PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z siecią karta rtl8168 i moduł r8169
Autor Wiadomość
exaybachay
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2008, 17:25   Problem z siecią karta rtl8168 i moduł r8169

Witam.
Zainstalowałem PLD Titanium poprzez CRI - ChRoot Installer'a. Instalacja przebiegła bez zarzutów (instalowałem z płytki). Po uruchomieniu systemu i podmianie mac'a na ten, który mam przypisany u dostawcy nie pobiera mi adresu z DHCP tylko pobiera adres:
169.254.103.5
Pliku /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0 nie zmieniałem. Dopisałem tylko linijkę, żeby mac był na stałe zmieniony.
Po wpisaniu ifconfig eth0 mac jest zmieniony, jednak przy podnoszeniu karty sieciowej wyświetla, że done, ale niestety pobiera ten adres 169...
Karta sieciowa to RTL8111/8168B (tak wyświetla lspci) czyli moduł r8169 obsługuje tą kartę.
W etc modules.conf po instalacji automatycznie został dodany wpis ładujący ten moduł i przypisujący do eth0.
Może ma ktoś pomysł co jest nie tak, albo co robię nie tak.
Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Listopad 2008, 17:31   

Obstawiam, że masz w komputerze jakieś urządzenie np. irdę i to irda jest eth0, spróbuj zrobić to samo dla eth1 albo wyładuj moduł od karty oraz moduły od irdy, załaduj moduł od karty i powtórz to co robisz dotąd.
Jeśli zadziała to słowo kluczowe brzmi: blacklist.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
exaybachay
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2008, 17:34   

Witam.
Nie mam irdy, bluetootha. Mam tylko jeszcze wi-fi.
Pozdrawiam Kosiek.
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 27 Listopad 2008, 17:43   

Obstawiam, że wifi robi się eth0.
Włącz komputer, spróbuj na eth0 jeśli nie będzie działać to spróbuj na eth1.
Jeśli masz udev to możliwe, że losowo zmienia Ci kolejność interfejsów, ale i na to znajdzie się rozwiązanie jak zadziała Ci na eth1.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
exaybachay
[Usunięty]

Wysłany: 27 Listopad 2008, 17:59   

Niestety pudło.
Pod eth0 na pewno jest karta sieciowa(nie wifi).
Sprawdziłem oryginalny mac pod windą i porównałem z tym pod pld i to jest ten sam mac.
Jeszcze jakieś pomysły?

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
 
 
exaybachay
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2008, 02:57   

Ok. nie wiem jak, ale działa.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group