PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wyłączeniem czcionki
Autor Wiadomość
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 25 Grudzień 2005, 19:53   Problem z wyłączeniem czcionki

Kiedyś zainstalowałem dodatkową czcionkę i ustawiłem aby wszędzie taka była, teraz jak chcę zmienić na inną to nie wszędzie się zmienia.
Np. na niektórych stronkach jest ta normalna a na niektórych włącza się ta niechciana. GIMP jest cały w tej czcionce.
Odinstalowałem ją i wyrzuciłem nawet z dysku ale nie pomogło. Pojawiła się nawet w Ekranie Powitalnym jak KDE się ładuje.
Jak ją wyłączyć ?
 
 
 
raikou 
lim IQ->0 IQ = 0


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25 Grudzień 2005, 20:45   Re: Problem z wyłączeniem czcionki

ADI-mistrzu napisał/a:
Kiedyś zainstalowałem dodatkową czcionkę

Gdzie ją zainstalowałeś?

Cytat:
i ustawiłem aby wszędzie taka była, teraz jak chcę zmienić na inną to nie wszędzie się zmienia.

Co oznacza "wszędzie"?

Cytat:
Np. na niektórych stronkach jest ta normalna a na niektórych włącza się ta niechciana.

Strony www mogą mieć różne czcionki chyba że używasz Linksa. Sprecyzuj.

Cytat:
GIMP jest cały w tej czcionce.

GIMP to gtk, czcionki ustawione w KDE nic do niego nie mają.

Cytat:
Odinstalowałem ją i wyrzuciłem nawet z dysku ale nie pomogło. Pojawiła się nawet w Ekranie Powitalnym jak KDE się ładuje.
Jak ją wyłączyć ?

Ekranie powitalnym czyli temat KDM czy Splash Screen?
_________________
Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods.
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 25 Grudzień 2005, 21:37   

Wziąłem w Centrum sterowania dodaj czcionkę i poszło. Potem też w centrum jest opcja aby ustawiać czcionki jakie mają być (parę tabel) i wszystkie wziąłem na tę jedną. No te akurat raczej powinny mieć normalne np. www.elektroda.pl.
Z GIMPem w takim razie nie wiem dlaczego, ale tez jest cały w tej czcionce.
Splash Screen, robiłem własny ekran ale jak dałem napis to zauważyłem że tez jest ta czcionka.
 
 
 
raikou 
lim IQ->0 IQ = 0


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 295
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 10:03   

Co do GIMPA to jest to aplikacja bazująca na GTK więc ustawienia KDE (bazującego na QT) nic dla niego nie znaczą. Musisz zmienić czcionkę dla GTK, a to można zrobic poleceniem gtk-chtheme z pod konsoli po uprzedniej instalacji paczki gtk2-change-theme lub instalujac najnowszą paczkę gtk2-theme-engine-qt (robi ona to że aplikacje na GTK wyglądają jak te na QT) z CVSu, która zapewnia tą funkcjonalność.

Tyle zrozumiałem, i tyle jestem Ci w stanie pomóc.
_________________
Humans cannot create from nothingness, humans cannot accomplish anything without holding on to something, humans are not gods.
 
 
zajac 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 506
Skąd: Toruń
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 12:30   

raikou a powiedz czy gtk2-theme-engine-qt wyglada lepiej od gtk2-change-theme? bo gtk2-change-theme i calkiem fajnie wygladaja aplikacje gtk.
Ale jesli gtk2-theme-engine-qt wyglada lepiej to powiedz co nalezy zrobic po zaintalowaniu tej paczki zeby dzialalo :)
_________________
Strony internetowe Toruń.
 
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 13:56   

GIMP działa już dobrze, ale reszta dalej ma pozmieniane czcionki :/.
W tym Gtk czcionki:
Arial, ClearyU Alternate..., ClearyU PUA, Cursor, Dingbats, MS Sans Serif, NewsPaper, OpenSymbol, Sans, Standart Symbols L, System
wyglądają jak ta którą dodałem. Chyba coś czcionki się popierdzieliły :/. Jak to przywrócić, może poprostu usunąć wszystkie i ponownie je dodać ?
Jak to zrobić ?
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 16:12   

Poldek.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 18:05   

No myślałem aby wywalić cały katalog z nimi (bo usunięcie tamtej nic nie dało), i do instalowanie go z powrotem za pomocą komend.
Tyle że nie wiem jaki to katalog i nie znam komend.
 
 
 
shadzik 


Pomógł: 128 razy
Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 1773
Skąd: Berlin
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 18:29   

Oczywiście olałeś poprzednią radę. Nie zajrzałeś do poldka. Bo po co ? Na wszystkie pytania, które postawiłeś wyżej odpowie Ci poldek. Gdzie jest katalog, który szukasz, czy jest coś zainstalowane, gdzie to jest zainstalowane itd. Wystarczy chcieć poszukać. Nie chcę Ci psuć zabawy pt. "O kurcze, sam do tego doszedłem, ale linuks jest fajny" i nie będę Ci mówił co masz krok po kroku zrobić. Dostaniesz wskazówki. Powtórze innych prosząc Cię o stawianie konkretnych pytań - nie "coś, gdzieś, jakoś mi się popsuło i nie działa" - chcemy konkretów.
_________________
checking for beer in -lfridge... no
Warning: No beer found in fridge!
We highly suggest that you rectify this situation immediately.
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 21:53   

Zajrzałem, ale jeszcze nie umiem dobrze posługiwać się nim, nie znam komend itd.
Zaglądałem do dokumentacji ale nic nie znalazłem :/. W googlach też najlepiej nie poszło.
A oto konkretne pytanie:

Skąd wziąć komendy, gdzie znaleźć jakie są ? Tylko proszę nie odpowiadajcie "W poldku" bo jak wpisze help to wszystkich mi nie pokaże. Niewiem, może je samemu sie wymysla, ale ja jeszcze tego nie potrafię.
 
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26 Grudzień 2005, 22:11   

ADI-mistrzu napisał/a:
Skąd wziąć komendy, gdzie znaleźć jakie są ? Tylko proszę nie odpowiadajcie "W poldku" bo jak wpisze help to wszystkich mi nie pokaże. Niewiem, może je samemu sie wymysla, ale ja jeszcze tego nie potrafię.

Nie pokazuje wszystkich? Po pierwsze:
Kod:
poldek> help

Po drugie:
Kod:
poldek> desc -?

Po trzecie:
Kod:
poldek> install -?

Po czwarte:
Kod:
poldek> uninstall -?

Po piąte... dalej już sobie poradzisz.
_________________
Pooh
 
 
ADI-mistrzu 


Distro: Titanium
Dołączył: 19 Paź 2005
Posty: 345
Skąd: Legionowo
Wysłany: 27 Grudzień 2005, 17:18   

Ok dzięki, już jest wszystko ok. Pliki były uszkodzone i nie do naprawy, przeinstalowałem katalog.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group