PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wifi bc4311 kernel 2.6.27.6-vanilla-2, brak sieci
Autor Wiadomość
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 24 Listopad 2008, 12:45   wifi bc4311 kernel 2.6.27.6-vanilla-2, brak sieci

Witam.

Mam problem z kartą bezprzewodową Broadcom BCM4311 na moim laptopie. Mianowicie namieszałem sobie z systemem, tak, że stawiałem go od nowa i obecnie mam sys z kernelem vanilla-2.6.27.6-2.

lspci pokazuje mi coś takiego:
Kod:
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM94311MCG wlan mini-PCI (rev 01)


dmesg pokazuje to:

Kod:
b43-pci-bridge 0000:02:00.0: PCI INT A -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
b43-pci-bridge 0000:02:00.0: setting latency timer to 64
b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found
input: b43-phy0 as /class/input/input8
firmware: requesting b43/ucode5.fw
firmware: requesting b43/pcm5.fw
firmware: requesting b43/b0g0initvals5.fw
firmware: requesting b43/b0g0bsinitvals5.fw
b43-phy0: Loading firmware version 410.2160 (2007-05-26 15:32:10)
Registered led device: b43-phy0::tx
Registered led device: b43-phy0::rx
Registered led device: b43-phy0::radio


iwconfig pokazuje to:
Kod:

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wmaster0  no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:""
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated
          Tx-Power=27 dBm
          Retry min limit:7   RTS thr:off   Fragment thr=2352 B
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0


Obecnie jestem już bez pomysłów. Jak widać, karta jest wykrywana, ale nie działa. Nie mogę przeskanować sieci. Karta jest oki, bo aż z ciekawości zainstalowałem sobie winshita na zewn. dysku, odpaliłem i tam działa.

Na jąderku poniżej 2.6.26.x działało bez problemu. Nie chcę robić downgrade, ponieważ starsze wersje kernelka są wywalone z poldka.

A, zapomniałbym, jeśli chcę podnieść interferjs wlan0 to pojawia mi się następujący komunikat:
Kod:

Error for wireless request "Set Nickname" (8B1C) :
    SET failed on device wlan0 ; Operation not supported.
Determining IP information for wlan0 (dhcpcd)......................[ FAIL ]
wlan0: dhcpcd 4.0.2 starting
wlan0: waiting for carrier
wlan0: timed out


a tak wygląda konfig interfejsu:

Kod:

# Name of the device. Must match filename suffix.
DEVICE=wlan0

# IP addresses/address prefix
# where prefix:
# 24 - resembles netmask 255.255.255.0
# 16 - resembles netmask 255.255.0.0
# etc.
# IPADDR may be either IPv4 or IPv6
# you may have up to 256 addresses set up
#IPADDR=192.168.0.1/24
#IPADDR1=192.168.0.2/24
#IPADDR2=192.168.0.3/24
#IPADDR3=192.168.0.4/24

# you may select which of the above addresses
# is primary for this interface (it'd be IPADDR1 in the example below)
#IP4_PRIM_IF="1"

# activate on boot? yes|no
# you must set it to 'yes' if you want to have this up after bootup
ONBOOT=yes

# dhcp|pump|none
BOOTPROTO=dhcp

# pass parameters to dhcp client
#DHCP_OPTIONS="-R"

# sane qdisc
QDISC=sfq


Dziękuję bardzo za wszelaką pomoc :)
 
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 24 Listopad 2008, 13:12   

Szczerze? Mam identyczną kartę, na sterach kernelowych ciągle było jakieś ale, o tym, że prędkości maksymalne jakie osiągałem to w najlepszym razie połowa możliwości łącza, ciągłe zrywanie. A teraz do sedna. Zainstaluj sobie (a raczej zbuduj ze speca) ndiswrappera, zablokuj moduły bm43xx oraz b43 i na nim działaj. Jeśli tak zrobisz to może być potrzebny mały myk bo u mnoe moduł ndiswrappera przy ładowaniu gryzie się z ohci_hcd. Jakby co to pisz.
 
 
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 24 Listopad 2008, 13:55   

jeśli mam być szczery to właśnie ndiswrappera chciałbym uniknąć. Podejrzewam, że jeśli sterowniki b43 i firmware działały do jądra 2.6.26.x to tutaj też jakimś cudem w końcu zadziałają :)

Choć nie przeczę, że nawet próbowałem zainstalować sobie ndiswrappera, zbudowałem sobie ze speca, mam bardzo ładny pliczek kernel-vanilla-net-ndiswrapper-1.52-3@2.6.27.6_2.i686.rpm i podczas instalacji krzyczy o ndiswrapper :) Jak dla mnie błędne koło :)
 
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 24 Listopad 2008, 14:02   

Nie błędne koło, bo przy budowaniu ndiswrappera powstają dwa rpmy. Jeden to kernel-*net-ndiswrapper*.rpm a drugi ndiswrapper*.rpm i obydwa musisz zainstalować. Pierwszy to moduł dla kernela, a drugi służy obsłudze tegoż, czyli instalacja/usuwanie/przeglądanie sterownika, dodawanie wpisu do modprobe.d itp itd.
 
 
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 24 Listopad 2008, 14:07   

noo, nie. Ja mam zbudowany tylko pakiecik kernel-net itd.
Drugiego pakietu nie mam. Chyba, że ktoś zepsuł speca.
 
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 24 Listopad 2008, 15:05   

Nie masz ndiswrapper.rpm? Yyyy bardzo dziwne, ja budowałem wczoraj i wszystko było w porządku. Jeśli chcesz to trzymaj http://www.voila.pl/124/cu883/
 
 
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 24 Listopad 2008, 17:07   

Wielkie dzięki, poszło :)

Zacząłem się bawić ndiswrapperem. Zanim to zrobiłem wywaliłem z ładowania b43, b43legacy, b43xx.
Następnie zainstalowałem ściągnięte sterowniki do wifi do tej karty:
Kod:

ndiswrapper -i bcmwl5.inf
depmod -a
modprobe ndiswrapper
ndiswrapper -m


Zakładam, że po tym wszystkim powinna pokazać mi się karta sieciowa. Jednakże tak nie jest.
Oto co pokazał dmesg:
Kod:

ndiswrapper version 1.52 loaded (smp=yes, preempt=no)
usbcore: registered new interface driver ndiswrapper

lsmod również pokazuje ndiswrapper
iwconfig mówi, że nie posiadam urządzeń wifi. Mam dopisać ndiswrappera do konfiguracji interfejsu?
Poza tym, jeśli dobrze mi się zdaje, w dmesg powinna być też informacja o tym, z jakiego sterownika korzysta ndiswrapper, a takowej nie ma.

Generalnie rzecz biorąc: walczę dalej :)
A za pliczek plusik :)

pzdr
 
 
 
jefe 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 14 Sty 2006
Posty: 392
Wysłany: 24 Listopad 2008, 17:50   

Mi się ndiswrapper gryzie z ohci_hcd i miałem to samo.
Stwórz plik z taką zawartością:
/sbin/rmmod ndiswrapper
/sbin/rmmod ohci_hcd
/sbin/rmmod ssb
/sbin/modprobe ndiswrapper

daj mu prawa wykonywalności, wrzuć do rc.local i powinno działać.
[OT] Naprawdę jesteś z Limanowej? Piękne tereny, szkoda, że z robotą w tych rejonach trudno bo bez wahania bym tak zamieszkał.
 
 
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 24 Listopad 2008, 19:33   

thx działa :) jeszcze tylko skonfiguruje sobie wpa i już będzie wsio oki :)

Konynuując OT:
Tak jestem z Limanowej, jak i chyba jeszcze jedna osoba, która się praktycznie nie odzywa na forum, a do przejścia na titanium mnie zmusiła ;)
Ale wiesz. skoro takie piękne tereny, to można kiedyś zrobić zlot forum PLD w wakacje, ognicho, kiełbaski, wino, piwo, kobiety, śpiew :)
 
 
 
umara 

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 24
Skąd: Limanowa
Wysłany: 26 Listopad 2008, 20:08   

No to ten, wifi działa na kernelowych sterach :) Trzeba tylko zainstalować sobie kernel-firmware-blablabla :) Jak to dobrze pracować z Hawkiem ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group