PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja z chroot - problem, poldek nie chce nic pobierać
Autor Wiadomość
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:20   Instalacja z chroot - problem, poldek nie chce nic pobierać

Witam, próbuję zainstalować PLD z chroot (siedzę na Gentoo).
Staram się to robic zgodnie z instrukcją.
Jest napisane, żeby skompilować poldka (co zrobiłem), o instalowaniu nic nie było więc nie instalowałem.

Kod:
# ./poldek --root /pld --mkdir -c poldek.conf -i FHS

i już tutaj się wysypuje - mówi że nie zna opcji --mkdir, więc próbuję dalej bez tego.
Bez --mkdir ruszyło, tylko chciało pobierać Ra. Zmodyfikowałem pld-sources.conf:
Cytat:

# PLD 2.0 (Ac)
[source]
name = ac
type = pdir
path = ftp://ftp.pld-linux.org/d.../i686/PLD/RPMS/

Z poziomu katalogu, z którego kompilowałem poldka wywołuję:
Kod:
# cli/poldek --root=/mnt/pld --cachedir=/mnt/pld/var/cache/poldek --conf conf/poldek.conf -n ac -i FHS
Retrieving ac::packages.dir.mdd...
Retrieving ac::packages.dir.gz...
.............................. 100.0% [11.9M (22.7K/s)]                     
Verifying ftp://ftp.pld-linux.org/dists/ac/PLD/i686/PLD/RPMS/packages.dir.gz... OK
Loading [pdir]ac...
warn: no packages loaded
error: FHS: no such package

Każda próba zainstalowania FHS kończy się errorem takim.
Proszę o pomoc.
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:42   

A
Kod:
--root=/mnt/pld --cachedir=/mnt/pld/var/cache/poldek --conf /etc/poldek/poldek.conf -n ac -i FHS
nic nie da ?
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 21:53   

W /etc nic z poldka nie ma bo go nie instalowałem (jest tylko skompilowany, bez make install).
A spróbuję zainstalować z RescueCD. Właśnie się pobiera.
 
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 22:24   

vanbastek napisał/a:

# PLD 2.0 (Ac)
[source]
name = ac
type = pdir
path = ftp://ftp.pld-linux.org/d.../i686/PLD/RPMS/



zmien type na pndir
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 8 Styczeń 2006, 23:22   

Kod:

[root@nrg]:[~/poldek-0.20] $ cli/poldek --root=/mnt/pld --cachedir=/mnt/pld/var/cache/poldek --conf conf/poldek.conf -n ac -i FHS
Retrieving ac::packages.ndir.md...
Retrieving ac::packages.ndir.gz...
.............................. 100.0% [9.7M (14.6K/s)]                       
error: ftp://ftp.pld-linux.org/dists/ac/PLD/i686/PLD/RPMS/packages.ndir.gz: broken file
warn: no packages loaded
error: FHS: no such package

:(
 
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 00:30   

hmm, a tak z innej beczki, nie prosciej zainstalowac z rescue cd ?
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 08:55   

Spider kolega juz zciaga Rescue CD!! Wiec tez pomyslal o tej innej beczce ;)
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 13:45   

Okazuje się, że nie bardzo. W rescue cd nie chce mi neo zadziałać, modem (sagem) jest ładnie wykrywany przy starcie, nawet mam napisane co zrobić a i tak kończy się na błędach w stylu:
Kod:

Sending CMVs to device /proc/bus/usb/001/002
Unable to send CMVs to driver: Inappropriate iotcl for device
Failed to send CMVs to device /proc/bus/usb/001/002
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 14:03   

Poszukaj tutaj wysle ze cos znajdziesz.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 16:12   

W instrukcji do thomsona? Przecierz napisałem że mam sagema ;)
Wrócilem do opcji przez chroot, tylko że instaluję pojedyńcze paczki rpm'em. Mało wygodne ale powinno zadziałać :mrgreen:
 
 
 
Saigon 


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 04 Sie 2005
Posty: 751
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 16:25   

niby do tomphsona ale jednak zawsze jakas pierdola moze nie grac. juz mi sie zdazalo znalezc to oc potrzebowalem w opisie do innego sprzetu.
_________________
Linux is like Wigwam. No Gates, No Windows, Apache Inside !!!

Pytanie nie brzmi dlaczego powinienes przeniesc się na Linuxa ale dlaczego nie mial bys tego robic!
 
 
 
 
spider 
Administrator
Developer


Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1144
Skąd: Szczecin
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 16:32   

http://pl.docs.pld-linux...._neo_sagem.html
_________________
Zanim zadasz pytanie: przeczytaj
Surfuj bez obaw!praca
 
 
undefine 
BOFH


Distro: PLD 1.0;1.1;2.0;3.0
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 16 Lip 2005
Posty: 171
Skąd: Poznań
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 19:00   Re: Instalacja z chroot - problem, poldek nie chce nic pobie

vanbastek napisał/a:
Witam, próbuję zainstalować PLD z chroot (siedzę na Gentoo).

trochę nie na temat, ale mój "patent" na instalację z chroota:
1. odpalamy dowolnego linuksa, przygotowujemy partycje pod pld, montujemy ją gdzieś. np w /mnt/test
2. ściągamy z ftp://ftp.pld-linux.org/people/undefine/chroot/ac chroota pod naszą architekturę do /mnt/test
3. rozpakowujemy (tar tfvj plik.tar.bz2) (jest też dostępny tar.gz w przypadku gdy w systemie z którego instalujemy nie ma bzip2 np jakaś dyskietka z linuksem ;)
4. edytujemy /etc/resolv.conf w nim ustawiając jakiś serwer dns np
nameserver 150.254.78.2
5. chrootujemy się w ten system (chroot /mnt/test)
6. poldek --upa, --ask, instalujemy jajko, lilo, rc-scripts, jakiś edytor, pewnie klienta dhcp.. i ogólnie to na co mamy ochotę - trzeba także co nieco zaktualizować aktualne programy które tam są (upgrade * ;)
7. ustawiamy i odpalamy lilo, ustawiamy hasło dla roota
8. reboot i cieszymy się działającym systemem ;)


Może nie jest to najprostsze, ale przynajmniej jest kontrola nad każdym elementem operacji i... chyba zawsze działa ;)

Pozdro!
 
 
vanbastek 


Dołączył: 08 Sty 2006
Posty: 6
Skąd: Gliwice
Wysłany: 9 Styczeń 2006, 20:23   

Ciutkę późno, ale warto wiedzieć o tej możliwośći :)
Ja się pomęczyłem i instalowałem po koleji to co potrzeba (rpm --root=/mnt/pld), już się chrootowałem, poldek działa bez zarzutów, zostało mi praktycznie jajko i mogę odpalić PLD :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group