PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zainstalować Ti?
Autor Wiadomość
express
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 13:40   Jak zainstalować Ti?

Nigdy nie używałem Ti. Na serwerze mam Th, ale chcę wreszczie wrócić na desktopie z ubuntu do PLD. Chcę więc sprawdzić Ti.
Wyjąłem stary dysk i ...dupa.
Instalacja przez chrinst - nigdy mi nie działa. Zawsze brak pakietów i się wykłada
Instalacja z cri - owszem, instalacja niby działa, ale:
zainstalowałem bez bootloadera, bo mam gruba ubuntowego - system nie ruszył ("You need to laod the kernel first", czy jakoś podobnie)
zainstalowałem z bootloaderem (kilka prób, ten sam sprzęt, ta sama płyta instalacyjna):
najpierw kernel panic w piątej sekundzie, nei pamiętam na czym; kolejna instalacja - jakiś krzak w samym lilo (nie pamiętam błędu); następnie znowu kernel panic; potem - L 01 01... zamiast lilo a po restarcie ruszyło lilo, ale też błąd...

O co tu chodzi?

Jak zainstalować Ti najprościej?

[cały czas chodzi o x86_64]
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 15:17   

NIe wiadomo o co chodzi, bo jakieś ogólniki tylko napisałeś...

Instaluje sie normalnie przez cri(5min roboty), przez rscucd(15-20minut roboty), badź z palca z chroota (10minut)z dowolnej dystrybucji (ja ze slaxa kiedyś, bo ładnie się z usb botoował)

Kod:

mkdir /pld
mount /dev/sda_moj_dysk_na_partycje_root /pld
cd /pld
wget ftp://master-ftp.pld-linux.org/people/hawk/cri/chroots/pld-titanium-x86_64.tar.lzma
lzma -dk pld-titanium-x86_64.tar.lzma
tar -xvf pld-titanium-x86_64.tar
mount --bind /dev /pld/dev
mount --bind /tmp /pld/tmp
mount -t proc proc /pld/proc
mount -t sysfs none /pld/sys
chroot /pld
poldek -i "jakie tam pakiety jeszcze mi potrzebne"
vim /etc/fstab
vim /etc/lilo.conf
#o ile mam jakieś dzikie moduły:
# vim /etc/sysconfig/geninitrd
# geninitrd -f -v  /boot/initrd-2.6.32.11-vanilla-1.gz 2.6.32.11-vanilla-1
passwd
lilo
reboot


A to, ze masz problemu upatruję w braku odpowienich modułów w /etc/sysconfig/geninitrd
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
Ostatnio zmieniony przez grizz 2 Maj 2010, 17:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 15:39   

grizz napisał/a:
NIe wiadomo o co chodzi, bo jakieś ogólniki tylko napisałeś...

Fakt, do precyzyjnych ten opis nie należał, bo mnie to już wkurzyło. Tym bardziej dzięki za odpowiedź

Cytat:

Instaluje sie normalnie przez cri(5min roboty), przez rscucd(15-20minut roboty), badź z palca z chroota (10minut)z dowolnej dystrybucji (ja ze slaxa kiedyś, bo ładnie się z usb botoował)

Tak jak mówiłem - z cri (z płyty) za każdym razem coś było nie tak, i to były różne problemy, z chrinst z rescueCD żadna opcja poza chyba i686/Th nie dawałą się zainstalować z powodu braku/wersji pakietów. Szczegółów nie pamiętam. Jak znów spróbuję to postaram sie to spisać.

Tu rozumiem, że:

Kod:
cd /opt
mkdir pld

w /opt/pld montuję partycje przeznaczone na system.
Kod:

cd pld
wget ftp://master-ftp.pld-linux.org/people/hawk/cri/chroots/pld-titanium-x86_64.tar.lzma
lzma -dk pld-titanium-x86_64.tar.lzma
tar -xvf pld-titanium-x86_64.tar

aż do chroota włącznie powinno być /opt/pld, a nie /pld?
Kod:

mount --bind /dev /pld/dev
mount --bind /tmp /pld/tmp
mount -t proc proc /pld/proc
mount -t sysfs none /pld/sys
chroot /pld
poldek -i "jakie tam pakiety jeszcze mi potrzebne"

skoro chcę to spróbować z ubuntu... - czy to zadziałą? póki nie zainstaluję poldka to go nie mam. Skoro jak mówisz - da się, to znaczy, że to mi odpali poldka zawartego w ściągniętym obrazie. Pytanie w sumie laickie, ale chroota używałem mało.
Ponadto - czy jeśli nie dodam tu nic to powinienem otrzymać działający system (zakładając w miarę normalny sprzęt)?
Kod:

vim /etc/fstab
vim /etc/lilo.conf
#o ile mam jakieś dzikie moduły:
# vim /etc/sysconfig/geninitrd
# geninitrd -f -v  /boot/initrd-2.6.32.11-vanilla-1.gz 2.6.32.11-vanilla-1
passwd
lilo
reboot

Cytat:

A to, ze masz problemu upatruję w braku odpowienich modułów w /etc/sysconfig/geninitrd

W sumie sprzęt mam standardowy, ac i th na tym instalowałem bez żadnych szopek. Ale nic to: spróbuję z palca. Dzięki.
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 15:44   

to /opt mi się zaplątało, bo to opis z robienie 32bitowego chroota. ma być /pld

poldek jest w ściągniętym chroocie, jak mówię instalowałem ze slaxa i działało pięknie (poza tym, ze w slaxie trzeba było sobie lzma doinstalować ;) )
Cytat:
W sumie sprzęt mam standardowy, ac i th na tym instalowałem bez żadnych szopek.

po prostu sprawdź czy geninitrd ładuje Ci wszystkie moduły jakie potrzebujesz.
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 17:18   

oooo, a to ciekawe...
Kod:
# chroot /opt/pld
chroot: nie można uruchomic polecenia `/bin/bash': Exec format error


Pracuję pod ubuntu.
próbowałem różnych cudów.
Kod:
# sh chroot /opt/pld
sh: Can't open chroot

Kod:
# bash chroot /opt/pld
/usr/sbin/chroot: /usr/sbin/chroot: nie można uruchomić pliku binarnego

Kod:

# /usr/sbin/chroot /opt/pld
/usr/sbin/chroot: nie można uruchomic polecenia `/bin/bash': Exec format error


co to może być?


[e]
Z tego co się doczytałem to problemme może być to, że chcę się zchrootować na system 64bit z 32bitowego.
Jak to obejść? Da się?
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 19 Kwiecień 2010, 17:29   

chroot /pld /bin/sh

nie wiem czy bash jest w standardowym chroocie


nie zchrootujesz sie z 32bit na 64
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 20 Kwiecień 2010, 01:55   

Hmmm... wydawało się, że się udało.
Instaalcja z rescuecd 64.

I przy bootowaniu:
Kod:
VFS : Cannot open root device "811" or unknown block(8,17)
Please append a correct "root=" boot otion : here are the available partitions:
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown block(8,17)


Niepokojący jest brak jakichkolwiek dostępnych partycji
dwie, które powinny być użyte są na ext3

fstab:
Kod:
/dev/sda1    /            ext3    defaults        1 1
/dev/sda2    swap            swap    defaults        0 0
/dev/sda3    /home            ext3    defaults        1 1
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 20 Kwiecień 2010, 08:04   

Dozuc potrzebne moduły do dysku do PREMODS w konfiguracji geninitrd i przeładuj.

Pomocne może być polecenie
Kod:
pcidev
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 20:04   

Dodałem wsie moduły, które pokazał mi pcidev (nic nietypowego tam nie było, ale wprost dopisałem) i nic.

Ale mam chyba pewien trop.
płyta pokazuje mi urządzenia ide jako sda, sdb...
natomiast jednym z komunikatów przed wystąpieniem kernel panic jest:
Kod:
hd: no drives specified


Gdzieś czytałem, że to, czy dyski są oznaczane jako sd*, czy hd* zależy od tego jaki co je obsługuje. Być moźe po zchrootowaniu powininenem doinstalować program, który zacznie szukać dysków sd* zamiast hd*?

Czy to może być to?
CO mam zainstalować?
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 21:14   

express napisał/a:
Gdzieś czytałem, że to, czy dyski są oznaczane jako sd*, czy hd* zależy od tego jaki co je obsługuje
Nie trzeba programu tylko załadować odpowiedni moduł
Kod:
# pcidev ide
1002438c atiixp ATI Technologies Inc|SB600 IDE
# pcidev sata
10024380 ahci ATI Technologies Inc|SB600 Non-Raid-5 SATA
1002438c pata_atiixp ATI Technologies Inc|SB600 IDE
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 21:51   

Na pewno?

System instalowałem z rescueCD.
Tam miałem sd*
Załadowałem do instalowanego systemu wszystkie moduły, które znalazłem przez pcidev, z wyjątkiem nv i modułu do dźwięku.
I dostałem kernel panic, z komentarzami m.in:
Cannot open root device "" or unknown-block(8,17)
hd: no drives specified

to jakich modułów mogę jeszcze potrzebować?

Powtarzam: na tym samym sprzęcie płyta rescueCD działa (z dyskami sd*), a system zainstalowany z chroota nie - a ma te same moduły. bootloader, fstab itd. odwołują się do dysków sd*, stąd moje podejrzenie, że sysetem może widzi hd*.

Jesli chodzi więc o moduł, to dlaczego rescueCD działa?
Jakiego modułu potrzebuję, gdy mam już załadowane wszystkie pokazane przez pcidev?
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 22:15   

(8,17) ?

Pokaż konfiguracje bootloadera i fstab
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 25 Kwiecień 2010, 23:17   

Tak, (8,17).
Dokładnie
Cytat:

Cannot open root device "811" or unknown-block(8,17)

(podaję jeszcze raz, bo poprzednio nie podałem 811)



fstab (wycięte komentarze):
Kod:

/dev/sdb1    /            ext3    defaults        1 1
/dev/sdb2    swap            swap    defaults        0 0
/dev/sdb3    /home            ext3    defaults        1 1

none        /proc            proc    defaults,noauto,gid=17    0 0
none        /sys            sysfs    defaults,noauto,gid=17    0 0
none        /proc/bus/usb        usbfs    defaults,noauto,devgid=78,devmode=0664    0 0
none        /dev/pts        devpts    gid=5,mode=620        0 0
none        /dev/cpuset        cpuset    defaults,noauto        0 0

/dev/fd0    /media/floppy        auto    user,noauto        0 0
/dev/cdrom    /media/cdrom        auto    users,noauto        0 0



lilo.conf:
Kod:

boot=/dev/sdb1
map=/boot/System.map-desktop
lba32

install=bmp
bitmap=/boot/lilo-pldblack.bmp
bmp-colors=9,,,6,0,0
bmp-table=21,287p,2,4,175p
bmp-timer=73,29,7,0,0


    image=/boot/vmlinuz-desktop
    label=pld
    initrd=/boot/initrd-desktop
    root=/dev/sdb1
    read-only


(graficzne lilo na razie i tak nie działa, ale dla porządku podaję wszystko co tam mam).

Uprzedzam: też sądziłem, że w lilo.conf w opcji boot powinno być boot=/dev/sdb, a nie boot=/dev/sdb1, ale taki wpis daje mi błąd
Kod:

error 0x01

przy ładowaniu.

linki System.map-desktop i pozostałe z lilo istnieją i wskazują co trzeba.
Cytat:



Znalazłem to - otóż dysk działa, widzi go bios, startuje on lilo (ale tylko z boot =/dev/sb1), chodziły na nim różne systemy z pld włącznie. Aktualnie szukam innych możliwych przyczyn wystąpienia tego błędu, bo opis "ten błąd nie powinien nigdy wystąpić" jak widać mi nie pomógł.

[edit]
Teraz sprawdziłem - ten dysk jest na secondary slave. To może być przyczyna problemu, przynajmniej dla lilo - mogło sie chyba spodziewać sdd. ALe dlaczego RescueCD widzi go jako sdb?
[edit2]
sprawdziłem - zmiana na sdd, sdd1 itd FATALe lilo. Więc nie tędy droga
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 26 Kwiecień 2010, 07:45   

express napisał/a:
Na pewno?

System instalowałem z rescueCD.
Tam miałem sd*
Załadowałem do instalowanego systemu wszystkie moduły, które znalazłem przez pcidev, z wyjątkiem nv i modułu do dźwięku.
I dostałem kernel panic, z komentarzami m.in:
Cannot open root device "" or unknown-block(8,17)
hd: no drives specified

to jakich modułów mogę jeszcze potrzebować?

Powtarzam: na tym samym sprzęcie płyta rescueCD działa (z dyskami sd*), a system zainstalowany z chroota nie - a ma te same moduły. bootloader, fstab itd. odwołują się do dysków sd*, stąd moje podejrzenie, że sysetem może widzi hd*.

Jesli chodzi więc o moduł, to dlaczego rescueCD działa?
Jakiego modułu potrzebuję, gdy mam już załadowane wszystkie pokazane przez pcidev?
Na pewno. To, że masz wszystkie moduły ładowane przez rescue nie powoduje, że dyski będą się nazywały tak samo - zależne to jest jeszcze od kolejności ładowania.
Wystartuj z rescue, chrootuj się do instalowanego systemu, do linii BASICMODULES w pliku /etc/sysconfig/geninitrd dopisz moduł od sata twojego kontrolera i wygeneruj nowe initrd. Potem to już tylko lilo i powinno śmigać...
Jakbyś pod rescue wyładował moduły od sata i załadował ide to nawy dysków by się zmieniły - było już o tym wiele razy ale na szybko nie umiem znaleźć, a muszę jechać do pracy.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
express
[Usunięty]

Wysłany: 26 Kwiecień 2010, 14:08   

No i kupa.
Już pisałem - te moduły miałem włączone!
Fakt, były w PREMODS, ale przeniesienie ich do BASIC nic nie dało.
Mało tego, teraz wywala się nawet lilo - za każdym razem.

Podam jeszcze raz moje lilo.conf:
Kod:

boot=/dev/sdb
map=/boot/System.map-desktop
lba32

install=bmp
bitmap=/boot/lilo-pldblack.bmp
bmp-colors=9,,,6,0,0
bmp-table=21,287p,2,4,175p
bmp-timer=73,29,7,0,0

    image=/boot/vmlinuz-desktop
    label=pld
    initrd=/boot/initrd-desktop
    root=/dev/sdb1
    read-only


I teraz nie ma już znaczenia, czy w boot mam sdb, sdb1 - błąd jest zawsze: Error 0x01

Zauważyłem jeszcze coś:
System.map-desktop był linkiem do System.map-NUMERKI-desktop-1, czy jak mu tam. Ale po generowaniu initrd okazało się, że jest plikiem, binarnym o zupełnie innej wielkości.
Nie wiem, jak powinno być. Czy zostawiłem ten plik, czy spowrotem zrobiłem dowiązanie - efekt ten sam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group