PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[solved] po reboocie system nie wstaje
Autor Wiadomość
marcineq 

Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 7
Skąd: Kosice
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 18:12   [solved] po reboocie system nie wstaje

Witam

mam taki maly problemik a wiec, mam pld ti w vmware , zainstalowalem iptables oraz iptables-init , zrobilem reboot i system nie wstaje , zaraz po menu w lilo zawiesza sie przy "Loading linux.... ...._" jakis pomysl na troubleshooting? nabootowac rescue cd i gdzie dalej szukac problemu ? :wink:

dzieki z gory za odpowiedzi :cool:
Ostatnio zmieniony przez marcineq 20 Sierpień 2008, 21:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 19:37   

Pokaż lilo.conf

Pozdrawiam BAS
 
 
 
marcineq 

Dołączył: 19 Cze 2008
Posty: 7
Skąd: Kosice
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 20:01   

bas napisał/a:
Pokaż lilo.conf



[root@rescue ~]# cat /mnt/etc/lilo.conf
default=linux
timeout=50
boot=/dev/sda
prompt
menu-title = "Choose your destiny"
menu-scheme = "wk:kc:ck:Ck"
read-only
lba32

map=/boot/map
install=/boot/boot.b
image=/boot/vmlinuz
initrd=/boot/initrd
label=linux
root=/dev/sda1
read-only

[root@rescue ~]#


lilo.conf wyglada w porzadku..


chcialem przeinstalowac lilo ale wywala mi z dziwnym problemem o raidzie ktory nigdy niebyl robiony


poldek:/all-avail> install --force lilo-22.8-5.i686
Processing dependencies...
lilo-22.8-5.i686 obsoleted by lilo-22.8-5.i686
There are 1 package to install, 1 to remove:
I lilo-22.8-5.i686
R lilo-22.8-5.i686
Need to get 356.6KB of archives (356.6KB to download).
After unpacking 559.8KB will be used.
Retrieving titanium::lilo-22.8-5.i686.rpm...
.............................. 100.0% [356.6K (47.1K/s)]
Executing rpm --upgrade -vh --force --root /...
Preparing... ##################################################
lilo ##################################################
Remember to type "lilo" after upgrade. Or rc-boot if you are using it.
poldek:/all-avail> quit

Writing /root/.poldek-cache/packages.rpmdbcache.var.lib.rpm.gz...
[root@rescue /]# lilo
Fatal: raid_setup: stat("/dev/sda")

---------edit-----------
ok problem z raidem rozwiazany zapomnialem zamountowac dev i proc
[root@rescue dev]# lilo -v
LILO version 22.8, Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger
Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2006 John Coffman
Released 19-Feb-2007 and compiled at 09:44:58 on Aug 8 2008

/proc/misc: No entry for device-mapper found
Is device-mapper driver missing from kernel?
Failure to communicate with kernel device-mapper driver.
Reading boot sector from /dev/sda
Using MENU secondary loader
Calling map_insert_data

Boot image: /boot/vmlinuz -> vmlinuz-2.6.25.15-1
Mapping RAM disk /boot/initrd -> initrd-2.6.25.15-1.gz
Added linux *

Writing boot sector.
/boot/boot.0800 exists - no boot sector backup copy made.
[root@rescue dev]# cat /proc/misc
1 psaux
228 hpet
231 snapshot
[root@rescue dev]# reboot

i dziala wszystko :wink:

dziwne czemu sie tak stalo ale najwazniejsze ze cos sie czlowiek nowego nauczyl
 
 
 
 
bas 


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 199 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 2305
Skąd: Łódź
Wysłany: 20 Sierpień 2008, 22:27   

marcineq napisał/a:
ok problem z raidem rozwiazany zapomnialem zamountowac dev i proc

Yeap, jest to opisane w dokumentacji, zresztą temat wałkowałem kilka dni temu na forum.

Pozdrawiam BAS
 
 
 
eldawid2 

Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 4
Wysłany: 11 Luty 2012, 15:04   

marcineq napisał/a:
bas napisał/a:
Pokaż lilo.conf



[root@rescue ~]# cat /mnt/etc/lilo.conf
default=linux
timeout=50
boot=/dev/sda
prompt
menu-title = "Choose your destiny"
menu-scheme = "wk:kc:ck:Ck"
read-only
lba32

map=/boot/map
install=/boot/boot.b
image=/boot/vmlinuz
initrd=/boot/initrd
label=linux
root=/dev/sda1
read-only

[root@rescue ~]#


lilo.conf wyglada w porzadku..


chcialem przeinstalowac lilo ale wywala mi z dziwnym problemem o raidzie ktory nigdy niebyl robiony


poldek:/all-avail> install --force lilo-22.8-5.i686
Processing dependencies...
lilo-22.8-5.i686 obsoleted by lilo-22.8-5.i686
There are 1 package to install, 1 to remove:
I lilo-22.8-5.i686
R lilo-22.8-5.i686
Need to get 356.6KB of archives (356.6KB to download).
After unpacking 559.8KB will be used.
Retrieving titanium::lilo-22.8-5.i686.rpm...
.............................. 100.0% [356.6K (47.1K/s)]
Executing rpm --upgrade -vh --force --root /...
Preparing... ##################################################
lilo ##################################################
Remember to type "lilo" after upgrade. Or rc-boot if you are using it.
poldek:/all-avail> quit

Writing /root/.poldek-cache/packages.rpmdbcache.var.lib.rpm.gz...
[root@rescue /]# lilo
Fatal: raid_setup: stat("/dev/sda")

---------edit-----------
ok problem z raidem rozwiazany zapomnialem zamountowac dev i proc
[root@rescue dev]# lilo -v
LILO version 22.8, Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger
Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2006 John Coffman
Released 19-Feb-2007 and compiled at 09:44:58 on Aug 8 2008

/proc/misc: No entry for device-mapper found
Is device-mapper driver missing from kernel?
Failure to communicate with kernel device-mapper driver.
Reading boot sector from /dev/sda
Using MENU secondary loader
Calling map_insert_data

Boot image: /boot/vmlinuz -> vmlinuz-2.6.25.15-1
Mapping RAM disk /boot/initrd -> initrd-2.6.25.15-1.gz
Added linux *

Writing boot sector.
/boot/boot.0800 exists - no boot sector backup copy made.
[root@rescue dev]# cat /proc/misc
1 psaux
228 hpet
231 snapshot
[root@rescue dev]# reboot

i dziala wszystko :wink:

dziwne czemu sie tak stalo ale najwazniejsze ze cos sie czlowiek nowego nauczyl


Kolego. Mam ten sam problem. Posiadam Slax 6.1.2 po utworzeniu pliku lilo.conf wysypuje mi się ten sam błąd: Fatal: raid_setup: stat("/dev/hda"). Montuje dev i proc tak jak radzisz i nadal nic. Jestem zielony z linuxa i potrzebuję konkretnej rady osoby która się zna na tym.przy montowaniu wyrzuca mi raz że istnieje drugi raz że katalog nie istnieje.. Opisz mi to jak możesz- będę wdzięczny...
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 12 Luty 2012, 15:28   

Może paczka device-mapper.xxxx nowszej wyższej wersji zainstalować ?
Albo zamiast lilo grub-a ja mam wersje 1.9
Grub2 "potykał" się co chwile na byle czym.
 
 
eldawid2 

Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 4
Wysłany: 13 Luty 2012, 19:50   

stachsp napisał/a:
Może paczka device-mapper.xxxx nowszej wyższej wersji zainstalować ?
Albo zamiast lilo grub-a ja mam wersje 1.9
Grub2 "potykał" się co chwile na byle czym.


hej
dzięki za podpowiedź. dodałem nową paczkę device-mapper i niestety nic nie pomogło. Skorzystałem więc z drugiej opcji. Doinstalowałem gruba 0.97. Jednak kiedy utworzyłem plik menu.lst system nadal odpala mi się pomijając gruba. Posiadam Slax 6.1.2 w live cd. Bardzo bym prosił o pomoc. Może mógłbyś mi podesłać ten plik konfiguracyjny?
 
 
eldawid2 

Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 4
Wysłany: 13 Luty 2012, 20:18   

stachsp napisał/a:
Może paczka device-mapper.xxxx nowszej wyższej wersji zainstalować ?
Albo zamiast lilo grub-a ja mam wersje 1.9
Grub2 "potykał" się co chwile na byle czym.


poza tym nie mogę dodać pliku menu.lst do /boot. ???
 
 
stachsp 

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Wysłany: 13 Luty 2012, 20:46   

Cytat:
poza tym nie mogę dodać pliku menu.lst do /boot. ???

mój konfig gruba
Kod:
default 0
timeout 10
color green/black

title WISTA
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1

title PLD Linux
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda6 vga=normal
initrd /boot/initrd

Ja instaluje gruba z pldconf....w pld to krótki ciekawy programik.Jak miałes w miare dobrze lilo to grub powinien to przejąć, nie wiem jak na piechote to zrobić. W pld jest opisane
http://carme.pld-linux.org/~megabajt/docs/
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 13 Luty 2012, 21:52   

eldawid2 napisał/a:
Posiadam Slax 6.1.2 w live cd.
eldawid2 napisał/a:
poza tym nie mogę dodać pliku menu.lst do /boot. ???
Nie wiem czy cię dobrze rozumiem - chcesz coś dodać/zmienić do systemu, który jest na płycie CD???
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
eldawid2 

Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 4
Wysłany: 13 Luty 2012, 21:59   

KrystianT napisał/a:
eldawid2 napisał/a:
Posiadam Slax 6.1.2 w live cd.
eldawid2 napisał/a:
poza tym nie mogę dodać pliku menu.lst do /boot. ???
Nie wiem czy cię dobrze rozumiem - chcesz coś dodać/zmienić do systemu, który jest na płycie CD???


Ja dodaje za pomocą programu myslax creator. Tzn tworzę nowy obraz iso. Inaczej się nie da ponieważ wszystko jest w live. a plik konfiguracyjny należy umieśćić w /boot/grub-prawda? czy mogę go dorzucić do /etc ? to są moje początki z linuxem więc proszę o zrozumienie... sporo już doczytałem i się nauczyłem jednak wciąż mi czegoś brakuje...
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 13 Luty 2012, 22:11   

eldawid2 napisał/a:
a plik konfiguracyjny należy umieśćić w /boot/grub-prawda?
W pld tak, jak ma slax to nie wiem... Na forum slax'a nikt się z podobnym problemem nie spotkał? Nie potrafili pomóc?
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group