|
PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux
|
|
Coś dla pldziarzy niedeweloperów |
| Autor |
Wiadomość |
mmazur
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Lip 2005 Posty: 51 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 19:06 Coś dla pldziarzy niedeweloperów
|
|
|
Serwis debian community oraz pogadanka jego autora o nim oraz o jego początkach, natchnął mnie do zrobienia czegoś podobnego w pld.
Cel -- stworzyć serwis przez i dla użytkowników, gdzie ci najbardziej aktywni w ogólnie pojętej społeczności (admini forum, moderatorzy forum, osoby najbardziej pomagające na forum, tutaj wstaw coś niezwiązanego z forum) dostawaliby różne benefity, w postaci konta/aliasu pocztowego z fajną domeną, konta jabberowego i może shella (też z fajną domeną .
Jedno tylko mam pytanie -- jaka domena? Do wyboru (chyba, że ktoś ma lepsze pomysły):
- pld-linux.net (krótkie, na temat, acz można się czepiać, że zrzynka
- pld-cośtam.org (np. pld-community.org)
- cośtam.pld-linux.org (np. community.pld-linux.org; fajne, bo w oficjalnej domenie, niefajne, bo długie -- planeta.community.pld-linux.org wygląda już trochę padakowo)
Jak to by miało wyglądać:
1. Administrowane i zarządzane w całości przez osoby chętne, czy to deweloperów, czy niedeweloperów (ja nie mam czasu). Infrastruktura (najprawdopodobniej w postaci jakiegoś xena/vserwera z dedykowanym ipikiem) zostanie zapewniona.
2. Co za tym idzie poza kilkoma zastrzeżeniami z mojej strony i wyznaczonymi pewnymi ramami projektu, władzę decyzyjną będą miały osoby, które się zgłoszą do pracy nad tym. (Chyba, że się zrobi jatka, wtedy, jako zadeklarowany pacyfista, rezerwuję sobie prawo pacyfikacji zainteresowanych jatkowiczów.)
3. Język angielski (w przeciwieństwie do samego pld, tzn. np. strony głównej) nie jest językiem głównym. Infrastruktura ma być tak przygotowana, żeby wspierała wielojęzykowość (i miło, jeśli ktoś wrzuci jakiś krótki opis po angielsku o co biega), ale w uproszczeniu polskie community ma swoją piaskownicę i może się w niej bawić jak się podoba (userskie wiki, planety userów, konta shellowe userów, czy też w/w konta emailowe/jabberowe domyślnie via google apps, chyba, że znajdą się chętni do postawienia pełnej infrastruktury w porządny sposób (spam!) i utrzymywania jej).
4. Ma być miło i przyjaźnie. Tzn. o ile deweloperzy mogą się żreć na listach do woli, o tyle akurat od tego kawałka projektu, jako że jest bezpośrednio skierowany do użytkowników, oczekuje się, że nie będzie tolerował niecywilizowanego zachowania.
No i to tyle.
Podsumowując -- potrzebuję jakiegoś wyboru (głosowanie?) domeny oraz (co ważniejsze) chętnych do zarządzania tym. Chętni mogą się zgłaszać do mnie na jabbera/maila (mmazur@kernel.pl oba), tutaj na PMy, bądź bezpośrednio w tym wątku.
A, i jak byłby ktoś tak miły, żeby wrzucić maila z linkiem na pld-users-pl@lists.pld-linux.org, bo nie jestem tam zapisany. |
|
|
|
 |
azhag
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Paź 2006 Posty: 43 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 19:20 Re: Coś dla pldziarzy niedeweloperów
|
|
|
| mmazur napisał/a: | - pld-linux.net (krótkie, na temat, acz można się czepiać, że zrzynka |
wg mnie kiepski pomysł, będzie się myliło z pld-linux.org
| mmazur napisał/a: | | - pld-cośtam.org (np. pld-community.org) |
wg mnie domena brzydko wygląda, jest nieproporcjonalna -- krótkie 'pld' i długaśne 'community', prędzej np. pld-people.org
| mmazur napisał/a: | | - cośtam.pld-linux.org (np. community.pld-linux.org; fajne, bo w oficjalnej domenie, niefajne, bo długie -- planeta.community.pld-linux.org wygląda już trochę padakowo) |
za długie, zwłaszcza jakby miała być w tym dodatkowa subdomena
--
edit: a ogólnie pomysł jest wg mnie świetny :] |
_________________ pogoda w conky :: wybierz jabbera :: linux user #403712 |
|
|
|
 |
grizz

Distro: PLD Titanium
Pomógł: 56 razy Dołączył: 27 Kwi 2006 Posty: 963 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 19:46
|
|
|
pld-users.org?
pomysł jak najbardziej. ok. Zwłaszcza wiki (mniej oficjalne niż to pld-linux.org) by się przydało.
niestety to na wikidot się nie rozruszało :/ |
_________________ jid/xmpp:grizz//jabster.pl
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org |
|
|
|
 |
bas

Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 196 razy Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 2195 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 21:24
|
|
|
[żart]A będzie można postawić sobie tam mldonkeya?[/żart]
A tak na poważnie:
- Z posta mmazur'a wnioskuję, że jest to adresowane m. in. do mnie.
- faktem jest, że się udzielam na forum, czasami dlatego, żeby odpocząć od pracy w pracy a zwykle dlatego, że zakładam, że ja komuś pomagam a ktoś mi pomaga,
- obawiam się, że trudno będzie znaleźć osoby z wolnym czasem i wiedzą,
- mam 4 własne domeny(moje nazwisko .eu .com .com.pl .pl), oczywiście w każdej z nich mam maila/alias, do tego mam 2 konta służbowe+aliasy, 2 konta darmowe na spam i jeszcze 3 inne(pocztę fetchmailuję do domu skąd odbieram pocztę lokalnie lub po vpn'ie z zewnątrz).
- administruję ponad 10 maszynami z PLD, więc konta shellowe posiadam i to w większości na dobrych łączach.
Z mojej strony: wątpię, żeby była szansa na rozwój tego projektu, chyba, że projekt byłby adresowany do bardzo początkujących użytkowników linuxa, gdzie mogliby się przez http/vnc/X -query/albo inny prosty wynalazek pobawić się systemem, mieć fajnego maila. Gdyby to zorganizować tak jak np. Citrix to byłoby to fajne bo powiedzmy, że jestem bardzo początkującym userem:
- instaluję sobie odpowiedni plugin do przeglądarki i mam fajny system, który potrafi zapisywać na moim lokalnym windowsowym dysku i drukuje na mojej lokalnej drukarce.
Coś takiego miało by spore szanse, piszę o Citrix'ie ze względu na łatwość podpięcia drukarek czy dysków.
Pozdrawiam BAS |
|
|
|
 |
croolyc
zajonc trejn

Pomógł: 25 razy Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 981 Skąd: Polanów
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 22:20
|
|
|
pld-users.net ew. pld-users.org
oczywiscie tez jestem zainteresowany udziałem
jeszcze nie wiem co moglbym robic ale mi sie podoba |
_________________ PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland |
|
|
|
 |
undefine
BOFH

Distro: PLD 1.0;1.1;2.0;3.0
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Lip 2005 Posty: 169 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 22:24
|
|
|
| bas napisał/a: |
Z mojej strony: wątpię, żeby była szansa na rozwój tego projektu, chyba, że projekt byłby adresowany do bardzo początkujących użytkowników linuxa, gdzie mogliby się przez http/vnc/X -query/albo inny prosty wynalazek pobawić się systemem, mieć fajnego maila. Gdyby to zorganizować tak jak np. Citrix to byłoby to fajne bo powiedzmy, że jestem bardzo początkującym userem:
- instaluję sobie odpowiedni plugin do przeglądarki i mam fajny system, który potrafi zapisywać na moim lokalnym windowsowym dysku i drukuje na mojej lokalnej drukarce.
Coś takiego miało by spore szanse, piszę o Citrix'ie ze względu na łatwość podpięcia drukarek czy dysków.
|
citrix raczej odpada. ale np fajna byłaby taka maszynka dostępna po nxie. jakoś ładnie skonfigurowana, z ładnymi programami... itepe. Z taką "wzorcową konfiguracją" - by luser jak mu coś nie działa mógł zobaczyć jak to działa na takim wzorcowym systemie.
Z tym że tutaj problem, bo ktoś (TM) musiałby to zrobić i tym zarządzać.
Opieka ze strony userów odpada, bo:
- ci co mają większą wiedzę - raczej albo mają rw i maszynek pod dostatkiem, albo też nie mają czasu
- ci co nie mają odpowiedniej porcji wiedzy nie będą potrafili się tym zająć na tyle by "nie odstraszało" to innych. A "ucząc się na błędach" - ten system by się nadawał tylko do przemiałki |
_________________ Andrzej Dopierała "The Undefined"
http://andrzej.dopierala.name |
|
|
|
 |
obi_gl
urzyszkodnik
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 86 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 22:47
|
|
|
| Skoro to ma być inne od dotychczasowego... linux-pld.org :> albo go-pld.org (lub coś innego zamiast org)... więcej głupich pomysłów nie pamiętam/nie mam. |
_________________ "Osobiście mnie prawie zawsze dziwiło, że nie-deweloperzy chcą PLD używać. Zapewne nie doceniam ich entuzjazmu..."
--- Mariusz Mazur |
|
|
|
 |
mmazur
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 23:04
|
|
|
| bas napisał/a: | A tak na poważnie:
- Z posta mmazur'a wnioskuję, że jest to adresowane m. in. do mnie.
- faktem jest, że się udzielam na forum, czasami dlatego, żeby odpocząć od pracy w pracy a zwykle dlatego, że zakładam, że ja komuś pomagam a ktoś mi pomaga,
- obawiam się, że trudno będzie znaleźć osoby z wolnym czasem i wiedzą,
- mam 4 własne domeny(moje nazwisko .eu .com .com.pl .pl), oczywiście w każdej z nich mam maila/alias, do tego mam 2 konta służbowe+aliasy, 2 konta darmowe na spam i jeszcze 3 inne(pocztę fetchmailuję do domu skąd odbieram pocztę lokalnie lub po vpn'ie z zewnątrz).
- administruję ponad 10 maszynami z PLD, więc konta shellowe posiadam i to w większości na dobrych łączach. |
1. Do administracji tym (że xenem) wystarczy zasadniczo jedna osoba. Dwa lata temu znalazły się osoby na forum, to i teraz niewykluczone, że się na to znajdą (w wersji minimum jest to tylko postawienie jakiejś strony/wiki, bo maila/jabbera można przez google'a).
2. Do administracji/moderacji forum nie są potrzebne zdolności techniczne. To samo z jakimiś grafikami. Czy też innymi 'community' zadaniami, jak na przykład pisaniem docsów.
3. Posiadanie X ilości maszyn nie jest aż tak częste
4. A email w domenie @pld-cośtam ma być 1337! I nie psuj oficjalnej linii partii twierdząc co innego |
|
|
|
 |
svl
paweld

Pomógł: 109 razy Dołączył: 19 Lis 2006 Posty: 953 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 23:11
|
|
|
pomysł jak najbardziej ok, | croolyc napisał/a: | | pld-users.net ew. pld-users.org | imo jedna z lepszych propozycji, krótka i nie będzie się mylić z głowną domeną |
_________________ God, root, what is difference? |
|
|
|
 |
bas

|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 23:24
|
|
|
| mmazur napisał/a: | 3. Posiadanie X ilości maszyn nie jest aż tak częste |
PLD powstało z rh bo ludziom był potrzebny system, który będzie ...., więc jest statystyczna szansa, że większość osób, które mają jakąś wiedzę nt. PLD ma więcej niż jedno PLD pod ręką:)
| mmazur napisał/a: | | ma być 1337! |
Może wykażę się lamerstwem, ale nie rozumiem:)
| mmazur napisał/a: | I nie psuj oficjalnej linii partii twierdząc co innego |
Ze względów marketingowych pomysł dawania jakiejś fajnej skrzynki w domenie pld-cośtam jest słuszny, zwłaszcza z opcjami: fetchmail, forward, dostęp przez www, pop3s, imap.
Pozdrawiam BAS |
|
|
|
 |
mmazur
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 23:43
|
|
|
| svl napisał/a: | pomysł jak najbardziej ok, | croolyc napisał/a: | | pld-users.net ew. pld-users.org | imo jedna z lepszych propozycji, krótka i nie będzie się mylić z głowną domeną |
Rzecz w tym, że to nie ma być dla zwykłych userów, tylko takich, co coś robią. Jakieś pld-contributor prędzej, tylko znowu za długie. |
|
|
|
 |
KrystianT
Pomógł: 183 razy Dołączył: 26 Paź 2005 Posty: 1837 Skąd: Kamionek
|
Wysłany: 15 Lipiec 2007, 23:57
|
|
|
A zwykłe pld.net ? Albo jak zajęte to pld-net.org lub pld-org.net |
_________________ Krystian T.
"Errare humanum est."
http://www.sady.net.pl |
|
|
|
 |
croolyc
zajonc trejn

Pomógł: 25 razy Dołączył: 06 Lip 2005 Posty: 981 Skąd: Polanów
|
Wysłany: 16 Lipiec 2007, 00:17
|
|
|
| mmazur napisał/a: |
Rzecz w tym, że to nie ma być dla zwykłych userów, tylko takich, co coś robią. Jakieś pld-contributor prędzej, tylko znowu za długie. |
ale przeca dla userow
zaawansowani beda robic a poczatkujacy czerpac wiedze
chyba na tym to ma polegac? |
_________________ PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland |
|
|
|
 |
bas

|
Wysłany: 16 Lipiec 2007, 00:55
|
|
|
| mmazur napisał/a: | | Rzecz w tym, że to nie ma być dla zwykłych userów, tylko takich, co coś robią. |
Wydaje mi się, że pld-user(s).* ze względów marketingowych powinno być skierowane właśnie do bardzo początkujących, jest to coś co mogłoby ludzi przyciągnąć do pld:) Powiedzmy, że każdy kto się zapisze na forum dostawał by takiego maila:) Developerzy mają aliasy w domenie pld-linux.org, nie wiem w jakim celu wydzielać kolejną grupę "coś robiących", jeśli ktoś coś robi dla PLD to bez większych problemów może zostać developerem PLD i dostać alias ktos@pld-linux.org.
Pozdrawiam BAS |
|
|
|
 |
dlugi
duddits

Distro: PLD Titanium;TH
|
Wysłany: 16 Lipiec 2007, 09:00
|
|
|
| mmazur napisał/a: | | 2. Do administracji/moderacji forum nie są potrzebne zdolności techniczne. To samo z jakimiś grafikami. Czy też innymi 'community' zadaniami, jak na przykład pisaniem docsów. |
Ogólnie za, tylko mam wątpliwości czy dublowanie tego forum (bo w gruncie
rzeczy do tego by się to sprowadziło) ma sens. Tu i tak jest stosunkowo
nieduży ruch (dla mnie to akurat zaleta).
Dokumentacja też raczej już jest, kwestia tylko by usprawnić proces jej
aktualizacji - tu wiki mogłoby się sprawdzić.
Można by też zrobić na takiej stronie bramkę do IRC-a, nie zawsze
jest pod ręką dostęp do shella a jakaś przeglądarka zawsze się
znajdzie. Sam się przekonałem, że szybka wymiana zdań na kanale
#pldhelp często pomaga w rozwiązaniu niespodziewanego problemu
Jakiś swój skromny wkład we wsparcie PLD mam (także stricte finansowy),
więc jeśli będzie brakowało chętnych do realizacji pomysłów
to zgłaszam się do pomocy. |
_________________ duddits
::http://fz6.pl/:: |
|
|
|