PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
alsa intel8x0
Autor Wiadomość
croolyc 
zajonc trejn


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 985
Skąd: Polanów
Wysłany: 22 Czerwiec 2007, 12:59   alsa intel8x0

cholera mnie bierze
nigdy nie mialem z tym wiekszego problemu do teraz
przejrzalem forum i listy
mam:
Kod:
rpm -qa alsa*
alsa-tools-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-mix-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-maemo-1.0.14-1.i686
alsa-oss-1.0.14-1.i686
alsa-lib-1.0.14a-1.i686
alsa-plugins-oss-1.0.14-1.i686
alsa-udev-0.1-0.1.i686
alsa-utils-1.0.14-2.i686
alsa-lib-devel-1.0.14a-1.i686

Kod:
lsmod | grep snd
snd_pcm_oss            39328  0
snd_mixer_oss          15104  1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0m          14604  1
snd_intel8x0           29212  0
snd_ac97_codec         95908  2 snd_intel8x0m,snd_intel8x0
ac97_bus                2944  1 snd_ac97_codec
snd_pcm                69764  4 snd_pcm_oss,snd_intel8x0m,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              19716  1 snd_pcm
snd                    44772  9 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0m,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          8456  3 snd_intel8x0m,snd_intel8x0,snd_pcm
soundcore               6752  2 snd,i810_audio

Kod:
cat /etc/sysconfig/alsa_udev
OSS_EMULATION=yes
MODULES_0="snd-mixer-oss snd-seq-oss snd-pcm-oss"

Kod:
ls /dev/sound/
audio1  dsp  dsp1  mixer  mixer1

Kod:
cat /etc/modprobe.conf | grep snd
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias sound-slot-0 snd-card-0
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

nic w /etc.modprobe.d i w /etc/modules
dzwięk w gierach (et, supertux) jest
w mplayer jest
w xmms jest

natomiast w kde sa jajca
kmix pokazuje
Cytat:
Intel ICH6 Modem
- ???
w Centrum Sterowania -> Dźwięki i multimedia -> System dźwiękowy
jak ustawie OSS - test dźwięku działa
jak ustawie ALSA - test milczy
bez wzgledu na ustawienia w kde cały czas brak dźwięku w firefox (flash, mplayer)
_________________
PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 22 Czerwiec 2007, 15:30   

Kod:
-bash-3.2# rpm -qa alsa*
alsaplayer-output-esound-0.99.77-1.i686
alsa-lib-1.0.14a-1.i686
alsa-lib-devel-1.0.14a-1.i686
alsa-lib-static-1.0.14a-1.i686
alsaplayer-output-jack-0.99.77-1.i686
alsaplayer-output-alsa-0.99.77-1.i686
alsa-utils-1.0.14-2.i686
alsaplayer-scopes-opengl-0.99.77-1.i686
alsaplayer-input-mad-0.99.77-1.i686
alsaplayer-0.99.77-1.i686
alsaplayer-input-mikmod-0.99.77-1.i686
alsa-oss-devel-1.0.14-1.i686
alsa-oss-1.0.14-1.i686
alsaplayer-interface-gtk2-0.99.77-1.i686
alsaplayer-input-flac-0.99.77-1.i686
alsa-udev-0.1-0.1.i686
alsaplayer-input-sndfile-0.99.77-1.i686
alsaplayer-interface-text-0.99.77-1.i686
alsaplayer-scopes-gtk-0.99.77-1.i686
alsaplayer-daemon-0.99.77-1.i686
alsaplayer-output-nas-0.99.77-1.i686
alsa-plugins-a52-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-samplerate-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-pulse-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-oss-1.0.14-1.i686
alsa-plugins-mix-1.0.14-1.i686
alsaplayer-input-vorbis-0.99.77-1.i686
alsa-plugins-jack-1.0.14-1.i686
alsaplayer-input-audiofile-0.99.77-1.i686
alsaplayer-static-0.99.77-1.i686
alsaplayer-devel-0.99.77-1.i686
alsaplayer-interface-xosd-0.99.77-1.i686
alsaplayer-interface-gtk-0.99.77-1.i686
alsa-tools-1.0.14-1.i686

Kod:
-bash-3.2# lsmod | grep snd
snd_rtctimer            3488  1
snd_seq_dummy           3716  0
snd_seq_oss            29824  0
snd_seq_midi_event      7040  1 snd_seq_oss
snd_seq                47184  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          7436  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            39328  0
snd_mixer_oss          15104  1 snd_pcm_oss
snd_intel8x0           29212  1
snd_ac97_codec         95908  1 snd_intel8x0
ac97_bus                2944  1 snd_ac97_codec
snd_pcm                69636  3 snd_pcm_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec
snd_timer              19588  3 snd_rtctimer,snd_seq,snd_pcm
snd                    44772  12 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore               6752  1 snd
snd_page_alloc          8456  2 snd_intel8x0,snd_pcm

Kod:
-bash-3.2# cat /etc/sysconfig/alsa_udev
OSS_EMULATION=yes
MODULES_0="snd-intel8x0 snd-mixer-oss snd-pcm-oss"

Kod:
-bash-3.2# ls /dev/sound/
adsp  audio  dsp  mixer  sequencer  sequencer2

Kod:
-bash-3.2# cat /etc/modprobe.conf | grep snd
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-intel8x0
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss

nic w /etc.modprobe.d i w /etc/modules
Kmix nie pokazuje modemu tylko układ dźwiękowy.
W KDE działa OSS i ALSA, a mam ustawione "Rozpoznaj automatycznie"
Dźwięk w firefox działa normalnie.
_________________
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez zalp 23 Czerwiec 2007, 16:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
croolyc 
zajonc trejn


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 985
Skąd: Polanów
Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 13:58   

wpisalem twoje konfigi
reboot i nic :( dalej to samo
grrrrr kurA
pokaz
Kod:
rpm -qa kernel* && rpm -qa udev*

Kod:
lspci  | grep AC
00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 03)
ten modem mi sie tu wcina, jak go zablokowac?
_________________
PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 23 Czerwiec 2007, 17:07   

Mnie się wydaje, że dwa drivery na raz (snd_intel8x0m i snd_intel8x0) to chyba zbyt dużo.
Chyba, że "snd_intel8x0m" jest tylko do modemu. Ja modemu nie mam, ale chyba driver jest też do karty dźwiękowej.
Więc może:
Kod:
alias sound-slot-0 snd-intel8x0m

Jeżeli jednak "snd_intel8x0m" jest tylko do modemu to jego i opcje dla niego może wpisz jako drugą kartę. Czy jakoś tak, ale nie wydaje mnie się.
[EDIT]
Chyba jednak się mylę. :mrgreen:
Więc może:
Kod:
alias char-major-116 snd
alias char-major-14 soundcore
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias sound-slot-0 snd-card-0
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
alias snd-card-1 snd-intel8x0m
alias sound-slot-1 snd-intel8x0m
alias sound-slot-1 snd-card-1
alias sound-service-1-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-1-1 snd-seq-oss
alias sound-service-1-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-1-8 snd-seq-oss
alias sound-service-1-12 snd-pcm-oss

alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss

options snd cards_limit=2

Qrka, coś sporo tych aliasów. Może nie za dużo?
Znalazłem coś takiego jeszcze w sieci:
Cytat:
For sound to work, snd-intel8x0 needs to be loaded before snd-intel8x0m, which is the modem driver. Therefore, I added the following line to /etc/modules.conf:
Kod:
below snd-intel8x0m snd-intel8x0

[...]
2.6.x uses modprobe.conf instead of modules.conf. modprobe.conf doesn't support the "below" directive, one has to use the new "install" primitive instead. I used /sbin/generate-modprobe.conf to determine the corresponding commands. So, this is what I added to /etc/modprobe.conf:
Kod:
install snd-intel8x0m { /sbin/modprobe snd-intel8x0; } ; /sbin/modprobe --first-time --ignore-install snd-intel8x0m

Jeszcze jakiś link z podobnym "lspci".
A może to ma być snd-hda-intel :?:
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
croolyc 
zajonc trejn


Pomógł: 25 razy
Dołączył: 06 Lip 2005
Posty: 985
Skąd: Polanów
Wysłany: 24 Czerwiec 2007, 22:04   

modprobe -r snd-intel8x0m
i w kmix jest ok
ale i tak sa problemy z dzwiekiem
cos przy starcie trzebaby zmienic
probowalem rozne kombinacje z twojego postu i linkow z mizernym rezultatem
_________________
PLD - Punk Linux Distro
Underground Out Of Poland
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group