PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zainstalować Ti?
Autor Wiadomość
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 26 Kwiecień 2010, 15:39   

A sprawdź na innym jajku. Kernel standardowy, albo vanilla
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2010, 19:28   

Teraz to ja nawet do jądra nie dochodzę. Lilo sypie błędami przy każdej próbie.
I to jak!

Najpierw - Error 0x01. Potem zmieniłem boot na /dev/sdb1 - to samo.
Odpaliłem inny system z pierwszego dysku. Potem - znowu restart i co? Lilo pokazuje L 01 01...
NIC nie grzebałem. Drugi system odpaliłem, żeby zajrzeć tu na forum i tyle.
Ja już kompletnie nie wiem co robić.
Raz (tylko raz!) nie wiem dlaczego nawet odpalił mi się framebuffer - a nic nie zmieniałem...
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 26 Kwiecień 2010, 21:48   

Tak sobie jescze raz przeglądam cały wątek i widzę, że raz piszesz sda, a raz sdb... jak ty to ostatecznie instalujesz i gdzie? I gdzie jest ten drugi system (linux?) Czy żonglujesz kablami podczas tych wszystkich prób?
Kiedyś miałem 98, XP i dwa różne linuksy w jednym komputerze i pod każdym systemem dyski były widziane tak samo bez przekłądania kabli więc na pewno sie da... tylko proszę konkrety...
Na początek oprócz informacji co i gdzie chcesz mieć podaj zawartość /etc/sysconfig/geninitrd i wyjście z generacji nowego initrd (geninitrd -v)
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
marcing 

Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Lis 2005
Posty: 175
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29 Kwiecień 2010, 19:29   

express napisał/a:
Lilo pokazuje L 01 01...


Z tego co pamiętam oznacza to uszkodzony wpis w master boot record. Pod MS-DOS robiło się to fdisk /mbr, pod PLD nie pamiętam...

Sterowniki - czego ja doświadczyłem - potrafią robić totolotek z dyskami w trakcie botowania, szczególnie przy miksie hd/sd. Może zamiast /dev/sd... rozpoznawać dyski po UUID czy jakoś tak??
 
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2010, 10:40   

Ja już nic nie rozumiem.
Odłożyłem całą sprawę na trochę i nagle pld ...ruszyło.
potem restart i rusza. Drugi restart i ...
[w lilo]:

Kod:
Error 0x01


Tak kilka razy a potem:
Kod:
O - Timestamp mismatch


Potem restart, odpalenie ubuntu i ...znowu działa.
Nie wiem o co chodzi.

PS: nie przełączałem kabelków. Miałem w pewnym momencie błąd w fstab, ale jego poprawienie nic nie zmieniło.
Pld od zawsze jest na sdb1 [/], sdb2[swap] i sdb3[/home]

[e]Wujek google mówi, żeby zmienić lilo na grub, ale czy w Ti jest w ogóle grub? bo poldek mi go nie pokazuje
Jest w cvs, ale się nie buduje, bo domaga się pliku /usr/lib/libc.a - którego nie ma. jest /usr/lib64/libc.a, ale jego dowiązanie, czy wręcz skopiowanie nic nie pomaga
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 7 Maj 2010, 11:32   

Tak sie zastanawiam dlaczego do tej pory nie zrobiles upgradu BIOSa skoro masz 0x01 w lilo.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 7 Maj 2010, 11:34   

express napisał/a:
[e]Wujek google mówi, żeby zmienić lilo na grub, ale czy w Ti jest w ogóle grub? bo poldek mi go nie pokazuje
Jest w cvs, ale się nie buduje, bo domaga się pliku /usr/lib/libc.a - którego nie ma. jest /usr/lib64/libc.a, ale jego dowiązanie, czy wręcz skopiowanie nic nie pomaga


Rozwiazanie typu: auto nie ma benzyny, sprzedam i kupie se rower.

Jak masz x86_64 to gruba mozesz wlozyc miedzy szczotki do WC. Jesli juz to grub2. Ale najpierw zrob ten upgrade BIOSa.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 7 Maj 2010, 12:05   

Chętnie zrobiłbym upgrade BIOSu, gdyby istniał nowszy. Mam MSI k9ngm2 i Bios 1.50 - ostatni, jaki wyszedł.

Poza tym ten błąd wyskkuje mi czasem - nie wiadomo kiedy.

[E] Ponadto:
grub2 też nie wyst ępuje w repo i też się nie buduje, też domagając się pliku (nie paczki), ale nieco innego /usr/lib/libc.so.
Stwierdza też inne niespełnione zależności, mianowicie wymaga m.in gcc-multilib, który to pakiet robi już kilka różnych problemów:
- poszukuje nieistniejącego glibc-devel(i686) (dlaczego?)
- potrzxebuje libgcc-multilib, który poszukuje pliku lib.so.6

indeksy poldka zupdateowałem.
Takie kwiatki?>
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 7 Maj 2010, 19:49   

Cos to co mowisz ani rak ani nog nie ma.

Titanium x86_64:

poldek:/all-avail> desc -a grub2-1.97.2-2.x86_64
Kod:

Package:        grub2-1.97.2-2.x86_64
Summary:        GRUB2 - bootloader dla x86 i ppc
Group:          Base
Vendor:         PLD
License:        GPL v2
Arch/OS/Color:  x86_64/linux/3
URL:            http://www.gnu.org/software/grub/grub-2.en.html
Built:          2010/05/02 10:50 at x86-64.titanium.pld-linux.org
Size:           1.6 MB (1688048 B)
Package size:   632.0 KB (647621 B)
Path:           ftp://master-ftp.pld-linux.org/branches/titanium/test/x86_64/RPMS
Source package: grub2-1.97.2-2.src.rpm
File:           grub2-1.97.2-2.x86_64.rpm


Jak widac, lezy to sobie i gnije w titanium-test.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 7 Maj 2010, 21:10   

Leży leży, bo puszczałem go tam (via pawelz ;) ) kilka dni temu :)
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 12 Maj 2010, 19:47   

No i wszystko pięknie...
Tylko jak włączyć test?
poldek.conf wczytuje source.conf i katalog repos.d
W source.conf jest repo lokalne i zakomentwane foo. W repos.d są dwa pliki - pld.conf i pld-multilib.conf.
W obu jest po kilka repo: titanium, titanium-ready i titanium-test, w pierwszym też noarch.
ŻADNE NIE JEST ZAKOMENTOWANE.

Kiedyś wszystko było proste: zakomentowane repo = wyłączone; odkomentowane = włączone. A tu?
poldek wczytuje wyłącznie titanium x86_64 i noarch.
Wywaliłem cały cache poldka i nic to nie zmieniło - załadował sobie indeksy tylko z dwóch repo.
Nie zmieniałem nic w żadnym pliku konfiguracyjnym poldka.
I grub2 ciągle nie widzę.
O co tu chodzi?
Czemu komentarze nie robią tego co powinny?
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 12 Maj 2010, 20:02   

a pokaż
poldek -l
i
pld.conf

mam wrażenie, ze nie zwracasz uwagi na dwie zmienne ;)
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group