|
PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux
|
|
phpMyAdmin |
| Autor |
Wiadomość |
Wolfi

|
Wysłany: 19 Listopad 2009, 07:21 phpMyAdmin
|
|
|
Zapragnęło używać mi się phpMysql. Zainstalowałem skonfigurowałem.
Włażę na http://IP/myadmin/ - logowanie - dla testu złe dane - access danied - dalej podajemy dobre - przełączenie strony i biała karta nic kompletny null.
W logu
| Kod: |
[Thu Nov 19 07:04:51 2009] [error] mod_log_sql: insufficient configuration info to establish database link
[Thu Nov 19 07:04:51 2009] [error] mod_log_sql: child spawned but unable to open database link
|
Wnoszę, że brakuje linka do bazy tylko nie wiem gdzie w configu phpMyadmina nie widzę tego (może starość).
Druga rzecz:
Wcześniej w logu widzę:
[Thu Nov 19 07:19:38 2009] [error] [client 192.168.1.10] PHP Fatal error: Class 'ArrayObject' not found in /usr/share/phpMyAdmin/libraries/List.class.php on line 16, referer: http://192.168.1.1/myadmin/
|
Wyczytałem, że brakuje spl a dokładniej php-spl - zaisntalowałem restart apacha i to samo.
Co robię źle w obydwu przypadkach? |
|
|
|
 |
svl
paweld

Pomógł: 109 razy Dołączył: 19 Lis 2006 Posty: 953 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 19 Listopad 2009, 19:39
|
|
|
| ac? ostatnio na #pldhelp też ktoś miał podobny problem jakaś aktualizacja coś popsuła, teraz z supportem dla ac bywa ciężko |
_________________ God, root, what is difference? |
|
|
|
 |
marcing
Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lis 2005 Posty: 145 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 09:42
|
|
|
Robi sie fajnie, Ac już popsute, TH jeszcze niedorobione a Ti nieoficjalne...
Czy można prosić o wyraźne oddzielenie pakietów testowych od stabilnych, czy to raczej niewykonalne?
Aktualizacja w głównym repo być może jakoś tam dziurawego pakietu, w którym istnieje nikła szansa włamu (np przy spełnieniu setek warunków i dostępie do klawiatury konsoli) na niestabilny, który powoduje na 100% problemy jest dziwnym podejściem...
Moim zdaniem podejście powinno wyglądać tak:
1- STABILNOŚĆ
2- BEZPIECZEŃSTWO
3- FUNKCJONALNOŚĆ
4- RESZTA
w odwrotnej kolejności systemu sie nie da używać... |
|
|
|
 |
dirdival

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 52 razy Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 488 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 14:48
|
|
|
| marcing napisał/a: | | Robi sie fajnie, Ac już popsute |
Sprawa stabilności Ac była opisywana wielokrotnie, przeczytaj chociażby ten wątek.
| marcing napisał/a: | | Czy można prosić o wyraźne oddzielenie pakietów testowych od stabilnych, czy to raczej niewykonalne? |
Jest wydzielone repozytorium dla testowych pakietów: th-test.
Zobacz jak masz skonfigurowanego poldka:
[EDIT]
Wydaje mi się, że większość osób albo automatycznie wyłącza repozytorium testowe, albo domyślnie jest wyłączone. Stąd też problemy.
| Cytat: | Moim zdaniem podejście powinno wyglądać tak:
1- STABILNOŚĆ
2- BEZPIECZEŃSTWO
3- FUNKCJONALNOŚĆ
4- RESZTA |
Chyba nam wszystkim, na tym forum, zależy na punktach które wymieniłeś. Nikt z developerów dla zabawy nie psuje pakietów, w końcu robimy to dla siebie, nikt nas do tego nie zmusza. Przejrzyj wątki z list developerów z ostatnich miesięcy. Na prawdę nikt tu się nie obija i dyskusja czasami bywa gorąca. |
_________________ Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie. |
|
|
|
 |
marcing
Distro: PLD 1.0;2.0;3.0
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lis 2005 Posty: 145 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 20:54
|
|
|
Zrobie troche OT ale trudno...
Powiem tak, zaraziłem kilku znajomych linuxem, również żone , ale... po zachwycie możliwościami itp. jak to działa i w ogóle, tak, bawią się i pracują, kombinują w linuxie, ale nikogo nie udało mi się przekonać do PLD... Smutne to ale prawdziwe. Żona używa na lapku - z którego to piszę- Ubuntu i windy na oczy nie chce widzieć, kumple coś grzebią w Slacku i Debianie... ogólne zasady są wspólne i sobie pomagamy, ale szczerze mówiąc, instalacji z chroot-a nie zrobi nikt, kto pierwszy raz ma do czynienia z linuxem. A jak pierwszy raz będzie miał z inną dystrybucją, to na 99,99% przy niej zostanie. I to wydaje mi się smutne, bo PLD może umrzeć razem z nami (przepraszam, że zaliczam się do grupy zaawansowanych PLD-owców z moim małym doświadczeniem). |
|
|
|
 |
dirdival

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 52 razy Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 488 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 20 Listopad 2009, 22:20
|
|
|
| marcing napisał/a: | | bo PLD może umrzeć razem z nami |
Słyszę to od kilku lat i nadal jesteśmy największą polską dystrybucją. Zajrzyj na stronę CIA. PLD prawie każdego dnia jest w pierwszej 15 najaktywniejszych projektów open source na świecie. Ubuntu i inne cukierkowe dystrybucje mają duża liczbę użytkowników, ale spójrz na ich poziom. Ilu z nich zostanie w przyszłości developerami? A to tak naprawdę oni gwarantują czy dystrybucja utrzyma się na rynku, bądź nie. ZU nie zbuduje sobie sam paczek ze źródeł, nie zbuduje jądra, czy skonfiguruje Xy. Odwiecznym problemem PLD jest reklama, której nie mamy oraz oczywiście brak bajerów.
| marcing napisał/a: | | instalacji z chroot-a nie zrobi nikt, kto pierwszy raz ma do czynienia z linuxem. A jak pierwszy raz będzie miał z inną dystrybucją, to na 99,99% przy niej zostanie. |
Zgadzam się z Tobą. Jest to kwestia tego, co chcesz osiągnąć instalując taki czy inny system, na ile chcesz go poznać. Zaczynałem przygodę z Linuksem kiedy nie było jeszcze Ubuntu, ogólniej prostych instalatorów. Pierwszy raz konfigurowałem PLD prawie 2 tygodnie (z X ami). Można powiedzieć o mnie, że wariat ale nie był to zmarnowany czas, tego co się nauczyłem nikt mi nie zabierze.
Jednak i u nas coś się zmienia, kilka osób pracuje nad CD Live z Gnome i KDE.
Naprawdę Ubuntu jest takie cudowne i stabilne? Ostatnio czytałem, że aktualizacja systemu położyła wielu osobom Xy. Niedawno kumpel prosił mnie, bym skonfigurował mu dźwięk, bo nie może sobie poradzić z pulseaudio pod Ubuntu.
Gdy ZU zabierze się GUI jest jak dziecko we mgle. Natomiast użytkownik PLD czuje się jak ryba w wodzie pod konsolą |
_________________ Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie. |
|
|
|
 |
Wolfi

|
Wysłany: 22 Listopad 2009, 18:01
|
|
|
Postawiłem testowo TH na VirtualBoxie - dokałdnie to samo jak wyżej. Oraz dodtkowo jeszcze:
[Sun Nov 22 18:53:04 2009] [error] [client 192.168.1.10] File does not exist: /usr/share/phpMyAdmin/favicon.ico
[Sun Nov 22 18:53:19 2009] [notice] caught SIGTERM, shutting down
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/spl.so' - /usr/lib/php/spl.so: undefined symbol: pcre_get_compiled_regex_cache in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/mysqli.so' - /usr/lib/php/mysqli.so: undefined symbol: spl_ce_RuntimeException in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/simplexml.so' - /usr/lib/php/simplexml.so: undefined symbol: zm_startup_spl_sxe in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/spl.so' - /usr/lib/php/spl.so: undefined symbol: pcre_get_compiled_regex_cache in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/mysqli.so' - /usr/lib/php/mysqli.so: undefined symbol: spl_ce_RuntimeException in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php/simplexml.so' - /usr/lib/php/simplexml.so: undefined symbol: zm_startup_spl_sxe in Unknown on line 0
[Sun Nov 22 18:53:21 2009] [notice] Apache/2.2.14 (Unix) configured -- resuming normal operations
[Sun Nov 22 18:53:55 2009] [error] [client 192.168.1.10] PHP Fatal error: Class 'ArrayObject' not found in /usr/share/phpMyAdmin/libraries/List.class.php on line 16, referer: http://192.168.1.202/myadmin/ |
Wiem, wiem zaraz ktoś napiszę 'to sobie napraw' - tylko nie po to chcę dostać się do myphpadmina aby poprawiać wszytko w AC i TH - chcę rozwiązać inny problem a nie naprawiać pakiety... |
|
|
|
 |
GEN
|
Wysłany: 29 Listopad 2009, 11:05
|
|
|
porażka 3 miesiące temu instalowałem pld (TH) na system produkcyjny i nie było żadnych problemów. Tydzień temu instalowałem na nowy serwer i jakieś problemy z najnowszym mysql bo nie potrafi zainicjalizować bazy - z innego repo starsza wersja działa ok, a phpmyadmin wysypuje ostatecznie tak jak u was problemy z zaladowaniem przez php spl, mysqli, simplexml i class 'arrayobject' a wymagane moduly sa zainstalowane - jak sobie z tym poradzić, bo widze ze przy starcie uslugi http juz wywala te bledy z modulami?
edit.
ba po starcie http mamy:
[notice] caught SIGTERM, shutting down
php warning: nie mozna zaladowa spl, mysqli, simplexml
[notice] apache configured - resuming normal operations
trzeba siegac po jakas starsza wersje, mozecie to sprawdzic? |
|
|
|
 |
GEN
|
Wysłany: 29 Listopad 2009, 15:00
|
|
|
ok udalo mi sie zbudowac builderem nowego apache'a 2.2.14-11 , oraz po pewnych bojach rowniez php 5.3.1-1, za chwile powiem czy wszystko dziala czy dalej wcurw |
|
|
|
 |
GEN
|
Wysłany: 29 Listopad 2009, 21:25
|
|
|
heh bym zapomnial, chyba nawet dziala |
|