PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bootsplash
Autor Wiadomość
pingwin 

Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 24
Skąd: Łęczna, Lublin
Wysłany: 3 Maj 2008, 18:47   bootsplash

Witam,
Od jakiegoś czasu męczę się nad bootsplashem w pld Th.
Mam zainstalowany bootsplash, zrobiłem to co napisane było na tej stronie http://forum.pld-linux.org/viewtopic.php?t=3630 i dalej nic.
Mam teraz initrd obsługujący bootsplash, mam wszystko skonfigurowane wg. opisów jakie znalazłem.

Kod:
poldek:/installed> ls | grep bootspl
1489 pakietów
bootsplash-3.2-3.i686
bootsplash-theme-blackbyshad-1.1-1.noarch


Ale nie działa.

Jak na razie podejrzewam framebuffer. Teraz spróbowałem dołączyć radeonfb do initrd:

Kod:
[przemek@pldmachine sysconfig]# cat geninitrd
## Basic modules to be loaded
BASICMODULES="ide_core piix ide_disk radeonfb"

## Modules that should be loaded before anything (i.e. jbd for ext3)
PREMODS="intel_agp"

## Should initrd be compressed?
COMPRESS=yes

## What filesystem to use (rom or ext2)?
# PLD Linux kernel has only romfs compiled in.
INITRDFS=rom

## Use udev to create /dev?
#USE_UDEV=no

## Should udev make device nodes for staticly linked devices as well?
#PROBSTATICMODULES=yes

## Use suspend to disk?
## Conflicts with USE_TUXONICE
USE_SUSPEND=no

## Do install software tuxonice modules?
## Conflicts with USE_SUSPEND
## Formerly Suspend2
USE_TUXONICE=no

## Should we use splash image?
# FB_SPLASH=yes

# sleep after module loading
#MODULE_qla2xxx_USLEEP="2000000"

# install firmware to initrd
#MODULE_qla2xxx_FIRMWARE="ql2300_fw.bin"


Kod:
[przemek@pldmachine linux-2.6.22.19_laptop]# dmesg | grep fb
vesafb: ATI Technologies Inc., P6  , 01.00 (OEM: ATI MOBILITY RADEON)
vesafb: VBE version: 2.0
vesafb: protected mode interface info at c000:5587
vesafb: pmi: set display start = c00c561b, set palette = c00c5667
vesafb: pmi: ports = 3010 3016 3054 3038 303c 305c 3000 3004 30b0 30b2 30b4
[b]vesafb: no monitor limits have been set
vesafb: invalid resolution, width not specified
vesafb: probe of vesafb.0 failed with error -22[/b]
radeonfb: Retrieved PLL infos from BIOS
radeonfb: Reference=27.00 MHz (RefDiv=60) Memory=144.00 Mhz, System=144.00 MHz
radeonfb: PLL min 12000 max 35000
radeonfb: Monitor 1 type LCD found
radeonfb: Monitor 2 type CRT found
radeonfb: EDID probed
radeonfb: panel ID string: 1024x768
radeonfb: detected LVDS panel size from BIOS: 1024x768
radeonfb: Dynamic Clock Power Management enabled
radeonfb: IBM Thinkpad X31/X32 detected, enabling workaround
radeonfb (0000:01:00.0): ATI Radeon LY


Na konsolach mam ładne 1024x768, i jest ok, ale bootsplash nie działa dalej.
_________________
PLT Th | IBM X31 Pentium M 1600 MHz | Lan 4 Mbit
PLD Th | Athlon 1700+@1800+ | ECS K7S5A | 120 GB HITACHI | Lan 4 Mbit
PLD Ac | Pentium IV 1.8 GHz | Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) | 250 GB HITACHI | Lan 4 Mbit
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 3 Maj 2008, 23:54   

http://forum.pld-linux.or...t=704&start=128
a jakieś zmiany czy korekty: http://forum.pld-linux.org/viewtopic.php?t=3630

Jeżeli po wpisaniu w lilo.conf: vga=791 (przykładowo) framebuffer nie działa to ładowanie modułów z initrd lub konsoli jest bezcelowe (z wyjątkiem testów prowadzonych celem znalezienia modułu koniecznego do działania). Bootsplash działa tylko wtedy gdy framebuffer jest uruchamiany bezpośrednio z kernela (nie z initrd). W kernel wbudowany jest tylko sterownik vesafb. Jeżeli twoja karta jest z nim zgodna, a jest to karta agp, zaś producentem chipsetu płyty głównej komputera jest intel to musisz zbudować swój kernel z modułem "intel_agp" wbudowanym na stałe w jajko. Jeżeli mimo tego framebuffer nie zadziała to znaczy, że pozostaje wbudowanie "radeonfb" na stałe w jajko i wywoływanie tego driver'a (z parametrami) z lilo. Nie znam sterownika "radeonfb", ale chyba wpis "vga=791" dla niego nie ma sensu. Możliwe, że wywołanie jego tak: video=radeonfb:1024x768@70 czy dla lilo: append="video=radeonfb:1024x768@70 splash=silent quiet" ma sens (oczywiście po zbudowaniu kernela). :wink:

PS:
Jeżeli twój bootsplash-theme posiada grafikę tła dla konsol to powinna ona być widoczna na konsolach 2-8 z modułami ładowanymi z initrd, konsola 1 pozostanie czarna i bez grafiki startowej "silent" czy "verbose".
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 4 Maj 2008, 01:53   

Aż boję się zapytać skąd te bzdury masz. Musi być moduł wkompilowany w jajko? Ciekawe teorie...
Bootsplash działa o ile dobrze pamiętam _tylko_ z vesafb i z żadnym innym sterownikiem nie pójdzie.

To z tymi konsolami to też by mnie tylko po jakimś paleniu do głowy przyszło...
Używam tego samego theme'a (ojej, bo jestem jego autorem) i jakoś na pierwszej konsoli mam i silent i verbose w zależności jak sobie włączę.

Bez obrazy, ale niezły kit tu wciskasz.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 4 Maj 2008, 12:24   

shadzik napisał/a:
Aż boję się zapytać skąd te bzdury masz. Musi być moduł wkompilowany w jajko? Ciekawe teorie...
Bootsplash działa o ile dobrze pamiętam _tylko_ z vesafb i z żadnym innym sterownikiem nie pójdzie.

To z tymi konsolami to też by mnie tylko po jakimś paleniu do głowy przyszło...
Używam tego samego theme'a (ojej, bo jestem jego autorem) i jakoś na pierwszej konsoli mam i silent i verbose w zależności jak sobie włączę.

Bez obrazy, ale niezły kit tu wciskasz.

[ŻART]Drogi kolego kit jest to substancja używana głównie do montażu szyb w oknach. Słowo "kit" ma swoje zastosowanie w wypowiedziach mniej literackich. Substancje palone przez szanownego kolegę, oraz moment wykonywania tych czynności nie są istotne. Moim zdaniem nie jest to zgodne z tematyką tego forum.[/ŻART]

Posiadam kartę graficzną INTEL 815 CGC, która nie jest zgodna ze sterownikiem "vesafb". Do jej obsługi używam sterownika "i810fb". Do poprawnej obsługi tej karty jest u mnie dodatkowo konieczny sterownik do agp: intel_agp. To co napisałem jest całkowicie zgodne z moimi doświadczeniami z tym sprzętem. Doświadczenia te mogłem przełożyć na sugestie rozwiązania problemu z innym sterownikiem (relatywnie - zgodnie z wymogami sprzętu). Prawdopodobnie twój radykalizm (tylko vesafb) nie jest poparty doświadczeniem.
Co do twojej twórczości, to oczywiście ją szanuje (choć nie jest pełna - tylko 1024x768), lecz moje stwierdzenie było bardziej ogólne: "bootsplash-theme", a nie bootsplash-theme-blackbyshad. Celowo nie odniosłem się konkretnie do tego zestawu grafik i konfiguracji.
Jedyna nieścisłość to fakt, że grafika tła konsol (1-8) podczas pracy to ta sama grafika , co podczas startu w trybie "verbose", lecz tryb ten nie musi posiadać grafiki. To też jest określenie ogólne.
Celem tej sugestii o konsolach z grafiką na konsolach 2-8 i braku grafiki na konsoli 1, było stwierdzenie poprawności pracy pakietu bootsplash z wybranym tematem i upewnienie się, że problem jest po stronie źle uruchamianego framebuffer'a, gdyż jest to typowe zachowanie z framebuffer'em nie uruchomionym bezpośrednio z kernela (ale z initrd).
_________________
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zalp 4 Maj 2008, 22:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
pingwin 

Dołączył: 14 Lip 2006
Posty: 24
Skąd: Łęczna, Lublin
Wysłany: 4 Maj 2008, 15:42   

A jakich jąder używacie? Może źle robię, że na laptopie IBM X31 mam jądro 2.6.22.19_laptop-3? Może powinienem instalować, albo skompilować sobie z CVS jakieś inne jądro?

W międzyczasie wyszedł nowy problem, na razie odpowiedzi szukam w googlach, mianowicie, wstrzymywanie do ramu działa dobrze, zaś hibernacja działa dokładnie połowicznie, tj, wstrzymuje, robi obraz itp, ale po włączeniu komputera bootuje się normalnie system jakby nigdy nic, jeszcze w między czasie reiser naprawia system, bo był źle odmontowany,

Kod:
ReiserFS: hda1: found reiserfs format "3.5" with standard journal
ReiserFS: hda1: using ordered data mode
ReiserFS: hda1: journal params: device hda1, size 8192, journal first block 18, max trans len 1024, max batch 900, max commit age 30, max trans age 30
ReiserFS: hda1: checking transaction log (hda1)
ReiserFS: hda1: replayed 113 transactions in 34 seconds
ReiserFS: hda1: Using r5 hash to sort names
VFS: Mounted root (reiserfs filesystem) readonly.
ReiserFS: hda1: Removing [69367 156703 0x0 SD]..done
ReiserFS: hda1: Removing [69367 156685 0x0 SD]..done
ReiserFS: hda1: Removing [69367 156637 0x0 SD]..done
ReiserFS: hda1: Removing [69367 156635 0x0 SD]..done
ReiserFS: hda1: Removing [69367 156599 0x0 SD]..done
ReiserFS: hda1: There were 5 uncompleted unlinks/truncates. Completed


Suspend wyrzuca takie coś:

Kod:
Suspend2: No attempt was made to resume from any image that might exist.


I system startuje normalnie, z takim wyjątkiem, że nie działa swap, muszę ręcznie zrobić mkswap /dev/hda2 i potem swapon -a i dopiero mam swap. Oczywiście przy okazji niszczę obraz hibernacji, który utworzył się na tej partycji.

W grubie mam:
Kod:
kernel /boot/vmlinuz-laptop root=0301 video=radeon:0x177:ypan splash=silent resume=/dev/hda2
_________________
PLT Th | IBM X31 Pentium M 1600 MHz | Lan 4 Mbit
PLD Th | Athlon 1700+@1800+ | ECS K7S5A | 120 GB HITACHI | Lan 4 Mbit
PLD Ac | Pentium IV 1.8 GHz | Intel Corporation 82845 845 (Brookdale) | 250 GB HITACHI | Lan 4 Mbit
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 4 Maj 2008, 16:40   

Hibernacja nie jest tematem tego wątku. Stwórz nowy - to nic nie kosztuje.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 4 Maj 2008, 16:46   

zalp napisał/a:
shadzik napisał/a:
Aż boję się zapytać skąd te bzdury masz. Musi być moduł wkompilowany w jajko? Ciekawe teorie...
Bootsplash działa o ile dobrze pamiętam _tylko_ z vesafb i z żadnym innym sterownikiem nie pójdzie.

To z tymi konsolami to też by mnie tylko po jakimś paleniu do głowy przyszło...
Używam tego samego theme'a (ojej, bo jestem jego autorem) i jakoś na pierwszej konsoli mam i silent i verbose w zależności jak sobie włączę.

Bez obrazy, ale niezły kit tu wciskasz.

[ŻART]Drogi kolego kit jest to substancja używana głównie do montażu szyb w oknach. Słowo "kit" ma swoje zastosowanie w wypowiedziach mniej literackich. Substancje palone przez szanownego kolegę, oraz moment wykonywania tych czynności nie są istotne. Moim zdaniem nie jest to zgodne z tematyką tego forum.[/ŻART]

Posiadam kartę graficzną INTEL 815 CGC, która nie jest zgodna ze sterownikiem "vesafb". Do jej obsługi używam sterownika "i810fb". Do poprawnej obsługi tej karty jest u mnie dodatkowo konieczny sterownik do agp: intel_agp. To co napisałem jest całkowicie zgodne z moimi doświadczeniami z tym sprzętem. Doświadczenia te mogłem przełożyć na sugestie rozwiązania problemu z innym sterownikiem (relatywnie - zgodnie z wymogami sprzętu). Prawdopodobnie twój radykalizm (tylko vesafb) nie jest poparty doświadczeniem.
Co do twojej twórczości, to oczywiście ją szanuje (choć nie jest pełna - tylko 1024x768), lecz moje stwierdzenie było bardziej ogólne: "bootsplash-theme", a nie bootsplash-theme-blackbyshad. Celowo nie odniosłem się konkretnie do tego zestawu grafik i konfiguracji.
Jedyna nieścisłość to fakt, że grafika tła konsol (1-8) podczas pracy to ta sama grafika , co podczas startu w trybie "verbose", lecz tryb ten nie musi posiadać grafiki. To też jest określenie ogólne.
Celem tej sugestii o konsolach z grafiką na konsolach 2-8 i braku grafiki na konsoli 1, było stwierdzenie poprawności pracy pakietu bootsplash z wybranym tematem i upewnienie się, że problem jest po stronie źle uruchamianego framebuffer'a, gdyż jest to tyowe zachownie z framebuffer'em nie uruchomionym bezpośrednio z kernela (ale z initrd).


Znaczy ja z palca tego też nie wyssałem. Vesafb używam na i855gm i i950gma i działa poprawnie - możliwe, że i815 z nią nie funkcjonuje - ale jest to bardzo dziwne. Intelfb i inne takie z moimi intelami natomiast w ogóle nie funkcjonują/nie funkcjonowały bo były pisane do kart PC a nie notebookowych.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 4 Maj 2008, 16:57   

pingwin napisał/a:
na laptopie IBM X31 mam jądro 2.6.22.19_laptop-3

Zdaje się, że kernel-laptop budowany jest ze speca kernel-desktop.spec z opcją --with laptop. W tym kernelu domyślnie nie ma patch'a do bootsplash'a, czyli konieczne jest zbudowanie z dodatkową opcją --with bootsplash. Ten patch jest domyślnie w zwykłym kernel'u i chyba w kernel-grsecurity.
shadzik napisał/a:
Znaczy ja z palca tego też nie wyssałem. Vesafb używam na i855gm i i950gma i działa poprawnie - możliwe, że i815 z nią nie funkcjonuje - ale jest to bardzo dziwne. Intelfb i inne takie z moimi intelami natomiast w ogóle nie funkcjonują/nie funkcjonowały bo były pisane do kart PC a nie notebookowych.

Ten INTEL 815 CGC to jest karta zintegrowana z chipsetem płyty głównej.
Co prawda nie ma to większego znaczenia, ale na pewno działa z "i810fb", a z nim działa bootsplash.
Kod:
-bash-3.2# cat /proc/fb
0 I810
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
kkowalcz
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2008, 14:38   

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat. Próbuję zrobić sobie ładny graficzny ekran przy bootowaniu. Zainstalowałem pakiet kernel-desktop-2.6.24.5-2 z th-test. Zauważyłem że pakiet ten sugeruje instalację pakietu splashutils, a podczas generowania initrd, sam próbuje utworzyć bootsplash. Jednak mu to nie wychodzi:

Kod:
geninitrd: Please configure your /etc/sysconfig/splash first.
geninitrd: Generating of splashes skipped.


Problem w tym że u mnie nie ma /etc/sysconfig/splash tylko /etc/sysconfig/fbsplash.

Mój /etc/sysconfig/geninitrd:

Kod:
## Basic modules to be loaded
BASICMODULES="sata_nv"

## Modules that should be loaded before anything (i.e. jbd for ext3)
#PREMODS=""

## Should initrd be compressed?
COMPRESS=yes

## What filesystem to use (rom or ext2)?
# PLD Linux kernel has only romfs compiled in.
#INITRDFS=rom

## Use udev to create /dev?
#USE_UDEV=no

## Should udev make device nodes for staticly linked devices as well?
#PROBSTATICMODULES=yes

## Use suspend to disk?
## Conflicts with USE_TUXONICE
USE_SUSPEND=no

## Do install software tuxonice modules?
## Conflicts with USE_SUSPEND
## Formerly Suspend2
USE_TUXONICE=no

## Should we use splash image?
# FB_SPLASH=yes

## framebuffer module to load
#FBMODULE=

# sleep after module loading
#MODULE_qla2xxx_USLEEP="2000000"

# install firmware to initrd
#MODULE_qla2xxx_FIRMWARE="ql2300_fw.bin"


Linijkę dotyczącą generowania splasha mam zakomentowaną. Gdy ją odkomentuję, po przeinstalowaniu kernel-desktop pojawia się komunikat:

Kod:
cp: nie można wykonać stat na `/etc/splash/luxisri.ttf': Nie ma takiego pliku ani katalogu
/sbin/geninitrd[2062]: /usr/sbin/splash_geninitramfs: not found


Dlaczego splash próbuje się generować mimo wyłączenia tej opcji w pliku konfiguracyjnym geninitrd? I czy da się wygenerować tego splasha od razu podczas instalacji kernela?
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 5 Maj 2008, 22:10   

kkowalcz napisał/a:
Problem w tym że u mnie nie ma /etc/sysconfig/splash
Bo to jest w pakiecie splashutils, który był ci zasugerowany. Nie jest on koniecznie potrzebny dla kernel-desktop dlatego nie jest pociągany przez zależności, a tylko sugerowany.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
croolyc 
zajonc trejn


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 985
Skąd: Polanów
Wysłany: 5 Maj 2008, 22:37   

kkowalcz napisał/a:
cp: nie można wykonać stat na `/etc/splash/luxisri.ttf': Nie ma takiego pliku ani katalogu

poldek -i splashutils splasutils-theme-...
Kod:
ln -s /usr/share/fonts/TTF/luxisri.ttf /etc/splash/luxisri.ttf
_________________
PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland
 
 
 
kkowalcz
[Usunięty]

Wysłany: 5 Maj 2008, 22:51   

Cytat:
Bo to jest w pakiecie splashutils, który był ci zasugerowany


Ale ja mam go zainstalowanego. I pakiet ten zawiera plik /etc/sysconfig/fbsplash, a nie splash. PS. Udało mi się doprowadzić do sytuacji w której nie pojawiają się żadne komunikaty o błędach przy instalacji kernela, jednakże splash nie pojawia się przy bootowaniu. Co tak naprawdę próbuje robić pakiet kernel-desktop przy instalacji z poldka i czemu ustawienia dotyczące splasha w pliku /etc/sysconfig/geninitrd nie mają na to wpływu?
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 5 Maj 2008, 23:32   

kkowalcz napisał/a:
Ale ja mam go zainstalowanego. I pakiet ten zawiera plik /etc/sysconfig/fbsplash, a nie splash
No tak... Nie patrzyłem na ftp tylko w cvs-ie, a tam jest wersja 1.38 i ona ma splash...
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
kkowalcz
[Usunięty]

Wysłany: 6 Maj 2008, 21:17   

Zbudowałem z cvs-a najnowsze splashutils, ustawilem, przeinstalowalem kernela, initrd ladnie sie wygenerowalo, ale efekt jest taki ze pojawia sie tapeta pod konsola, w dodatku pocięta i krzywo ustawiona. Ech chyba trzeba sobie odpuścić bootsplash.
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 6 Maj 2008, 21:47   

Ale nie myl bootsplasha z fbsplashem - to fbsplash Ci nie działa. Bootsplash działa pięknie.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group