PLD Linux Forum
Oficjalne forum dystrybucji PLD Linux

Problemy początkujących - Instalacja X-server

Doom - 29 Grudzień 2005, 18:57
Temat postu: Instalacja X-server
Wywala mi takie cos:

(EE) GARTInit: Unable to open /dev/agpgart (No such device)
(WW) *** WARNING the legacy keyboard driver "keyboard" is deprecated
(WW) *** and will be removed in the next release of the Xorg server.
(WW) *** Please consider using the the new "kbd" driver for "Keyboard0".

Do tego pierwszego wystarczy stworzyc /dev/agpgart ?? czy sa tam jakies pliki ??
To drugie to terowniki do klawiatury... xD I jeszcze w log-u mam warning z biosem i rozdzielczoscia... Czemu ??

Chavez - 29 Grudzień 2005, 19:22

w xorg.conf zmien sterowniki klawiatury na kbd
Doom - 29 Grudzień 2005, 19:53

ok a ten error ?? i sie jeszcze chcialem zapytac jak wpisac moduly do modprobe.conf... ??
karat611 - 29 Grudzień 2005, 20:05

w pliku /etc/modprobe.conf wpisz
alias do czego ma być np eth(0,1,2,...) i nazwę modułu
Powodzenia!! :lol:

Doom - 29 Grudzień 2005, 20:31

No ale mi chodzi wlasnie o to "do czego ma byc" skad ja mam wiedziec jak wpisac grafike dzwiek mysz czy cokolwiek innego...
darede - 29 Grudzień 2005, 21:27

Doom napisał/a:
(EE) GARTInit: Unable to open /dev/agpgart (No such device)


zaladuj modul agpgart

Kod:
# modprobe agpgart

kermit - 29 Grudzień 2005, 21:33

Doom napisał/a:
No ale mi chodzi wlasnie o to "do czego ma byc" skad ja mam wiedziec jak wpisac grafike dzwiek mysz czy cokolwiek innego...


najpierw
# lspci

potem postaraj się załadować moduły do AGP odpowiednie do twojej płyty głównej.

na koniec
X -configure

I wykonać to, co pisze w ostatniej linijce.

Doom - 29 Grudzień 2005, 23:05

spieprzylem caly plik xorg.conf co mam zrobic ?? :D Moge usunac zawartosc czy musze hmmm wywalac poszczegolne rzeczy ??
darede - 29 Grudzień 2005, 23:08

Doom napisał/a:
spieprzylem caly plik xorg.conf


tzn co zrobiles?

spider - 29 Grudzień 2005, 23:13

Doom napisał/a:
spieprzylem caly plik xorg.conf co mam zrobic ??

wygeneruj nowy

pooh - 29 Grudzień 2005, 23:16

Doom napisał/a:
spieprzylem caly plik xorg.conf co mam zrobic ??

Odtwórz z kopii zapasowej. Masz kopię, prawda? ;-)

"Gołą" wersję pliku możesz wyciągnąć z paczki X11-Xserver (sciągasz plik .rpm, odpalasz mc, wchodzisz do pliku .rpm, znajdujesz plik, kopiujesz go we właściwe miejsce).

Doom - 29 Grudzień 2005, 23:41

Ok dzieki :)
Doom - 30 Grudzień 2005, 16:50

Teraz jak daje X to wywala mi:
Kod:

Fatal server error:
no screens found

Pozniej jest
Kod:
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.X.Org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

(WW) xf86CloseConsole: VT_GETSTATE failed: Bad file descriptor
(WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Bad file descriptor
(WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Bad file descriptor


Jak chcecie moge wam pokazac Xorg.conf (to jest czesc log-a)

darede - 30 Grudzień 2005, 17:03

no to pokaz :)
Doom - 30 Grudzień 2005, 17:11

Polowa pewnie jest zle...
Kod:
Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
    RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
#    ModulePath   "/usr/X11R6/lib/modules"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/TTF/"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/CID/"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
#    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath    "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
    Load  "extmod"
    Load  "dbe"
    Load  "dri"
    Load  "record"
    Load  "xtrap"
    Load  "glx"
    Load  "freetype"
    Load  "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard1"
    Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Mouse1"
    Driver      "mouse"
    Option        "Protocol" "ImPS/2"
    Option        "Device" "/dev/input/mice"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
    Option "Device"     "/dev/input/mice"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Monitor0"
    VendorName   "Hi"
    ModelName    "S570"
    HorizSync   31.5 - 150
    VertRefresh 65 - 85
    Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "ShadowFB"               # [<bool>]
        #Option     "VGAClocks"              # [<bool>]
        #Option     "KGAUniversal"           # [<bool>]
    Identifier  "Card0"
    Driver      "i810"
    VendorName  "Intel Corporation"
    BoardName   "82915G/GV/910GL Express Chipset Family Graphics Controller"
    BusID       "PCI:0:2:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "card0"
    Monitor    "Monitor0"
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     1
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     4
        Virtual    1024 768
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     8
        Virtual    1024 768
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     15
        Virtual    1024 768
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     16
        Virtual    1024 768
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
        Virtual    1024 768
    EndSubSection
EndSection

raikou - 30 Grudzień 2005, 17:22

Masz strasznie ubogą sekcję klawiatury, u mnie jest tak:
Kod:
Section "InputDevice"
     Identifier  "Keyboard1"
     Driver      "kbd"
     Option      "AutoRepeat" "500 30"
     Option      "XkbRules" "xfree86"
     Option      "XkbModel" "pc104"
     Option      "XkbLayout" "pl"
EndSection

Pomijając AutoRepeat reszta jest *chyba* potrzebna.

W sekcji myszy masz dwa razy
Kod:
Option "Device"     "/dev/input/mice"

Sprawdź czy /dev/input/mice istnieje i ewentualnie zmień.

Jak dostajesz od Xow prezent w postai:
Kod:
Fatal server error:
no screens found


To zazwyczaj najbardziej interesujące rzeczy są NAD tym komunikatem :P

darede - 30 Grudzień 2005, 17:24

a jak Ty to konfigurowales?

ja bym Ci proponowal zainstalowanie sobie pldconf i potem pldconf(jako root)->srodowisko graficzne -> X i tam sobie wszystko ladnie poustawiasz. Na poczatek powinno wystarczyc:)

Doom - 30 Grudzień 2005, 18:30

Nad tym
Kod:
Fatal server error:
no screens found

Mam:
Kod:

X Window System Version 6.9.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.9
Build Operating System: Linux 2.6.11.5-3smp i686 [ELF]
Current Operating System: Linux Doom 2.6.11.10-6 #1 Fri May 27 22:44:33 CEST 2005 i686
Build Date: 24 December 2005
    Before reporting problems, check http://wiki.X.Org
    to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Dec 30 16:18:41 2005
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf
    Undefined InputDevice "Mouse0" referenced by ServerLayout "X.org Configured".
(EE) Problem parsing the config file
(EE) Error parsing the config file

Doom - 30 Grudzień 2005, 18:31

pobawie sie pldconf i powiem co wyszlo (juz wczesniej zainstalowalem)
pooh - 30 Grudzień 2005, 18:42

Doom napisał/a:
Kod:

    Undefined InputDevice "Mouse0" referenced by ServerLayout "X.org Configured".

No i masz tu przecież wszystko napisane. Nie zdefiniowałeś urządzenia Mouse0. Zdefiniowałeś natomiast Mouse1. To samo masz z Keyboard0 i Keyboard1.

I mały offtopic dla rozluźnienia ;-)
raikou napisał/a:
1€ = 100 Cent = 10 Cent * 10 Cent = 0,1 € * 0,1 € = 0,01 €^2 = 0,01 * 0,01 [€] = 0,001 € = 0,1 Cent

Trzy błędy:
100 Cent != 10 Cent * 10 Cent
0,01 €^2 != 0,01 * 0,01 €
0,01 * 0,01 € != 0,001 €

Doom - 30 Grudzień 2005, 19:10

:]]] Pobawilem sie pldconf no i tak teraz mi wywala problem z czcionkami ale wyzej pisze ze w ogole ich niema xD
Kod:

(WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/WIN32/" does not exist.
    Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID/" does not exist.
    Entry deleted from font path.

Tu juz troche grafiki (duzo WW)
Kod:
(WW) I810(0): Bad V_BIOS checksum

Powturzone pare razy
Kod:
 (WW) I810(0): Extended BIOS function 0x5f64 not supported.

Kod:
(WW) I810(0): config file hsync range 30-150kHz not within DDC hsync range 30-70kHz


To mi wywala do kazdej rozdzielczosci 640x480 800x600 1024x768 i cala reszta
Kod:

(WW) (640x480,Monitor0) mode clock 31.5MHz exceeds DDC maximum 0MHz

Pozniej mamy
Kod:
Warning: font renderer for ".ttf" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".TTF" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".ttc" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".TTC" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".otf" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".OTF" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".otc" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".OTC" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".pfa" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".PFA" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".pfb" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".PFB" already registered at priority 0
Warning: font renderer for ".BDF" already registered at priority -10
Warning: font renderer for ".PCF" already registered at priority -10

Juz wiecej nic nienormalnego niema xD Okienko szare sie wlacza :D

spider - 30 Grudzień 2005, 19:29

no i dobrze wlacza sie twm.
Doom - 30 Grudzień 2005, 19:34

Jeszcze wywala mi ze Module 915G not found
failed to load kernel module "i915"
Mysle zeby zainstalowac w poldku kernel-video-
Ale tam mam nvidia i firegl niewiem czy musze to instalowac a jak tak to ktore ??
Jeszcze mam (EE) i810(0)[sterownik do grafiki]: [dri] DRIScreenInit failed Disabling DRI
Da sie z tym zyc ?? :)

Doom - 30 Grudzień 2005, 20:29

Wlasnie przeczytalem ze za sterownik od chipu grafiki ( to co chcialem zainstalowac kernel-video) robi mi agpgart dobrze to zrozumialem ?? (text byl po ang a ja nie jestem tlumaczem rozumiem co 2 slowo :P )
Doom - 30 Grudzień 2005, 20:50

Dobra to ja instaluje Kde :D
Doom - 30 Grudzień 2005, 22:08

Poldek ma cos takiego jak log ?? Wywalilo mi blad ze niema jakiegos folderu albo pliku i mi kde zainstalowal nie do konca... A nawet nieprzyjzalem sie dokladnie co to za blad...
raikou - 30 Grudzień 2005, 23:23

pooh napisał/a:
Trzy błędy:
100 Cent != 10 Cent * 10 Cent
0,01 €^2 != 0,01 * 0,01 €
0,01 * 0,01 € != 0,001 €


Lepper jest burak i robi błędy ^^. Za to ten link w moim podpisie jest bardzo fajny :D

pooh - 30 Grudzień 2005, 23:54

Doom napisał/a:
Poldek ma cos takiego jak log ??

Może mieć:
Kod:
$ man poldek
[...]
       --log=PLIK
           Loguj wszysztkie komunikaty poldka do PLIKU.


Doom, tak na marginesie, nie dopisuj po pięć postów, wpisz to co masz wpisać do jednego.

Doom - 30 Grudzień 2005, 23:58

Czyli mam tworzyc nowe tematy ? :)
Doom - 31 Grudzień 2005, 00:00

Tzn on loguje ale tylko to co ja wpisuje a niepokazuje tego co wywala (bledow)
pooh - 31 Grudzień 2005, 00:01

Doom napisał/a:
Czyli mam tworzyc nowe tematy ? :)

Nie, zamiast wrzucać kilka postów pod rząd, edytuj swój ostatni post i tam sobie dopisuj.

Doprecyzowanie: "kilka postów pod rząd w jednym wątku"

Doom - 31 Grudzień 2005, 00:40

Dobra :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group