PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
KDE dlugo sie laduje, bledy w .xsession-desktop
Autor Wiadomość
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 30 Październik 2005, 10:19   KDE dlugo sie laduje, bledy w .xsession-desktop

Witam,
jakis czas temu zrobilem sobie upgrade z KDE 3.3 do 3.4 i cos sie pozajaczkowalo
POdczas ladowania KDE, kiedy wyswietla sie splash na etapie "ladowanie uslug systemowych" KDE stoi dobre kilka minut, potem niby przechodzi dalej ale znowu gdy znika splashscreen pulpit jest czysty i znowu kilka minut, potem laduje sie jako pierwsza opera i znowu kilka minut, nawet pasek startu sie nie laduje, cale KDE zaczyna dobrze chodzic po okolo 10-15minutach.
W w/w pliku mam takie komunikaty:

startkde: Starting up...
kbuildsycoca running...
kdecore (KLibLoader): WARNING: KLibrary: /usr/lib/kde3/kcm_keyboard.so: undefined symbol: init_keyboard_layout
opera: [java] Disabling java due to potential problems. If you know
what you are doing, you can set the environment variable
OPERA_FORCE_JAVA_ENABLED to '1' to override this.
Start Opera with '-debugjava' argument for more information.

konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program

Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation


Gdk-WARNING **: ISO8859-2

konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program
konsole: WARNING: Unable to use /usr/share/apps/konsole/screen.desktop
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program

Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation


Gdk-WARNING **: ISO8859-2


Gdk-WARNING **: ISO8859-2


** WARNING **: Failed to open font: "-adobe-helvetica-bold-r-*-*-10-*".
OggS-SEEK: at 0 want 350200 got 345536 (diff-requested 350200)
OggS-SEEK: at 349632 want 520 got 0 (diff-requested -349112)
opera: spellcheck.so: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program


konsole: WARNING: Unable to use /usr/share/apps/konsole/screen.desktop
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program
konsole: WARNING: KLocale: trying to look up "" in catalog. Fix the program




troche tego jest chyba do ponaprawiania - ktos ma jakies rady bo niestety nie mam ostatnio na tyle czasu zeby sam zaczac probowac a w necie tez raczej nic nie znalazlem :/
z gory dzieki
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 30 Październik 2005, 15:17   

simh napisał/a:
nie mam ostatnio na tyle czasu zeby sam zaczac probowac
A dlaczego ktokolwiek by miał mieć więcej czasu na rozwiązanie twoich problemów, niż ty sam ?
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 31 Październik 2005, 20:49   

Light-I napisał/a:
simh napisał/a:
nie mam ostatnio na tyle czasu zeby sam zaczac probowac
A dlaczego ktokolwiek by miał mieć więcej czasu na rozwiązanie twoich problemów, niż ty sam ?


wiesz... takie odpowiedzy to bys sobie darowal... :?
Dlaczego ktos mialby miec czas na moje problemy? bo moze ktos sie juz z takim problemem spotkal i wie w czym tkwi rzecz i jest w stanie odpisac z glowy a ja na to np musialbym posiwecic wiele godzin/dni probowania "a moze tak, a moze jednak tak"
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 1 Listopad 2005, 09:49   

1. Przykro mi, ale to nie była odpowiedź, tylko pytanie, a co mogę sobie podarować, to tylko moi znajomi wiedzą... :P
http://rtfm.killfile.pl/#zanim :
Cytat:
Nigdy nie zakładaj, że należy Ci się odpowiedź. Nie należy się - w końcu nie płacisz za to. Otrzymasz odpowiedź, jeżeli na nią zasłużysz - gdy zadasz solidne, interesujące i zmuszające do myślenia pytanie. Takie, które może wzbogacić wiedzę ogółu, a nie takie, które jedynie wyciąga od innych informacje.

2. Eksperyment podstawowy w takich wypadkach, i nie mów, że takowej metody "w necie tez raczej nic nie znalazlem :/" - wywal w inne miejsce konfigi .kde z katalogu użytkownika.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 1 Listopad 2005, 11:24   

Light-I napisał/a:
1. Przykro mi, ale to nie była odpowiedź, tylko pytanie

Byla to ODPOWIEDZ, ODPOWIEDZIALES na mojego POSTA, to, ze byla to BEZSENSOWNA dla mnie i totalnie zbedna odpowiedz to juz inna sprawa, ale odpowiedz jest odpowiedzia
Light-I napisał/a:
a co mogę sobie podarować, to tylko moi znajomi wiedzą... :P

to moze takie uwagi i komentarze oszczedz dla swoich znajomych

[quote="Light-I"]http://rtfm.killfile.pl/#zanim :
Cytat:
Nigdy nie zakładaj, że należy Ci się odpowiedź. Nie należy się - w końcu nie płacisz za to. Otrzymasz odpowiedź, jeżeli na nią zasłużysz - gdy zadasz solidne, interesujące i zmuszające do myślenia pytanie. Takie, które może wzbogacić wiedzę ogółu, a nie takie, które jedynie wyciąga od innych informacje.

Nigdzie nie widzialem linka, ktory wskazywalby na to zeby to byla zasada panujaca na tym forum, jak bede mial czas to zamieszcze w necie tekst z ktorego bedzie wynikac, ze wszyscy uzytkownicy w internetu maja mi placic prowizje od zycia - i tez bede se to wklejal gdzie tylko popadnie...
ale z jednym masz racje, nikt nie musi mi odpisywac i wyobraz sobie, ze licze sie z tym i pewnie sam sie tym bede musial zajac za jakis czas ale co z tego? nic, moj swiat nie legnie w gruzach...
Aha jeszcze tylko... "interesujace i slolidne" pytanie... interesujace to pojecie wzgledne, kazdy interesuje sie czyms innym, a akurat slowo "solidne" jest raczej w ogole nie na miejscu :)
Light-I napisał/a:
2. Eksperyment podstawowy w takich wypadkach, i nie mów, że takowej metody "w necie tez raczej nic nie znalazlem :/"

Odpowiedzi w necie ot ja znalazlem, ale niestaty byly tak istotne jak twoja odpowiedz... i tak samo przydatne (w wiekszosci)
Light-I napisał/a:
wywal w inne miejsce konfigi .kde z katalogu użytkownika.

cos podobnego juz zrobilem (prawdzialem czy na innym uzytkowniku bedzie podobny problem) i niby pomoglo ale takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje

PS wiem, troche mnie ponioslo z ta "prowizja od zycia" i wiem, ze ten tekst http://rtfm.killfile.pl/#zanim jest dobrym tekstem, z ktorym kazdy powinien sie zapoznac, ale nie jest to zasada i jakies wymuszenie, stosowalbym to bardziej jako RADE

w taki oto sposob w tym topicu sa juz 3 odpowiedzi dosc dlugie odpowiedzi z czego jedno zdanie na temat...
Pozdrawiam
 
 
pooh 


Pomógł: 151 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 1340
Skąd: Wrocław
Wysłany: 1 Listopad 2005, 12:27   

simh napisał/a:
Light-I napisał/a:
wywal w inne miejsce konfigi .kde z katalogu użytkownika.

cos podobnego juz zrobilem (prawdzialem czy na innym uzytkowniku bedzie podobny problem) i niby pomoglo ale takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje

Mogłeś to od razu napisać - że problem tkwi w twoich ustawieniach .kde (a nie np. w samym KDE). Wygląda na to, że będziesz musiał usunąć te ustawienia, odpalić KDE, pozwolić mu odbudować jakieś domyślne ustawienia i potem pracowicie przenosić stare ustawienia, sprawdzając czy środowisko ci się nie sypie.

Na czuja obstawiam, że winne są ustawienia jakiegoś programu spoza KDE. Zacznij od wywalenia opery.

Chyba, że ktoś zna jakieś lepsze, magiczne sposoby? ;-)

simh napisał/a:
wiem, ze ten tekst http://rtfm.killfile.pl/#zanim jest dobrym tekstem, z ktorym kazdy powinien sie zapoznac, ale nie jest to zasada i jakies wymuszenie, stosowalbym to bardziej jako RADE

Ależ oczywiście - to jest zbiór dobrych rad. Możesz się do nich nie stosować, ale robisz to na własne ryzyko.
_________________
Pooh
 
 
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 1 Listopad 2005, 13:05   

no tak, zapomnialem napisac, ze na innych kontach dziala - moj blad
A co do tego, ze jakies inne programy to mozliwe ale nie wydaje mi si, zeby to byla wina opery bo w tym logu pisze tylko, ze ma problemy z java ale sprawdze to :)

co do tego tesktu http://rtfm.killfile.pl/#zanim to, jak juz napisalem, wiem, ze jest on zbiorem dobrych rad do ktorych dobrze jest sie stosować ale nie sa to zelazne zasady, ile topicow na tym (i kazdym innym) forum spelnia zasady tam opisane. Zreszta jak juz mowilem, wiele pojec jest tam bardzo subiektywnych, kazdy ma swoje poczucie co jest "interesujace" a co nie, poprostu "co kto lubi" Ale ok, nie o tym jest ten topic :) bo jeszcze sie jakis mod zdenerwuje i wszystko powycina :)
 
 
Light-I 
Używatiel PLD


Distro: PLD 2.0;3.0
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 30 Lip 2005
Posty: 841
Skąd: /town/Słupsk
Wysłany: 2 Listopad 2005, 11:37   

rtfm napisał/a:
Takie, które może wzbogacić wiedzę ogółu, a nie takie, które jedynie wyciąga od innych informacje.
W tym zdaniu jest dopełnienie dla "solidne, interesujące i zmuszające do myślenia pytanie"... ;)
simh napisał/a:
ale nie wydaje mi si

Zamiast marudzić, nie prościej sprawdzić ? ;)
Wywal przynajmniej ustawienia od konsole i locale dla KDE, jak by wynikało z log-a.
_________________
Postrzeganie stopnia komplikacji problemu jest odwrotnie proporcjonalne do chęci jego samodzielnego rozwiązania... :P
 
 
 
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 3 Listopad 2005, 15:12   

Light-I napisał/a:

simh napisał/a:
ale nie wydaje mi si

Zamiast marudzić, nie prościej sprawdzić ? ;)
Wywal przynajmniej ustawienia od konsole i locale dla KDE, jak by wynikało z log-a.

no, taka odpowiedz to juz rozumiem :)

no wiec, wywalilem cale .kde z ~, wywalilem opere i mam:

/etc/X11/gdm/Xsession: Setup done, will execute: /usr/bin/ssh-agent -- /usr/bin/
startkde
xset: bad font path element (#158), possible causes are:
Directory does not exist or has wrong permissions
Directory missing fonts.dir
Incorrect font server address or syntax
startkde: Starting up...
kbuildsycoca running...
kdecore (KLibLoader): WARNING: KLibrary: /usr/lib/kde3/kcm_keyboard.so: undefine
d symbol: init_keyboard_layout
QFont::setPointSize: Point size <= 0 (-3)
OggS-SEEK: at 0 want 350200 got 345536 (diff-requested 350200)
OggS-SEEK: at 349632 want 520 got 0 (diff-requested -349112)
*** loading the extensions datasource
*** ExtensionManager:_updateManifests: no access privileges to application direc
tory, skipping.
*** loading the extensions datasource
*** ExtensionManager:_updateManifests: no access privileges to application direc
tory, skipping.
*** loading the extensions datasource
*** ExtensionManager:_updateManifests: no access privileges to application direc
tory, skipping.

Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation


Gdk-WARNING **: ISO8859-2


Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation


Gdk-WARNING **: ISO8859-2


Gdk-WARNING **: ISO8859-2


** WARNING **: Failed to open font: "-adobe-helvetica-bold-r-*-*-10-*".
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1600fb1
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1600fb1
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1600fb1
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1600fb1
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1600fb1
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1601195
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1601195
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1601195
response file cannot be found
ExitCode: 2

dzis zauwazylem tez ze OpenOffice 1.1 tez sie dlugo laduje, chyba AZ tak dlugo nie powinien.. ehh... cos sie sypie, zainstalowalem GNOME, zeby porownac... w ogole sie nie wlacza - chyba, ze wlacza sie ponad 30 min...
enlightenment dziala w miare normalnie :)
 
 
simh 

Dołączył: 05 Sie 2005
Posty: 36
Wysłany: 3 Listopad 2005, 16:04   

hmm.. logowalem sie wlasnie jako inny user i niestaty... to samo :(
mi sie wydaje, ze w samym kde problem tkwi, w tym nowym logu cos o prawach dostepu jest.. ale tez mi sie nie wydaje, zeby to bylo najwazniejsze bo wczesniej nic o tym nie bylo. sam nie wiem
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group