PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kde - problem z instalkacja
Autor Wiadomość
bhog 


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 86
Skąd: Żywiec
Wysłany: 5 Sierpień 2005, 10:53   kde - problem z instalkacja

Witam
Problem dotyczy instalacji KDE, tak więc może po kolei.
Instaluje PLD ac 2.0 i586 mini – 20041028, następnie kernel up do 2.6.11.5-3, konfiguracja sieci (rt2400, wireless-tools) a następnie instalacja całej reszty już z sieci. Na początek X11 i fluxbox ... – wszystko działa super. Jednak problem zaczyna się po zainstalowaniu kdebase* i kdm*. Po zakończeniu instalacji pojawia się:
Kod:
INIT: id „3” respawning too fast: disable for 5 minutes

Jakby się uprzeć i poczekać to po 5 minutach wypluje to samo. Po restarcie system rusza, ale znika wszystko z /dev i kto wie co jeszcze. Przykładowo fsck nie mogę odpalić bo /dev/hdXX nie istnieje choć główny system plików ‘/’ jest zamontowany. Moja znajomość linuksa jest niewielka, więc mało myśląc dostaje się na dysk inną drogą i ‘doklejam’ wcześniej zrobioną kopię /dev. System prawie normalnie startuje ale teraz po zakończeniu odpalania znów pojawia się;
Kod:
INIT: id „3” respawning too fast: disable for 5 minutes

Niby mogę zalogować się do systemu ale nic co przed instalacją kde+kdm było w systemie nie działa: X11, fluxbox, mc, pldconf... - goły system.
Wydaje mi się, że to wina kde, ponieważ jeszcze niedawno śmigało na tym PC zainstalowane PLD+kde, też instalowane z sieci, ale ok 2-3 miesięcy temu. Może to wina tego, że jądro mam to co ostatnio a kdebase* i kdm* i potrzebne temu zależności zmieniły swoją ‘świeżość’ na ftp ?

Proszę o pomoc i jakiekolwiek rady, bo już nie mam sił instalować kolejny raz wszystkiego od nowa nie mając pewności, że robię coś w kierunku zadziałania systemu.


Pozdrawiam
_________________
Bóg, Honor, Ojczyzna, Górale
 
 
Orionus 


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 74
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Sierpień 2005, 23:53   

Co do ladowania kde sprobuj zamiast kdm uzyc gdm. Zainstaluj gdm-2.6.0.9-2 i gdm-init-2.6.0.9-2.
 
 
 
bhogx
Gość
Wysłany: 7 Sierpień 2005, 19:34   

Oki poszlo. Problem rozwiazal upgrade systemu.
Zainstalowalem dla obadania gdm tylko, ze teraz zeby wylaczyc kde musze sie wpierw wylogowac i wylaczyc go za pomoca gdm. W ustawieniach kde cos tam jest ale nie bardzo dziala tzn nic nie zmienia. Czy to wina tego ze zainstalowalem gdm ? Wczesniej przy kdm normalnie dalo sie wylaczyc komputer od razu z kde.

Pozdrawiam
 
 
Chavez 
asylus.pl


Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 51
Skąd: Szczecin
Wysłany: 7 Sierpień 2005, 21:19   

Raczej tak. Tez przeszedlem z kdm na gdm i dziala najpierw wyloguj a potem wylacz spod gdm-a juz.
_________________
"Dobre piwo jest jak dobry system operacyjny: Ty już padniesz a ono ciągle działa!"
http://chavez.asylus.pl - Trochę wolniej...
 
 
 
bhog 


Dołączył: 01 Sie 2005
Posty: 86
Skąd: Żywiec
Wysłany: 7 Sierpień 2005, 22:29   

Ahmm, jeszcze moze dodam, jesli komus to sie przytrafi, ze w moim przypadku
Kod:
INIT: id „3” respawning too fast: disable for 5 minutes

pojawilo sie dlatego, ze w /etc/inittab
Kod:
x:5:respawn:/usr/bin/X11/gdm -nodaemon

podalem zla sciezke do gdm'a, co zapewne tez bylo przyczyna pojawienia sie tego dla kdm'a. Jeszcze przed zmiana runlevel 3 na 5.

A co do znikniecia polowy systemu to: 'nie wiem nie znam sie no zarobiony jestem' ;)

Pozdrawiam
_________________
Bóg, Honor, Ojczyzna, Górale
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group