PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Net na swiezym PLD
Autor Wiadomość
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:16   Net na swiezym PLD

Mam pytanie :) Co mam zrobic zeby miec neta ?? Jak wpisuje /etc/rc.d/init.d/network/ restart to mi wywala ze niemoze podniesc interfejsu eth0... :( A jak pisze ping (tak ooo) to mowi ze niema takiej komendy :D No a bez netu niezrobie update-a poldka (niewiem po co skoro dopiero go instalowalem) niezainstaluje sterownikow i td :( Jednym slowem "dupa"...
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:18   

I tak przy okazji co ja musze zainstalowac na ten system (wiem ze wszystko nieliczac podstawy bo to mam, tylko co to jest wszystko? ). Napewno sterowniki, srodowisko graficzne... Co jeszcze ??
 
 
 
raikou 
lim IQ->0 IQ = 0


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:23   

Pomijając fakt że nie powiedziałeś jak podłączony masz ten internet (poprzez rolke papieru z kibla, czyli szerokopasmowo?), co to wogóle za rodzaj łącza itd to co rozumiesz poprzez stwierdzenie:
Cytat:
nieliczac podstawy bo to mam,
? Sprecyzuj swój problem, bo inaczej nikt ci nie pomoże.
_________________
Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:28   

Przed podstawe rozumiem eeee jadro pare plikow konsole mozliwosc logowania jako root. A net hmmm Lan karta sieciowa to Realtek RTL8139... Cos wiecej ??
 
 
 
Chavez 
asylus.pl


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 51
Skąd: Szczecin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:30   

http://pl.docs.pld-linux.org/ zapoznales sie?
_________________
"Dobre piwo jest jak dobry system operacyjny: Ty już padniesz a ono ciągle działa!"
http://chavez.asylus.pl - Trochę wolniej...
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:33   

No choćby to czy otrzymujesz ip z puli dynamicznie czy statycznie. Aby uruchomić sieciówke wpisz
Kod:
modprobe 8139too
z roota oczywiście i dopisz skwencje alias eth0 8139too do pliku /etc/modprobe.conf. Następnie jeśli to dynamiczne ip to zainstaluj paczke dhcpcd i w pliku /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0 zmień BOOTPROTO na "dhcp" i zrestartuj sieć. Jeśli statycznie to w tym samym pliku podaj swoj IP i maske i zrestartuj sieć a BOOTPROTO na 'none'
Ostatnio zmieniony przez shadzik 29 Grudzień 2005, 00:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:33   

Zapoznalem sie :) Ale nie dokladnie chodzi o to ze niewiem co zrobic po instalacji... i niewiem jak zrobic czary mary zeby byl net :)
 
 
 
raikou 
lim IQ->0 IQ = 0


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:34   

Tak jak Chavez radzi, zacznij od zapoznania się z manualem. To podstawa.

Konfiguracja sieci zaczyna się od http://pl.docs.pld-linux.org/siec_podstawy.html.

Co do instalacji dodatkowych pakietów, to na pewno Xy (xserver), KDE, sterowniki do karty graficznej. Wszystko opisane jest w manualu.
_________________
Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:49   

Juz sie zapoznaje tylko zadam jeszcze jedno pytanie... Uwalilo mi modprobe.conf... jak odzyskac plik ?? Albo jak on powinien wygladac... Bo niewiem co tam wpisac...
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:55   

Napisałem Ci wyżej. Defaultowo jest pusty.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 00:58   

ok sprawdze i powiem czy chodzi :)
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:08   

hmmm skad ja mam wziasc dhcpcd ?? jak w poldku daje install dhcpcd to laczy mi sie z netem ktorego niemam... jak mam to zainstalowac??
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:11   

Rusz głową, a jak udało Ci się zainstalować reszte paczek, które już masz ? He ? Taaak, bingo, boot z rescuecd, podmontowanie partycji, chroot i install paczki.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:12   

hmmm dzieki (jaki ja glupi) :)
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:24   

juz zrobilem dzieki :) ))
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group