PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po instalacji Ti nie dziala siec
Autor Wiadomość
xyz 

Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 108
Wysłany: 25 Listopad 2008, 04:48   Po instalacji Ti nie dziala siec

Cześć,
przy instalacji od Ti w pisałem
Static IP: 192.168.0.56
Netmask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.2
DNS: 192.168.0.2
Nameserver:192.168.0.2
I siec działała ale po instalacji Ti i po reboot sieć nie działa.

Próbowałem manualnie uruchomić ale mi się nie udało:
/etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0
Kod:

DEVICE=eth0
IPADDR=192.168.0.56
ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
BROADCAST=192.168.0.255
QDISC=sfq


/etc/sysconfig/network
Kod:

NETWORKING=yes

IPV4_NETWORKING=yes
HOSTNAME=pldmachine

AUTOMATIC_IFCFG=no
NISDOMAIN=
GATEWAY=192.168.0.2
GATEWAYDEV=eth0

IPX=no
IPXAUTOPRIMARY=
IPXAUTOFRAME=
IPXINTERNALNETNUM=
IPXINTERNALNODENUM=

IPV6_NETWORKING=no
IPV6_TUNNELCONFIG=no
IPV6_GLOBALROUTEGW=
IPV6_GLOBALROUTEDEV=

STATIC_ARP=no
STATIC_RARP=no
TLEDS_DEV=no


/etc/resolf.conf
Kod:

nameserver 192.168.0.2

ifconfig
Kod:

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:A0:CC:D0:FE:AC 
          inet addr:192.168.0.56  Bcast:0.0.0.0  Mask:255.255.255.255
          inet6 addr: fe80::2a0:ccff:fed0:feac/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:37 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:81 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:4926 (4.8 Kb)  TX bytes:6470 (6.3 Kb)
          Interrupt:11 Base address:0x6600


poldek -i vim
Kod:

Retrieving titanium::packages.ndir.md...
error: vfff: unable to connect to ftp.titanium.pld-linux.org:21: Temporary failure in name resolution
Retrying...(#2)
error: vfff: unable to connect to ftp.titanium.pld-linux.org:21: Temporary failure in name resolution
Retrying...(#3)


Co robię złe?

pozdrawiam
 
 
jędrek
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2008, 08:03   

A resolvuje Ci w ogóle domeny na adresy IP? Jeżeli nie to dopisz sobie jakiegoś DNS'a jeszcze do /etc/resolve.conf. Np. od TP 194.204.152.34
 
 
Achilles
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2008, 08:33   

Ustaw odpowiednia maskę:
w piku /etc/sysconfig/interfaces/ifcfg-eth0
IPADDR=192.168.0.56/24
 
 
xyz 

Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 108
Wysłany: 25 Listopad 2008, 10:02   

@jędrek dziękuje. Dopisać do /etc/resolv.conf pomogło.
@Achilles: a co te /24 znaczy?
 
 
Achilles
[Usunięty]

Wysłany: 25 Listopad 2008, 10:21   

Wpis /24 znaczy nic więcej jak 255.255.255.0 czyli maska 24 bitowa, przy instalacji taką miałeś ustawioną i działał twój DNS na 192.168.0.2, natomiast gdy nie wpisałeś żadnej maski dostałeś:
Kod:
inet addr:192.168.0.56  Bcast:0.0.0.0  Mask:255.255.255.255

i przez to system miał problemy z rozwiązywaniem nazw z twojego DNS-a
 
 
dlugi 
duddits


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 05 Kwi 2006
Posty: 338
Wysłany: 25 Listopad 2008, 10:27   

Konkretnie /24 to dziesiętny zapis liczby jedynek w masce.
Prościej chyba dla człowieka tak, niż pisać:
/11111111111111111111111100000000
:smile:
_________________
duddits
::http://fz6.pl/::
 
 
xyz 

Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 108
Wysłany: 25 Listopad 2008, 12:41   

dziękuje wam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group