PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
budowanie paczek ze specy
Autor Wiadomość
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:03   budowanie paczek ze specy

Witam.
Mam taki problem. Podczas proby budowania jakiejkolwiek paczki ze speca wywala mi nastepujacy blad:
Kod:

[michal@pldmachine SPECS]$ ./builder -bb w32codec.spec  --with license_agreement
# $Revision: 1.100 $, $Date: 2008/09/03 08:41:23 $

Error: package build failed. (no more info)
[michal@pldmachine SPECS]$   


Budowanie paczek pod Titanium rozni sie jakos od budowania paczek pod ac albo th?

Kod:

[michal@pldmachine SPECS]$ rpm -qa | grep kernel
kernel-laptop-headers-2.6.24.7-3.x86_64
kernel-laptop-2.6.24.7-3.x86_64
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:12   

Nie rózni się - chyba, ze spec ma osobny branch do Ti... ale to się b. rzadko zdarza.

Kod:
~/rpm/SPECS/ builder -bb --with license_agreement w32codec.spec
# $Revision: 1.100 $, $Date: 2008/09/03 08:41:23 $

Building w32codec.spec with the following conditional flags:
 --with license_agreement

from available:
--with   :       <license_agreement>
--without:

Available branches: VERSIONED DEVEL RA-branch
error: Architecture is not included: x86_64


ostatnia linijka ;)

Musisz zbudowac to w środowisku 32 bit
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:17   

... i na 32bitach buduje się ładnie:

Kod:
Processing files: w32codec-20071007-2wla
Checking for unpackaged file(s): /usr/lib/rpm/check-files /home/users/builder32/tmp/w32codec-20071007-root-builder32
Wrote: /home/users/builder32/rpm/RPMS/w32codec-20071007-2wla.i686.rpm
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:17   

no tak tylko, ze ja mam ten blad ze wszystkimi paczkami (probowalem linuxdcpp, knetworkmanager)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:19   

a dodaj opcję -v
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:23   

Kod:
[michal@pldmachine SPECS]$ ./builder -bb -v knetworkmanager.spec
1224703335.619341303 build-binary
1224703335.668152362 get_spec
1224703335.677355277 cvsup
1224703335.685748649 cvsup: knetworkmanager.spec
1224703337.257107675 cvsup: done!
# $Revision: 1.15 $, $Date: 2008/04/15 21:07:25 $
1224703337.265069351 parsing specfile
1224703337.269729581 get icons
1224703337.276014832 cache_rpm_dump using rpmbuild command

Error: package build failed. (no more info)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
grizz 


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 27 Kwi 2006
Posty: 995
Skąd: Kraków
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:26   

hmm

rpm-build-4.4.9-74.x86_64

zainstalowane?
_________________
http://galeria.firlej.org || http://grizz.pl
Pomóż rozwijać wiki uzytkowników PLD: http://pld-users.org
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 22 Październik 2008, 21:34   

heh no wlasnie nie :)
swieza instalacja, wiedzialem ze o czyms zapomne ;)
dzieki

#Edit
Potyczek ciag dalszy:)
Po pierwsze w knetworkmanager.spec musialem zmienic linijke
Kod:
"cp -f /usr/share/libtool/ltmain.sh admin"
na
Kod:
"cp -f /usr/share/libtool/config/ltmain.sh admin"
bo po zainstalowaniu wymaganych libtool ltmain.sh siedzi wlasnie w config (nie wiem czy to jest blad ale mysle ze jakis developer moglby na to rzucic okiem ;) )

Po drugie budowanie wywala sie na czyms takim:

Kod:
/usr/bin/ld: cannot find -luuid
collect2: ld returned 1 exit status
make[3]: *** [libkdeinit_knetworkmanager.la] Error 1
make[3]: Leaving directory `/home/users/michal/rpm/BUILD/knetworkmanager-0.2.2/knetworkmanager/src'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/users/michal/rpm/BUILD/knetworkmanager-0.2.2/knetworkmanager'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/users/michal/rpm/BUILD/knetworkmanager-0.2.2'
make: *** [all] Error 2
błąd: Błędny status wyjścia z /home/users/michal/tmp/rpm-tmp.59635 (%build)


Błędy budowania RPM-a:
    Błędny status wyjścia z /home/users/michal/tmp/rpm-tmp.59635 (%build)
Error: package build failed. (no more info)


Wie ktos moze jak ten blad naprawic ?
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
sbady 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 157
Wysłany: 25 Październik 2008, 15:02   

Cytat:
Po drugie budowanie wywala sie na czyms takim:
/usr/bin/ld: cannot find -luuid
...


zainstaluj libuuid-devel
 
 
 
darede 
>:)


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 19 Lip 2005
Posty: 407
Skąd: Głuchołazy/Wrocław
Wysłany: 30 Październik 2008, 20:34   

dzieki, zadzialalo:)
_________________
http://darede.jogger.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group