PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja z Rescue: kolejny raz...
Autor Wiadomość
laser
[Usunięty]

Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 06:50   Instalacja z Rescue: kolejny raz...

Witam,

Problem powrocil: nie moge zainstalowac PLD Th z RescueCD.

Bootuje sie ok, ale: starsze RCD pokazuja mi dysk IDE (piix) jako hd, nowsze jako sd, najnowasze - w ogole.

Ale ok - uzylem tego co pokazuje mi jako sd. W skrocie:

fdisk /dev/sda i robie /dev/sda1, /dev/sda2.

mkfs.ext4 /dev/sda1
mkdir /th
mount /dev/sda1 /th

mkswap /dev/sda2
swapon /dev/sda2

rpm --root /th --initdb
poldek --root /th -i bash

Moduly sa sciagane, po czym twierdzi ze w /root/tmp/*cache*' nie ma sciagnietych rpm-ow - mimo, ze sa.

Jak to jest z ta sciezka do cache: sciaga mi do /root/tmp/*cache* - ok, a moze potem chce skorzystac ze sciezki wzglednej do --root czyli /th/root/tmp/*cache* ? Jak to rozwiazac?

ml
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 10:56   

Najprościej to podlinkować lub podmontować z opcją bind. Kiedyś było chyba jeszcze inne rozwiązanie ale już nie pamiętam, a szukać mi się nie chce.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
spid3r 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 21
Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 13:14   

Jeżeli odpalasz z opcja --root=/th, to chyba najpierw powinieneś zrobić
# vim /etc/poldek/poldek.conf

Linia 28:

#cachedir = $HOME/.poldek-cache

zmieniasz na:

cachedir = /th/root/.poldek-cache. U mnie działało.

Przed instalacja pakietow dobrze jest tez zrobic, jak pisze Kristian:

# mount -o bind /proc /th/proc
# mount -o bind /dev /th/dev


A propos instalacji z chroot, ja tez sie poskarżę. Wszystko poszło gładko z liveth gnome 2010, do czasu gdy chciałem uruchomić system z dysku. Kernel panic i coś w rodzaju:

request_module: runaway loop modprobe binfm-464c

Ostatecznie zainstalowałem za pomocą liveth2disk, ale dalej jestem zdenerwowany. Musiałem przydzielić dla systemu partycje swap, inaczej nie moglem go zainstalować - trochę mnie to drażni, gdy ktoś wie lepiej, co jest dla mnie dobre. Uruchomiłem paragon partition manager i bawiłem się w szukanie miejsca na swap.

W google doszukałem się, ze komunikat, wypisany czcionka italic, wyskakuje, gdy zainstalujemy złe jadro ( 32bit zamiast 64, bać na odwrót ). Nie mam pojecia do teraz o co chodziło, bo przecież w repo było jedno jadro (x86_64) i zainstalowałem je za pomocą # poldek --root=/mnt/pld -i kernel.

A myślałem, ze będę mógł się dzisiaj pochwalić, ze poradziłem sobie z instalacja :(

PS. Wybaczcie brak polskich literek, dopiero co postawiłem system.

Edit: poprawiłem błędy które wpadły mi w oko, nie chciałbym, żeby ktoś się męczył czytając mojego posta.
Ostatnio zmieniony przez spid3r 23 Czerwiec 2011, 21:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 17:31   

spid3r napisał/a:


A propos instalacji z chroot....


Moje boje z instalacją PLD doprowadziły do wniosku,że instalka z chroot-a jest przynajmniej u mnie najmniej kłopotliwa.
 
 
spid3r 

Distro: PLD 3.0
Dołączył: 18 Paź 2010
Posty: 21
Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 21:06   

stachsp, dasz jakieś protipy dla newbie?

Spróbuję na dniach raz jeszcze, jeżeli mi się uda, to chyba z radości sam napiszę krótkiego tuta nt. temat.
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 23 Czerwiec 2011, 23:11   

A dokładniej to miałem na myśli sposób opisany tu:
http://cri.pld-linux.org/index.php?p=howto
 
 
jasw
[Usunięty]

Wysłany: 24 Czerwiec 2011, 08:10   

spid3r napisał/a:
Jeżeli odpalasz z opcja --root=/th, to chyba najpierw powinieneś zrobić
[...]
Przed instalacja pakietow dobrze jest tez zrobic, jak pisze Kristian:


# mount -o bind /dev /th/dev


To nie jest dobry pomysł przed instalacją pakietu udev. Po odmontowaniu (restart) nie bedzie /dev/console, /dev/null i dostaniesz kernel panic. /dev binduj przed chrootem, a po instalacji udeva.
 
 
blackrose 

Dołączył: 10 Paź 2013
Posty: 1
Wysłany: 10 Październik 2013, 05:37   

ajprościej to podlinkować lub podmontować z opcją bind. Kiedyś było chyba jeszcze inne rozwiązanie ale już nie pamiętam, a szukać mi się nie chce.??
_________________
Latest Pass4sure and CITRIX practice questions delivers in depth understanding good luck
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group