PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
CUPS - Drukarka lokalna
Autor Wiadomość
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 23:35   CUPS - Drukarka lokalna

Mam problem z konfiguracją lokalnej drukarki przez serwer http, jaki mam podać uri dla lokalnej drukarki ? "file://dev/parport0" czy jakiś socket? parport1 mam do programowania AVR-ów, a parport0 jest do drukowania...
Na http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_cups.html jakoś mnie nie oświeciło, są tylko uri dla zdalnych systemów drukowania ;) Do tej pory to moja zabawa z drukarkami pod linuksem ograniczała się do
Kod:
cat plik >/dev/parport0
;)
Kod:
# lsmod | grep par
parport_pc             35524  0
parport                30280  1 parport_pc
# dmesg | grep par
parport: PnPBIOS parport detected.
parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, dma 3 [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,EPP,ECP,DMA]
parport1: PC-style at 0x278 [PCSPP]
# rpm -qa | grep cups
cups-foomatic-db-Epson-20050405-1
cups-clients-1.1.23-1
cups-lib-1.1.23-1
cups-image-lib-1.1.23-1
cups-1.1.23-1
cups-filter-foomatic-3.0.2-1
cups-filter-pstoraster-7.07.1-1
cups-foomatic-db-20050405-1
Trzeba jeszcze coś doinstalować ?
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 2 Wrzesień 2005, 23:51   Re: CUPS - Drukarka lokalna

Light-I napisał/a:
Trzeba jeszcze coś doinstalować ?


cups-backend-parallel-1.1.23-1

Pozdrawiam BAS
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 00:03   

Cytat:
cups-backend-parallel-1.1.23-1
No OK, a jakie Device wybrać ?
Z tego ci kojarzę, to podchodzą mi dwa :
Kod:
AppSocket/HP JetDirect
LPR/LPD Host or Printer
no i jaki uri do tego ?
ustawiłem AppSocket i "socket://localhost", a wynik (drukowanie strony testowej) jest taki :
Kod:
   Description: EPSON Stylus COLOR 400
 Location: Drukaka Light-I'a
 Printer State: processing, accepting jobs.
"Network host 'localhost' is busy; will retry in 30 seconds..."
Device URI: socket://localhost

Kod:
# ps aux | grep cups
root      9351  0.3  0.4   6028  2428 ?        Ss   21:50   0:26 cupsd -c /etc/cups/cupsd.conf
lp       10463  0.1  0.9   7492  4980 ?        S    23:52   0:00 /usr/bin/perl /usr/lib/cups/filter/foomatic-rip 1 root Test Page 1
lp       10465  0.0  0.9   7492  4984 ?        S    23:52   0:00 /usr/bin/perl /usr/lib/cups/filter/foomatic-rip 1 root Test Page 1
lp       10466  0.0  0.9   7492  5000 ?        S    23:52   0:00 /usr/bin/perl /usr/lib/cups/filter/foomatic-rip 1 root Test Page 1
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 00:29   

Dosinstaluj sobie hpijs-* i ghostscript(chyba) drukarka powinna być widoczna w interfejsie www jak wybierasz porty i załaduj moduł lp.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 00:46   

Moja drukarka to EPSON Stylus COLOR 400, jak w/w w raporcie. ;)
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 00:53   

Z jakiś powodów wydawało mi się, że hp. Nie wiem czy paczka gimp-print-cups- nie zawiera ppd, dawno nie kombinowałem z cupsem(wada linuxa raz zrobiony zwykle działa wieki), genralnie jak załadujesz moduł lp to powinno być tą drukarke widać w cups.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 3 Wrzesień 2005, 01:09   

W sumie potrzebuję aby ktoś, kto ma "plujkę" Epsona na lokalnym LPT, wkleił to co mu się pod adresem : http://localhost:631/printers wyświetla na jej temat ;)

[ Dodano: 2005-09-08, 18:58 ]
OK, udało mi się sprawę rozgryźć:

EPS_S_COL_400
EPSON Stylus Color 400 - CUPS+Gimp-Print v4.2.6
Description: EPSON Stylus COLOR 400
Location: Drukarka Light-I'a
Printer State: idle, accepting jobs.
"Ready to print."
Device URI: epson:/dev/lp0

EPSSC400_LOW
Epson Stylus Color 400 Foomatic/stcolor
Description: EPSON Stylus Color 400 stcolor
Location:
Printer State: idle, accepting jobs.
Device URI: parallel:/dev/lp0

Trzeba mieć moduły: parport i lp w /etc/modules wpisane, wtedy dopiero są dostepne "URI" - j/w... :P
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group