PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Net na swiezym PLD
Autor Wiadomość
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:26   

Teraz jak rozumiem mam sie zajac czytaniem manuala "Konfiguracja systemu" :)
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:32   

Instaluj teraz co ci tylko palce na poldka naniosą :)
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:35   

hehehe :) A plyte glowna tez instaluje??
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:43   

Sterowniki IDE plyty głownej powinny załadować ci się już samemu. To nie winda i nie trzeba specjalnego softu instalować. Jądro i jego moduły załatwiają sprawę.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 01:52   

Ok dzieki. Ide dzialac :P Czyli za jakis czas wpadne i powiem ze znow cos sie nie udalo :)
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 02:14   

jedno z moich ostatnich pytan tej nocy... Skad mam wiedziec ze modul do realteka 8139 to 8139too?? tzn skad mam brac nazwy ?? Mam naprzyklad grafike zintegrowana (co za pech) Intel no i wiem ze w poldku moge pobrac stery do niej i tam mam i810 i128 i i740 Skad mam wiedziec ktore to ?? acha i co mam jeszcze zainstalowac mam siec hdd... Jeszcze grafika dzwiek to wszytko ?? Pozniej idzie ustawianie przez pldconf firegl albo jeszcze cos innego i instalacja srobowiska graficznego tak ??
Ostatnio zmieniony przez Doom 29 Grudzień 2005, 02:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 02:17   

Ja nie wiem co masz jeszcze se zainstalować. To już Twoja "brocha". Nazwy bierzesz bo szukasz, a jeśli to moduł jajka to masz pełną dokumentację do każdego modułu więc można doczytać.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 02:21   

czyli mam chodzic po necie i szukac nazw tak ? :) Ok zabieram sie do roboty :)
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 03:38   

Niekoniecznie. Jeśli wiesz na jakim chipsecie jest dana karta, to możesz domyślić się nazwy. Poza tym w miare zbierania doświadczenia się nauczysz zgadywać czy rozpoznawać sterowniki w linuksie. Poldek jest bardzo mocnym narzędziem w szukaniu nazw pakietów do odpowiednich urządzeń itp. itd.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 09:56   

Tak ale instalujac pakiet instaluje tez modul i wpisuje go do modprobe.conf ??
 
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 10:24   

ok dodalem glowny chip i/o na plycie glownej (jeszcze niewiem po co) korzystalem z pcidev i jak wpisalem agp to mi wywalilo ten chip :) jest jeszcze opcja fb... Co to ?? jak to wywoluje to wywala mi karte graficzna. Zaladowalem ale niewiem czy dobrze bo niewiem co pisac zamiast eth0 w modprobe.conf... Narazie mam "alias agp intel-agp" i "alias fb0 intelfb" niewiem czy dobrze bo niewiem dokladnie jak to ma wygladac mam tylko jako przyklad te eth0 ktore wczoraj wpisywalem... acha i jak sprawdzic czy podany modul dobrze dziala ??
 
 
 
kiesiu
[Usunięty]

Wysłany: 29 Grudzień 2005, 15:11   

Doom pcidev to bardzo intuicyjne narzędzie. Jesli nie masz jakiegoś speyficznego sprzętu to większość modułów masz już zainstalowane razem z jądrem. Co zaś się tyczy tego do czego wyświetla nazwy modułów pcidev to:
ide - kontrolery dysków IDE,
scsi / scsi24 - kontrolrey dysków SCSI (to drugie na jądra 2.4),
sata - kontrolery dysków SATA,
net - karta sieciowa,
agp - moduł do obsługi magistrali AGP,
gfx - karta graficzna,
snd - karta dźwiękowa,
usb - kontrolery USB,
pcmcia - karty rozszerzeń PCMCIA,
fb - framebuffer

Wyświetla Ci odpowiedni moduł, Ty wpisujesz:
Kod:
modprobe nazwa_modulu

Jeśli Ci wypisze, że "module not found" no to poszukasz go poldekiem. W trybie interaktywnym wpisujesz:
Kod:
search -f *nazwa_modulu*

I już wiesz, co masz zainstalować.

Przy okazji, czasami przy ładowaniu błędy / ostrzeżenia / informacje nie są wyświetlane na ekran tylko zapisywane w logach. Sprawdzasz co tam wypisał na przykład tak:
Kod:
dmesg | tail

albo przeszukujesz grepem.
 
 
Doom 

Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 211
Skąd: Legionowo
Wysłany: 29 Grudzień 2005, 15:34   

hmmm jak po pcidev wpisuje gfx to nic mi nie pokazuje :( ale po fb pokazuje mi karte graficzna czemu ??? :) i co mam wpisywac w modprobe.conf po alias bo nieladuje mi prawie nic... Tylko siec ide i jeszcze pare rzeczy... Jak mam dodac USB Mysz (psmouse) Modul do obslugi magistrali agp (niemam agp :P tylko plci-e a karte mam zintegrowana wiec niewiem czy mi to napewno potrzebne) ?? chodzi mi tylko o to co jest odrazu po alias np. eth0...
 
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 3 Styczeń 2006, 22:41   

lspci to też fajne polecenie... ;)
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group