PLD Linux Forum Strona Główna PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z plikami rpm w mc
Autor Wiadomość
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 4 Czerwiec 2007, 22:44   Problem z plikami rpm w mc

Chciałem za pomocą mc wyciągnąć z paczki rpm jeden plik. A on mnie na to:
Cytat:
gzip: stdin: not in gzip format

A wcześniej działało?
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
KrystianT 

Distro: PLD 3.0
Pomógł: 189 razy
Dołączył: 26 Paź 2005
Posty: 1920
Skąd: Kamionek
Wysłany: 4 Czerwiec 2007, 23:42   

Faktycznie... próbowałeś ręcznie za pomocą cpio?
_________________
Krystian T.
"Errare humanum est."
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 09:14   

Cytat:
#rpm2cpio busybox-1.6.0-1.i686.rpm | cpio -idv

gzip: stdin: not in gzip format
cpio: niespodziewany koniec archiwum

Się porobiło?
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
prism 

Dołączył: 08 Sie 2005
Posty: 12
Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 13:51   

hint: lzma <> gzip
_________________
pozdrawiam,
prism
sigmentation fault
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 14:56   

prism napisał/a:
hint: lzma <> gzip

Znaczy jakoś ta zamiana to w rpm2cpio ma być, czy jak?
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
prism 

Dołączył: 08 Sie 2005
Posty: 12
Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 16:20   

Chodziło mi o to, że w Th payload w RPMach jest kompresowany lzma. Nie wiem, czemu u ciebie dekompresja chce używać gzipa, u mnie działa wypakowywanie z RPMek zarówno w mc, jak i za pomocą rpm2cpio | cpio.
_________________
pozdrawiam,
prism
sigmentation fault
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 5 Czerwiec 2007, 17:04   

rpm 4.4.9-0.2
lzma 4.43-5
Przeinstalowałem cały rpm z "--force" i dalej to samo.
Paczki, które sam zbudowałem na tym rpm'ie działają i zachowują się tak samo.
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
MietasSR 
OSx86... bezcenne.


Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 35
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 10:35   

Ja bym to zrobil inaczej:
mv /usr/bin/gzip /usr/bin/gzip_normal
ln -s /usr/bin/lzma /usr/bin/gzip

I teraz probowac. Pamietaj ze gzip to gzip_normal Chociaz to rozwiazanie jest tylko na chwile, bo na dluzsza mete system zacznie sie chrzanic. Po robocie naprawiamy :)
rm /usr/bin/gzip
mv /usr/bin/gzip_normal /usr/bin/gzip
Pasuje? :D
_________________
Jesli pomoglem kliknij przycisk helped, bardzo prosze :D
 
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 10:57   

MietasSR napisał/a:
Pasuje?

Nic z tego. Nie działa. :sad:
A jaka jest wersja twojego rpm'a?
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
arekm
[Usunięty]

Wysłany: 10 Czerwiec 2007, 13:55   

rpm 4.4.9-0.5 ma rpm2cpio obsługujące lzma (a to jest potrzebne by mc dobrze wyświetlał zawartość xyz.cpio)

Można też sobie zaaplikować łatkę z palca:
http://cvs.pld-linux.org/...d.patch?rev=1.1
na /usr/bin/rpm2cpio
 
 
zalp 


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 492
Wysłany: 10 Czerwiec 2007, 21:33   

Działa. Wielkie dzięki. :smile:
_________________
Pozdrawiam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group