PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[HOWTO] pld na penie male howto ;]
Autor Wiadomość
saxifrage 

Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 4
Skąd: Poznań
Wysłany: 18 Listopad 2006, 23:15   

n30 napisał/a:
ql tlyko w pld w initrd, sleep nie jest wkompilowane... zreszta request o cos takiego jest na dole howto.

to może busybox? on jest w initrd
Kod:
 /bin/busybox sleep 7

(nie sprawdzone:)
 
 
djrzulf 

Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 1
Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 21:05   

usleep 7000000 i na 7s robi przerwę :)
 
 
secam 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Kwi 2007
Posty: 11
Wysłany: 9 Październik 2007, 20:18   

Witam!
Czy da się, jeśli tak, to jak, odpalić PLD z pena jeśli bios nie bootuje z usb,
a cdrom jest zepsuty, za to działa flopydisk?
_________________
--
pzdr
secam
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 9 Październik 2007, 20:37   

secam napisał/a:
Czy da się, jeśli tak, to jak, odpalić PLD z pena jeśli bios nie bootuje z usb,
a cdrom jest zepsuty, za to działa flopydisk?

Da się(nie sprawdzałem, ale w teorii tak) odpalasz z dyskietki gdzie masz sbm i wskazujesz, że mam dalej bootować z usb.
http://sourceforge.net/pr...p?group_id=4185
Jeśli sbm nie potrafi wskazać z jakiś powodów usb to możesz sobie na dyskietce umieścić dowolny bootloader.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
hoek
[Usunięty]

Wysłany: 12 Maj 2008, 23:36   

robię wszystko jak w instrukcji napisane :) a gdy chcę poldkiem zainstalować shadow i chkconfig to nie ma takich pakietów :( instaluje z rescue 2.95
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 12 Maj 2008, 23:42   

hoek napisał/a:
robię wszystko jak w instrukcji napisane :) a gdy chcę poldkiem zainstalować shadow i chkconfig to nie ma takich pakietów :( instaluje z rescue 2.95

Bo instalujesz TH a w TH nie ma z tego co pamiętam(nie mam pod ręką działającego TH) shadow, jest passwd-cośtam.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
hoek
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2008, 09:03   

hmm ok, to jak ac zainstalować? zmienić ino poldek source? na płytce rescue jest poldek-ac ale nie śmiga niezgodności wywala :(
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 13 Maj 2008, 09:07   

hoek napisał/a:
jak ac zainstalować?

http://rescuecd.pld-linux.org/download/2005-10-23/

Pozdrawiam BAS
 
 
 
hoek
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2008, 09:33   

aha po prostu starsze rescue ok :) dzięki :)

a tak poza konkursem to istnieje możliwość zainstalowania th na penie? czy jeszcze nie?
czy jest po prostu inna lista pakietów :)
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 13 Maj 2008, 09:47   

hoek napisał/a:
czy jest po prostu inna lista pakietów :)

yeap.
Cytat:
a tak poza konkursem to istnieje możliwość zainstalowania th na penie?

Tak, różnice są analogiczne jak pomiędzy instalacją ac i th na normalnym dysku.
Właściwie to jedyną różnicą pomiędzy instalacją na dysku sata/scsi a usb-storage(np. pendrive) są moduły jakie trzeba włożyć do initrd.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
hoek
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2008, 10:08   

dziękuje bardzo za odpowiedzi na moje być może trywialne pytanka :P

czas zasiąść nazot do zabawy :)

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje :)
 
 
paszczus 
Developer

Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 21
Wysłany: 18 Sierpień 2008, 21:45   

No, ciekawy temat :) Bylo jak zrobic rescueCD na pendrive, ale tego nie bylo.
Moze by to tez wrzucic na pld-users.org ?
 
 
uzi18 
Developer PLD


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 289
Skąd: Pabianice
Wysłany: 14 Wrzesień 2008, 11:52   

Moja propozycja dzieki temu bez cudowania mozna zrobic opoznienie - wystarcy dodac do genienitrd opcje --with-wait_key

Ewentualnie linijke :
Kod:
WAIT_FOR_KEY=yes

nalezy dodac do /etc/sysconfig/geninitrd

testujcie - latka na geninitrd :

Kod:
$ diff -u /sbin/geninitrd /sbin/geninitrd_usb
--- /sbin/geninitrd     2008-08-06 13:16:10.000000000 +0200
+++ /sbin/geninitrd_usb 2008-09-14 11:51:20.000000000 +0200
@@ -25,6 +25,7 @@
 USEINSMODSTATIC=no
 USE_SUSPEND=yes
 USE_TUXONICE=no
+WAIT_FOR_KEY=no
 # it should be safe to remove scsi_mod from here, but I'm not sure...
 PRESCSIMODS="-scsi_mod unknown -sd_mod"
 PREIDEMODS="-ide-core unknown -ide-detect -ide-disk"
@@ -102,7 +103,7 @@
        echo "       [--with-suspend] [--without-suspend]"
        echo "       [--with-tuxonice] [--without-tuxonice]"
        echo "       [--without-dmraid] [--without-multipath]"
-       echo "       [--without-blkid]"
+       echo "       [--without-blkid] [--with-wait_key]"
        echo "       <initrd-image> <kernel-version>"
        echo ""
        echo "example:"
@@ -1703,6 +1704,9 @@
        --without-blkid)
                USE_BLKID=no
                ;;
+       --with-wait_key)
+               WAIT_FOR_KEY=yes
+               ;;
        --with=*)
                BASICMODULES="$BASICMODULES ${1#--with=}"
                ;;
@@ -2073,6 +2077,13 @@
 # additional devs always needed
 [ ! -e "$DESTDIR/$rootdev_add" ] && inst $rootdev_add /dev

+if is_yes "$WAIT_FOR_KEY"; then
+add_linuxrc <<-'EOF'
+       echo "Press ENTER to start boot ..."
+       read waitforkey
+EOF
+fi
+
 if [ "$INITRDFS" = "initramfs" ]; then
        inst_d /newroot
        if [ "$rootdev" = "/dev/nfs" ]; then


Moze pozniej podesle na pld-devel-pl i wrzuce do cvs ... zobaczymy.

Czekam na wasz odzew.
ps. dzieki temu przenioslem zwykle th na pena i dziala ...

ps2. padla propozycja (dzieki adamg) wykorzystania w pliku /etc/sysconfig/geninitrd zmiennej typu :
MODULE_{nazwa modulu}_USLEEP=opoznienie_po_zaladowaniu.

edit:

Bardziej elegancki sposob (UWAGA! U MNIE DZIALA ):
- czekamy 30 sek. na pojawienie sie root-a jesli sie nie pojawi pokazujemy userowi co ma innego do wyboru

Kod:

--- /sbin/geninitrd    2008-08-06 13:16:10.000000000 +0200
+++ /home/users/uzi/geninitrd    2008-09-15 01:51:25.000000000 +0200
@@ -2125,6 +2125,30 @@
             device=$rootdev
         fi
 
+        # 30 sekund opoznienia na poczatek
+        echo "Waiting for root device apear "
+        timetowait=30
+        device_short=`basename $device /dev/`
+        while [ "$timetowait" != "0" ];
+        do
+            timetowait=$((timetowait - 1))
+            echo -n "."
+            wehaveroot=`grep $device_short /proc/partitions`
+
+            if [ -z "$wehaveroot" ]; then
+                sleep 1
+            else
+                timetowait=0
+                echo "Found root device"
+            fi
+        done
+
+        if [ -z "$wehaveroot" ]; then
+            busybox awk '{print "/dev/"$4" "}' /proc/partitions
+            echo -n "Can't find root=$device please choose one from listed above :"
+            read device
+        fi
+
         mount -t $rootfs -r $device /newroot
         init="$(echo "$CMDLINE" | busybox awk '/init=\// { gsub(/.*init=/,NIL,$0); gsub(/ .*/,NIL,$0); print }')"
         if [ -z "$init" -o ! -x "/newroot$init" ]; then

_________________
Pozdrawiam
Bart.
 
 
 
Monitka 

Dołączyła: 18 Paź 2012
Posty: 5
Wysłany: 28 Październik 2012, 10:57   

Czy taki pendrive działa na zasadzie liveCD i czy dam radę włączyć tam środowisko graficzne, czy trzeba coś dograć?
_________________
pozycjonowanie stron
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 28 Październik 2012, 13:23   

Jak chcesz ze środowiskiem graficznym to zainteresuj się http://gnome.livecd.pld-linux.org/ - pod Features masz link do prostego sposobu na przeniesienie tego live na pendriva.
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group