PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem/Pytanie (Winda i Linux PLD)
Autor Wiadomość
RamzesiK90 

Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 4
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 22:22   Problem/Pytanie (Winda i Linux PLD)

Witam mam takie pytanie wiem ze najpierw trzeba miec winde zainstalowana a potem linuxa zeby wszystko smigalo. Nie wiem jak ustawic partycje linuksowe w instalatorze zeby przypadkiem nie wyrzucic tych z Winda.
Mam 2 dyski 40gb i 80gb (na ten 80gb instalacja nie wchodzi w gre) 40 jest na slave a 80 master pierwszego IDE czy chcialem zrobic po 20gb na system czy moze mi ktos opisac jak powinienem przeprowadzic pozniejsza instalacje linuxa zeby nie wysypac partycji z winda?? dzieki z gory
 
 
raikou 
lim IQ->0 IQ = 0


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 23:41   

A gdzie masz partycje z Windą? Na 80GB bo on jest jako master? Masz tylko jedną partycję Windy czy kilka?
_________________
Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods.
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 23:46   

moje doswaidczenia
mam 2 dyski 80 GB i 20 GB
na 80 byl zainstalowany windows wiec go nie ruszalem wyjolem dysk wlazylem 20 GB spartycjonowalem zaisntalowalem linuxa podpielem jako first master 80 jako secondery master odpowiedni wpis w lilo i mam oba systemy :P
wiem ze mozna to zrobic inaczej ale jak zaczynalem nie moglem stracic windy i nie chcialem ryzykowac :)
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30 Grudzień 2005, 23:58   

Podczas instalacji windowsa załóż tylko jedną partycję 20 GB na slave. Podczas instalacji Linuxa nie ruszaj tej partycji, tylko załóż nowe dla Linuxa. Będziesz instalować na /dev/hdb, hdb1 to będzie partycja windy, a dla Linuxa zostaną hdb2, hdb3... itd.
_________________
Pooh
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group