PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
KDE niepełna instalacja? Brak pasków i dokowania. [solved]
Autor Wiadomość
killedbill 

Dołączył: 15 Sie 2007
Posty: 12
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 11:56   KDE niepełna instalacja? Brak pasków i dokowania. [solved]

Witam!
Zainstalowałem wczoraj KDE wg. opisu w dokumentacji. Jednak coś z nim jest nie tak. Mianowicie okna nie mają pasków z nazwą (i przyciskami zamknij, minimalizuj, maksymalizuj), nie można przeciągać okien ("leżą" tak na sobie jedno na drugim), brak dokowania w panelu. Jakieś takie to wszysko "płaskie i nieruchawe".
Czy trzeba jeszcze zainstalować jakieś pakiety? Ktoś wie może o co w tym chodzi?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez killedbill 16 Sierpień 2007, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 12:50   

kdebase-desktop-3.5.7-1 masz?
Pozdrawiam BAS
 
 
 
killedbill 

Dołączył: 15 Sie 2007
Posty: 12
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 13:02   

Nie pamiętam dokładnie który numer, ale kdebase-desktop instalowałem poldkiem.
 
 
dirdival 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 61 razy
Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 555
Skąd: Legionowo
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 13:28   Re: KDE niepełna instalacja? Brak pasków i dokowania.

killedbill napisał/a:
okna nie mają pasków z nazwą (i przyciskami zamknij, minimalizuj, maksymalizuj), nie można przeciągać okien ("leżą" tak na sobie jedno na drugim), brak dokowania w panelu.

Dla mnie wygląda to na objawy braku menadżera okien. To trochę dziwne bo KDE powinien mieć wbudowany jakiś standardowo. Zainstaluj paczkę X11-twm.
_________________
Cicho, cicho dzieci. To nie demony, nie diabły, gorzej ... to ludzie.
 
 
52aqir 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 161
Skąd: Kraków
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 13:33   

killedbill napisał/a:
Nie pamiętam dokładnie który numer, ale kdebase-desktop instalowałem poldkiem.

1. a jak odpalasz kde?
2. nie kombinowales cos z compizem/berylem?
 
 
 
killedbill 

Dołączył: 15 Sie 2007
Posty: 12
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 14:13   

52aqir napisał/a:
1. a jak odpalasz kde?
2. nie kombinowales cos z compizem/berylem?

1. Poprzez #startx
2. Ani jednego ani drugiego nie instalowałem.
 
 
52aqir 


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 16 Sie 2006
Posty: 161
Skąd: Kraków
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 14:30   

a odpal najpierw xy przez xinit, a potem z xterma kepnij kdecostam ( nie pamietam czym sie odpala kde :| w gnome to gnome-session jest :P ) moze wypluje co mu brakuje.
 
 
 
killedbill 

Dołączył: 15 Sie 2007
Posty: 12
Wysłany: 16 Sierpień 2007, 16:06   

Chyba jakis blad byl w xorg.conf.... Zmienilem rozdzielczosc, glebie koloru, dodalem wpis "virtual" w podsekcji "display" i poszlo!! Az wlasnym oczom nie wierze. ;)

Przepraszam, ze bez polskich znakow, ale sie jeszcze nie dorobilem w KDE ;)

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group