdrawiam saigon
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 15:58   

Pokazalo mi moje stare bledy z X i na dole byla dodatkowa linijka ktora widze 1 raz /usr/X11R6/bin/xinit connection to x server lost
a w ogole po startx pokazalo mi sie ladne okienko(pulpit) z ladnym kursorem :D i nic wiecej
Ostatnio zmieniony przez Doom 31 Grudzień 2005, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 16:21   

to zalezy co mu sie nie podoba
dlaczego nie chce uruchomic kde

nie jestem czarodziejem
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 31 Grudzień 2005, 16:54   

musisz uruchomic sobie konsole pod x najlepiej w pliku .desktop w katalogu domowym wpisz xconsole powinno pomoc ale nie obiecuje bo nie pamietam dokladnie
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group